Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:31:41 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Dziwne zachowanie mojego kanarka  (Przeczytany 14267 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała
Wiadomoci: 62

« : Kwietnia 20, 2010, 10:40:28 »

Witam.

Od wczoraj zauważyłem dziwne zachowanie mojego kanarka. Gdy podchodzę do klatki on nieruchomieje i patrzy się na mnie,a gdy dotykam palcem klatki to on doskakuje,rozstawia skrzydła i zachowuje się tak jakby chciał mnie zaatakować. Po wypuszczeniu z klatki już tego nie zauważam.

Co oznacza to zachowanie? Czy to jest jakaś forma ochrony terytorium?

Jakże nudne i monotonne byłyby odgłosy lasu, gdyby prawo do śpiewania miało tylko dziesięć najzdolniejszych ptaków.
rafcio181
Go
« Odpowiedz #1 : Kwietnia 21, 2010, 02:39:02 »

Dla każdego człowieka jego terrytorium w którym czuje się jak dobrze jest własny dom. Również dla kanarka jego terenem jak i domem jest klatka w którym ptak jest umieszczony. Zreszta człowiek jak i ptak jest jednakowy- jeden miły, drugi zaś nerwowy tzw. "agresor" Umiech Nie masz co sie martwić.Pozdrawiam.

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 27, 2010, 06:23:23 »

Rufi stał się ostatni bardzo śmiały,nawet jak jest poza klatką to cały czas koło mnie siedzi i dziobie. Nie wiem jak to odczytywać?Chyba mnie atakuje?Jak zbliżam rękę to wogóle nie ucieka,a wręcz przeciwnie,podskakuje,rozpościera skrzydła i dziobie.

Jakże nudne i monotonne byłyby odgłosy lasu, gdyby prawo do śpiewania miało tylko dziesięć najzdolniejszych ptaków.
sacrebleu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zgierz
Wiadomoci: 27

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 27, 2010, 06:28:54 »

może to zaloty .... Mrugnicie

rafcio181
Go
« Odpowiedz #4 : Kwietnia 27, 2010, 08:41:54 »

Albo to zaloty  Mrugnicie lub traktuje cie jako wroga - i walczy o terrytorium  Chichot

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #5 : Kwietnia 28, 2010, 01:32:31 »

Wygląda mi to na walkę o terytorium,bo jak siedzi na dywanie,coś tam wydziobuje i nagle ja wchodzę do pokoju to natychmiast biegnie w moim kierunku, potem podlatuje tak jak by mnie chciał zaatakować.

Mnie ta sytuacja trochę śmieszy,ale nie chcę być przez niego traktowany jak wróg! Czy tak może zostać na stałe?

rafcio181
Go
« Odpowiedz #6 : Kwietnia 29, 2010, 10:10:23 »

Przekup go czyms, jakims smakolykiem, ktory bedzie jadl ci z reki- nie oczekuj z gory postepow. Kanarek jest jak czlowiek- jeden jest mily zas drugi agresor. Kazdy ptak jest inny i dlatego to jest piekne.

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #7 : Maja 23, 2010, 12:26:43 »

Mój kanarek jest coraz bardziej agresywny! Cały czas mnie atakuje i to coraz bardziej zażarcie. jak siedzimy z dziewczyną to atakuje tylko mnie (ja się nim opiekuję, sprzątam,karmie,itp.) Atakuje też swoje odbicie w metalowych nogach stołu.

Jak mogę zmienić jego zachowanie?

rafcio181
Go
« Odpowiedz #8 : Maja 23, 2010, 02:43:27 »

Taka kanarka juz natura:)

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #9 : Maja 23, 2010, 08:55:57 »

Nie daje Ci do myślenia fakt,że nie atakuje Twojej dziewczyny?Może poprostu musisz mu kupic samiczkę? Mrugnicie

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #10 : Maja 24, 2010, 01:43:23 »

Nie daje Ci do myślenia fakt,że nie atakuje Twojej dziewczyny?Może poprostu musisz mu kupic samiczkę? Mrugnicie

Wydaje mi się, że atakuje tylko mnie ponieważ ja wykonuję wszystkie czynności pielęgnacyjne(czyszczenie klatki,karminie,itp.)?

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #11 : Czerwca 01, 2010, 10:05:17 »

Mój kanarek jest strasznie nadpobudliwy. Jak go puszcze to atakuje w tej chwili wszystkich którzy znajdą się w pokoju. Jestem zaniepokojony!

Czy wpływ na to może mieć dieta albo pogoda. Od kilku dni przestał jeść nawet swojego przysmaku paprykowego który wisi w klatce. zawsze zjadał to w ok 4-5 dni a teraz wisi już tydzień o dojadł do połowy i nie je dalej!

rafcio181
Go
« Odpowiedz #12 : Czerwca 02, 2010, 04:42:10 »

Jak wczesniej jest opisane- kazdy kanarek ma swoje terytorium, ktorego broni. Dla jednego jest klatka dla ktorego caly pokoj w ktorym sie znajduje lub zostaje puszczany na loty. Ptak powinien czuc sie bezpieczny poniewaz jest to jego dom- azyl. Atakowanie jest poprostu jego obrona, okazaniem kto tu rzadzi. Rowniez kazdy kanarek jest inwidualny pod wzgledem charakteru- jedne mniej pobudliwy niz drugi.
A co do przysamku ktorego podajesz , prawdopodobnie przejadl mu sie- sprobuj czegos nowego. Wprowadzaj mu nowe elementy do diety , aby urozmaicic mu jedzonko. Podawaj brokuly, marchewke, swierzy mleczyk, jablko, oczywiscie po wczesniejszym umyciu i wysuszeniu.

Pozdrawiam.

przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Bielsko-Biała

« Odpowiedz #13 : Czerwca 13, 2010, 10:38:12 »

No ale czy w jakiś sposób mogę utemperować jego charakter? Może zakup towarzysza?

rafcio181
Go
« Odpowiedz #14 : Czerwca 13, 2010, 12:50:22 »

Kazdy ptak jest inwidualny- tak jak czlowiek - kazdy jest inny. I to jest piekno kanarka:)

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!