Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:31:29 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Mój pierwszy kanarek - Rufi  (Przeczytany 13963 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała
Wiadomoci: 62

« : Kwietnia 08, 2010, 08:58:28 »

Cześć

Chciałbym w tym poście opisywać przygody mojego pierwszego kanarka oraz zadawać nurtujące mnie pytania.
 Nazwaliśmy go Rufi (ponieważ w dniu w którym go wzięliśmy były imieniny Rufina). Zaraz po wpuszczeniu do klatki był bardzo przestraszony. Cały czas skakał i głęboko oddychał. Po 2h dałem mu kawałek ogórka. Jadł go z apetytem.
Na dnie klatki ma piasek,bardzo go lubi ale strasznie bałagani dookoła Duy umiech Da się coś z tym zrobić. Chcę mu zostawić piasek bo mu odpowiada?Czy są jakieś łapacze które można założyć na klatkę?

Następnego dnia rano zaczął próbować delikatnie śpiewać. Wyszedłem do pracy o o 8 wróciłem o 19. Dałem mu do klatki basen (wstawiłem go w drzwiczki) i wapno. Znowu bardzo się przestraszył i był nerwowy. Nie skorzystał z basenu. Czemu? Wapna też nie ruszył! Teraz jest godzina 21 i Rufi zabiera się do spania!

Dobranoc

Jakże nudne i monotonne byłyby odgłosy lasu, gdyby prawo do śpiewania miało tylko dziesięć najzdolniejszych ptaków.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 09, 2010, 08:19:27 »

Da się coś z tym zrobić. Chcę mu zostawić piasek bo mu odpowiada?Czy są jakieś łapacze które można założyć na klatkę?
Możesz obłożyć ścianki klatki płytami z pleksi.

Dałem mu do klatki basen (wstawiłem go w drzwiczki) i wapno. Znowu bardzo się przestraszył i był nerwowy. Nie skorzystał z basenu. Czemu?
Dla ptaszka każda zmiana w jego otoczeniu to nowość, stwarzająca potencjalne zagrożenie. Cierpliwości, ptak na pewno skorzysta z czasem z baseniku.

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 09, 2010, 10:30:02 »

Rzeczywiście. Z basenu skorzystał na następny dzień. Niestety tego nie widziałem bo byłem w pracy,ale klatka była ochlapana i po tym poznałem Duy umiech

Mój kanarek chodzi spać o godzinie 20. Wstaje ok 6 a ok 7 zaczyna śpiewać. Trochę dla nas za wcześnie. Dzisiaj przykryliśmy klatkę szmatką,może póŹniej wstanie. A wasze kanarki ile śpią?

Jakże nudne i monotonne byłyby odgłosy lasu, gdyby prawo do śpiewania miało tylko dziesięć najzdolniejszych ptaków.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 09, 2010, 10:46:43 »

Dzisiaj przykryliśmy klatkę szmatką,może póŹniej wstanie.

Najlepiej przykryć klatkę ciemną, nieprześwitująca tkaniną, albo chociaż okryć od strony okna. Kanarki wstają zawsze ze świtem. Taka już ich natura.

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #4 : Kwietnia 10, 2010, 12:33:08 »

Dzisiaj znowu wstał o 6. chyba ta tkanina nie była wystarczająco nieprześwitująca. Dzisiaj damy coś ciemniejszego.

Czy mogę dać mojemu kanarkowi jedzenia na zapas do karmnika? Tzn. ziaren kupionych w sklepie. Dałem mu ostatnio cały karmnik i zauważyłem że on podjada sobie tylko wtedy jak jest głodny. To chyba dobrze?

Dałem mu teraz świeżą gałązkę i podjada ze smakiem Duy umiech Mój kolejny plan to wyciąć kawałek ziemi z trawą,wsadzić do małej doniczki i wsadzić mu to do klatki. Czy uważacie,że to dobry pomysł? Nie za dużo tej zieleniny?

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #5 : Kwietnia 10, 2010, 01:07:28 »

Jeszcze jedno pytanie które mnie nurtuje. Które zmysły u kanarków są najostrzejsze? Węch, smak, wzrok,słuch?

Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #6 : Kwietnia 10, 2010, 06:51:13 »

Wzrok i słuch.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #7 : Kwietnia 10, 2010, 07:14:58 »

Na temat zmysłów u kanarków możesz poczytać tutaj http://kanarki.eu/index.php/board,47.0.html
Z tą tkaniną to trzeba uważać aby kanarek się w końcu nie udusił. Przecież to ptak, musi śpiewać.
Jeżeli chodzi o dawkę karmy to musisz sam sobie wypracować i zaobserwować ile Twój kanarek jej zjada. Przeważnie wystarczy mu jedna łyżeczka na dzień plus różne dodatki w postaci zieleniny, owoców itp.
Jeżeli chodzi o ziemię z trawą to możesz tak zrobić pod warunkiem, że ziemia nie posiada żadnych nawozów. Możesz też do ziemi wysiewać resztki z pojemnika z karmą. Kanarek na pewno będzie uwielbiał tam buszować. Pozdrawiam Piotrek.

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #8 : Kwietnia 10, 2010, 09:33:26 »

Możesz też do ziemi wysiewać resztki z pojemnika z karmą. Kanarek na pewno będzie uwielbiał tam buszować.

Jak to mam dokładnie zrobić? Do ziemi wsypać resztki żeby je wydziobywał i ich szukał czy mam jakoś czekać aż wyrosną?

