Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
żory
Wiadomoci: 149
|
 |
« : Kwietnia 20, 2010, 10:06:20 » |
|
Podejrzewam, że mój kanarek w najbliższym czasie będzie przechodził swoje pierwsze pierzenie. Jest żółty, z "czupryną". Ma białe końce skrzydeł i ogona. Czytałem inne tematy, ale wszędzie jest o czerwonych kanarkach. Tak więc... Czy barwienie kanarka rzeczywiście skraca jego życie? Jeżeli tak to czy są jakieś zdrowsze sposoby? Jakie znacie dobre (i możliwie najmniej szkodzące /\) produkty do barwienia? Jakieś karmy, barwniki do wody, pokarmu itp.?
|
|
|
|
|
|
Jeżeli mój wątek, post, pytanie Ci pomógł daj mi pochwałę! 8o) ><>* ><>* ><>* *<>< *<>< *<>< Mój kanarek nazywa się Michael (czyt.Majkel). Nie od Jackssona, czy Jordana, po prostu Michael... 
|
|
|
Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwietnia 20, 2010, 10:13:53 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
żory
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwietnia 20, 2010, 10:57:50 » |
|
Dziękuję bardzo, ale ja mam konkretne pytanie: Czy sztuczne barwienie kanarka rzeczywiście skraca jego życie? Jeżeli tak to czy są jakieś zdrowsze sposoby? Nie chcę skracać mojemu ulubieńcowi życia, żeby popatrzeć na bardziej żółty kolor. O mniszku, szpinaku i kiełkach rzepiku czytałem, ale nie zawsze są one dostępne, więc pytam. Może jest coś jeszcze, co bez skracania jego życia poprawi jego barwę.
|
|
|
|
|
|
Jeżeli mój wątek, post, pytanie Ci pomógł daj mi pochwałę! 8o) ><>* ><>* ><>* *<>< *<>< *<>< Mój kanarek nazywa się Michael (czyt.Majkel). Nie od Jackssona, czy Jordana, po prostu Michael... 
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwietnia 20, 2010, 11:21:20 » |
|
Bez skracania jego życia poprawi mu barwę:mniszek,szpinak i kiełki rzepiku.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
żory
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwietnia 21, 2010, 03:38:20 » |
|
Dziękuję  . Miałem nadzieję, że może coś jeszcze. Nie wiem, gdzie kupić szpinak, a mniszek (czysty) ciężko zdobyć w mieście , więc trzeba gdzieś jechać i nazbierać, a ma on swoją trwałość. Kiełki rzepiku to ja mam, bo wysypuję to czego nie zje raz na jakiś czas na talerzyk i leję wody. Nie wiem tylko, które ziarna to ziarna rzepiku  . Wie ktoś może???
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwietnia 21, 2010, 04:23:19 » |
|
Wiadomo ,że jak nasz pupil jest czysej, ciepłej barwy tak jak w twoim przypadku kanarek żółty. Ja nie podaje kanarkom barwniku tylko naturalne składniki jakie we wcześniejszym wątku wspomnial jot-ka11. Jest to doświadczony hodowca od którego możesz wiele dobrego się nauczyć, jeśli będziesz tylko chciał. Poniżej masz zdjęcie rzepiku:) pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwietnia 21, 2010, 04:32:42 » |
|
A co do szpinaku , zapomniałem dopsiać to znajdziesz go w każdym supermarkiecie w dziale z warzywami, poznasz go o charakterystycznej torebce zamknietej w której jest on świerzy, czysty i suchy. A tu jest dowód że jest pakowany 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
żory
|
 |
« Odpowiedz #7 : Kwietnia 21, 2010, 05:36:32 » |
|
Dziękuję, dokładnie o to mi chodziło.  Wiem już, że mogę podawać Michaelowi naturalne produkty na barwienie, nie skracając jego życia. Jeszcze ostatnie pytanie dotyczące tego wątku: Po ile jest taki szpinak i jak długo mogę go trzymać i podawać mojemu stworkowi?  (na ile powinien też wystarczyć, żebym nie dawał za dużo, bo i po co)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #8 : Kwietnia 21, 2010, 08:43:22 » |
|
Cena ok. max.10zł za paczkę, ale różnie to bywa w naszym kochanym kraju:). Na jednego ptaszka daj mu 3 listki. Jak bedzie mial dość to zostawi:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
żory
|
 |
« Odpowiedz #9 : Kwietnia 22, 2010, 01:53:18 » |
|
W moim Kauflandzie nie ma  Będę jeszcze szedł do Lidla. Ciekawe, czy tam będzie. Mógłbyś podać nazwę sklepu, w którym go kupujesz? U mnie są:Kaufland, Lidl, Mix, Auchan, Aldi i chyba Carefour. Moja mama pod drodze do pracy ma Tesco.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219
|
 |
« Odpowiedz #10 : Kwietnia 22, 2010, 04:29:02 » |
|
W żorach masz jeszcze biedronke  A czemu sobie mleczy nie nazbierasz? Pieron wie czym ten szpinak z paczki był pryskany. W okolicy żor jest tyle wiosek gdzie bez problemu znajdziesz fajne mleczyki.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
żory
|
 |
« Odpowiedz #11 : Kwietnia 22, 2010, 06:29:53 » |
|
No fakt, też jest  . Nie wiem, gdzie mam jechać, żeby znaleść  Niby nie jest problemem podjechać gdzieś na rowerze raz na jakiś czas, ale nie znam żadnego miejsca, ani drogi... A tak, żeby nie robić nowego wątku: Mogę dać kanarkowi świerzej bazylii? Takiej, którą można kupić w doniczce, żeby zrywać jak Pascal z TVN.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #12 : Kwietnia 22, 2010, 10:13:41 » |
|
Szpinaczek można zakupić w sieci sklepów TESCO POLAND 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #13 : Kwietnia 22, 2010, 11:01:02 » |
|
Kolego_J kombinujesz i komplikujesz jeżeli chcesz z doniczki jak Pascal to daj mu natkę z pietruszki na pewno mu nie zaszkodzi,
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
żory
|
 |
« Odpowiedz #14 : Kwietnia 23, 2010, 03:43:34 » |
|
Kombinuję? Tak. Komplikuję? Nie. Po prostu chciałbym wiedzieć o jak największej ilości pokarmu, który mogę mu dać i nie zaszkodzić. Jakbym miał codziennie jeść np. jabłka to wychodziłyby mi bokiem. Im więcej różnego jedzenia mogę mu dać tym lepiej, bo będę mu dawał to co najbardziej lubi. Nie tylko ja mam takie pytania, ale jako jedna z tych osób mam odwagę zapytać. Na pewno wiele osób skorzystało na moich pytaniach. Mam rację??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|