Witam wszystkich!
Wprawdzie nie jestem jeszcze właścicielem kanarka, ale po świętach kupuję sobie samca(intensywnie żółtego).
Mam parę pytań. Czytałem na wielu stronach internetowych i forach o pielęgnacji tych ptaków, ale nie wszystko jeszcze wiem i rozumiem

.
Moje pytania (może i bezsensowne, ale kanarek to żywa istota, nie chcę mu szkodzić):
1.Czytałem, że klatkę kanarka lepiej umieścić wyżej, żeby się nie bał. Mam 1,85m wzrostu. Szafka na której chcę postawić klatkę mojego przyszłego ulubieńca sięga mi nieco ponad rozpoczęcie żeber (od dołu, nie od góry-dla precyzji

).
Czy to wystarczy? Klatka będzie miała jakieś pół metra wysokości, może znajdę większą. (Może postawić ją na jakiś książkach? To będzie jakieś 10-20cm więc niewiele.)
2.
Te całe "zielonki", które przyniosę z zewnątrz (wiem, że z miasta się nie powinno, ale mogę pojechać na rowerze na jakąś łąkę, do lasku, to nie problem)
mam tylko przepłukać, pożądnie umyć, czy może odparzyć? Może to oczywiste ale nie chcę mu zaszkodzić.
3.Nie umiem znaleŹć informacji o żywieniu kanarka.
Trzeba go karmić rano i wieczorem, czy coś jeszcze? A najważniejsze:
Czy kanarki są jak np. rybki, że jeżeli dam za dużo pokarmu to go i tak "wszamają" i najwyżej zdechną, czy gdy już się najedzą to zostawią?4.Czytałem dużo o oswajaniu kanarków i muszę powiedzieć, że przyjemnie to brzmi. Niby piszą, jak zachęcają kanarka do jedzenia z ręki, przylatywania na zawołanie itp. ale
Jak nauczyć kanarka, żeby wracał po jakimś czasie? (np. 2h) Nie chodzi o precyzyjne wracanie, tylko o to, żeby jak ja wracam ze szkoły, zjem obiad i odrobię lekcje (powiedzmy, że o 16-17) i go wypuszczę, to żeby nie latał póŹniej po nocy, tylko żeby wrócił do klatki około 19-20. Boję się, żeby nie został na zewnątrz na noc i żeby nikt go niechcący nie uszkodził. W dodatku to jest godzina, o której u mnie w domu ogląda się filmy. Może nie super głośno, ale jednak mógłby się bać (u mnie w pokoju prawie tego nie słychać). W dodatku śpiewając zagłuszałby telewizor, a facet mojej mamy nie prosi o ciszę, ani nic, tylko ładuje głos z 20-30 na 70.
5.
Kanarki najlepiej poić wodą mineralną, ale jaką? Jaka firma jest najlepsza (nie szkodzi im)? Wiem tylko, że ma być niesmakowa, ale może jest jakaś, którą polecacie? Cena nie gra roli, w końcu to woda, a kanarki nie piją jak ludzie

.
6.Kanarkom można podawać np.sucharki i biszkopty. Pytanie jak wyżej:
Jakiej firmy?7.Nie sprzątam w pokoju zbyt często (fajny dywanik

), ale jednak raz na tydzień-dwa trzeba odkurzyć. Witam wszystkich!
Wprawdzie nie jestem jeszcze właścicielem kanarka, ale po świętach kupuję sobie samca(intensywnie żółtego).
Mam parę pytań. Czytałem na wielu stronach internetowych i forach o pielęgnacji tych ptaków, ale nie wszystko jeszcze wiem i rozumiem

.
Moje pytania (może i bezsensowne, ale kanarek to żywa istota, nie chcę mu szkodzić):
8.Sylwester. Strzelają fajerwerki, petardy. Niektóre psy się tego boją. Kanarki pewnie tym bardziej.
Co myślicie o pomyśle wynoszenia klatki do łazienki, do wanny i przykrywania klatki jakimś kocem lub ręcznikiem?9.Jak każdy mieszkający w bloku, mam sąsiadów. Ci sąsiedzi czasem robią remonty

(sąsiad z góry niedawno skończył, więc z nim mam spokój

). W czasie remontów się wierci i jest hałas.
Nakrywać wtedy klatkę, żeby wyciszyć hałas?Wybaczcie mi moją(przepraszam za zwrot)upierdliwość, ale jak napisałem wyżej, nie chciałbym go skrzywdzić. Jeżeli zapomniałem o jakiś pytaniach, dopiszę je jeszcze i mam nadzieję, że zanim kupię sobie Michaela lub Mike'a (
Dobre imię? Może macie inne propozycje?) otrzymam odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Pozdrawiam wszystkich miłośników kanarków!