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie

« Odpowiedz #9 : Kwietnia 11, 2010, 11:29:32 »

Są różne metody, podawania tego typu zielonek. Możesz taką doniczkę postawić gdzieś w pobliżu klatki i tam wysiewać resztki. Po ich wzroście kanarek, jak zamierzasz go wypuszczać będzie chętnie tam buszował. Możesz także wyrośnięte pędy obcinać i w takiej formie podawać kanarkowi. Aby ziarno lepiej kiełkowało proponuję Ci przepłukać je na sicie pod bieżącą, zimną wodą.
Można też kanarkowi podawać do klatki pędy, różnego "zielska". Wówczas można je wstawić do pojemnika z wodą wówczas dłużej zachowają świeżość.
Osobiście w zeszłym roku podawałem kanarkom w wolierze wysypywane resztki ziarna, które zwilżałem wodą. Kanarki w pojemnikach czasami pozostawiały np. proso, za którym nie zbyt przepadały. Jednak to samo proso, kiedy zaczynało puszczać pędy znikało praktycznie od razu. Po jakimś czasie sam dojdziesz do tego gdzie lepiej taką doniczkę postawić. Musisz jedynie obserwować, czy wysypane ziarno nie pleśnieje bo wówczas raczej nie nadaje się do skarmiania. Dlatego uważam, że lepiej taką doniczkę umieścić poza klatką.

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #10 : Kwietnia 11, 2010, 12:32:25 »

Dzięki za informacje. Bardzo fajnie to pomyślane. Napewno spróbuję!
Ja wyciąłem trawę(rosnąca daleko od drogi i niepryskana) wsadziłem do doniczki i wsadziłem tą doniczkę do klatki. Bardzo chętnie ją podjada  Duy umiech Zrywam też świeże gałązki które Rufi lubi obgryzać!

Mój kanarek lubi:
-marchew
-ogórka
-świeże gałązki

Nie lubi
-cebuli
-pomidora
(cały czas sprawdzam)

Nie kąpał się jeszcze co mnie dziwi bo podobno kanarki bardzo lubią się kąpać. Mam zewnętrzny basen który wkłada się w drzwiczki i myślałem,że nie kąpie się bo basen jest poza znanym mu terytorium. Dałem mu wtedy basen na dno klatki. On jednak nadal się nie kąpie! Czekam.

Jaki mięsny program kanarek może jeść? Chodzi mi o coś co mogę sam znaleŹć w lesie lub pod kamykami na łąkach.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie

« Odpowiedz #11 : Kwietnia 11, 2010, 02:33:09 »

Z tym basenem musisz wykazać się cierpliwością. Zawieszaj każdego dnia na drzwiczki basenik. Kanarek po kilku dniach jak się tylko oswoi z jego widokiem na pewno skorzysta z kąpieli.
Kanarki to raczej ziarnojady i nie potrzebują zbytnio dodatku mięsnego w swoim menu. Chociaż latem wkładałem do woliery świeże gałązki na których były mszyce i muszę przyznać, że kanarki bardzo chętnie je pożerały. Nie zauważyłem też aby miały one jakiś negatywny wpływ na kanarki. Czytałem kiedyś, że kanarkom podaje się mrówcze jaja, które bogate są w białko. Muszę przyznać, że nigdy tego nie próbowałem. Pamiętaj, że wszelkie nowości jakie dajesz kanarkowi powinny być wprowadzane powoli i w małych ilościach. Musisz też obserwować zachowanie kanarka, jego odchody itp. aby określić jaki, dany pokarm, ma wpływ na Twego pupila.
Bardzo fajnie, że na forum opisujesz swoje przygody z Rufim. Może niedługo kanarki zafascynują Cię tak bardzo, że zajmiesz się ich hodowlą? To naprawdę bardzo ciekawe zwierzęta i warto im poświęcać swój wolny czas. Tak trzymaj.

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #12 : Kwietnia 11, 2010, 04:41:21 »

To są rzeczywiście fantastyczne zwierzęta. Sam zdziwiłem się jak szybko mnie mój kanarek zaakceptował. Poznałem to po tym,że jak podchodzę blisko klatki i siadam przy niej na krześle to on bardzo blisko podchodzi, a jak mnie widzi to często zaczyna śpiewać. Co do hodowli to może kiedyś dokupię samiczkę? Zobaczymy!! Ciekawie byłoby patrzeć na dorastające młode i zachowanie rodziców.

Rzeczywiście są to ptaki, które potrzebują czasu, aby zaakceptować się do nowości. Jak mojemu dałem dzisiaj nowy karmnik, a do środka wsadziłem jego ulubioną marchewkę to na początku próbował dosięgnąć jąz żerdki a dopiero po paru godzinach usiadł na nowym karmniku Umiech

Zamieszczam również zdjęcia Rufiego.

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #13 : Kwietnia 13, 2010, 08:11:52 »

Wczoraj wieczorem otworzyłem mojemu kanarkowi klatkę i po paru minutach wyleciał na swój pierwszy lot Duy umiech Bardzo oczywiście był zagubiony,cały czas przebywał tam gdzie byliśmy z dziewczyną. Siedział cały czas blisko nas,jednak w bezpiecznej odległości! Próbowałem mu dać ogórka do zjedzenia z ręki ale się jeszcze bał. Z powrotem do klatki nie było większego problemu. Dałem mu ogórka na drzwiczki i spokojnie wrócił.
Postaram się zamieścić zdjęcia z pierwszego lotu.

Nadal się jednak nie kąpał pomimo tego, że cały czas ma basen w drzwiczkach. Jest to dla mnie dziwna sprawa.

Czy można dać kanarkowi kawałek suchej bułki do ścierania dzioba? Czy może jeść pokrzywy?

Mateusz_M
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 128

« Odpowiedz #14 : Kwietnia 13, 2010, 03:29:12 »

Pokrzywy tak , ale młodziutkie .

Bułka nie bardzo .

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do: