przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Bielsko-Biała
Wiadomoci: 62
|
 |
« : Kwietnia 20, 2010, 10:40:28 » |
|
Witam.
Od wczoraj zauważyłem dziwne zachowanie mojego kanarka. Gdy podchodzę do klatki on nieruchomieje i patrzy się na mnie,a gdy dotykam palcem klatki to on doskakuje,rozstawia skrzydła i zachowuje się tak jakby chciał mnie zaatakować. Po wypuszczeniu z klatki już tego nie zauważam.
Co oznacza to zachowanie? Czy to jest jakaś forma ochrony terytorium?
|
|
|
|
|
|
Jakże nudne i monotonne byłyby odgłosy lasu, gdyby prawo do śpiewania miało tylko dziesięć najzdolniejszych ptaków.
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #1 : Kwietnia 21, 2010, 02:39:02 » |
|
Dla każdego człowieka jego terrytorium w którym czuje się jak dobrze jest własny dom. Również dla kanarka jego terenem jak i domem jest klatka w którym ptak jest umieszczony. Zreszta człowiek jak i ptak jest jednakowy- jeden miły, drugi zaś nerwowy tzw. "agresor"  Nie masz co sie martwić.Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Bielsko-Biała
|
 |
« Odpowiedz #2 : Kwietnia 27, 2010, 06:23:23 » |
|
Rufi stał się ostatni bardzo śmiały,nawet jak jest poza klatką to cały czas koło mnie siedzi i dziobie. Nie wiem jak to odczytywać?Chyba mnie atakuje?Jak zbliżam rękę to wogóle nie ucieka,a wręcz przeciwnie,podskakuje,rozpościera skrzydła i dziobie.
|
|
|
|
|
|
Jakże nudne i monotonne byłyby odgłosy lasu, gdyby prawo do śpiewania miało tylko dziesięć najzdolniejszych ptaków.
|
|
|
sacrebleu
Uczeń1
Nowy użytkownik
Zgierz
Wiadomoci: 27
|
 |
« Odpowiedz #3 : Kwietnia 27, 2010, 06:28:54 » |
|
może to zaloty .... 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #4 : Kwietnia 27, 2010, 08:41:54 » |
|
Albo to zaloty  lub traktuje cie jako wroga - i walczy o terrytorium 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Bielsko-Biała
|
 |
« Odpowiedz #5 : Kwietnia 28, 2010, 01:32:31 » |
|
Wygląda mi to na walkę o terytorium,bo jak siedzi na dywanie,coś tam wydziobuje i nagle ja wchodzę do pokoju to natychmiast biegnie w moim kierunku, potem podlatuje tak jak by mnie chciał zaatakować.
Mnie ta sytuacja trochę śmieszy,ale nie chcę być przez niego traktowany jak wróg! Czy tak może zostać na stałe?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #6 : Kwietnia 29, 2010, 10:10:23 » |
|
Przekup go czyms, jakims smakolykiem, ktory bedzie jadl ci z reki- nie oczekuj z gory postepow. Kanarek jest jak czlowiek- jeden jest mily zas drugi agresor. Kazdy ptak jest inny i dlatego to jest piekne.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Bielsko-Biała
|
 |
« Odpowiedz #7 : Maja 23, 2010, 12:26:43 » |
|
Mój kanarek jest coraz bardziej agresywny! Cały czas mnie atakuje i to coraz bardziej zażarcie. jak siedzimy z dziewczyną to atakuje tylko mnie (ja się nim opiekuję, sprzątam,karmie,itp.) Atakuje też swoje odbicie w metalowych nogach stołu.
Jak mogę zmienić jego zachowanie?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #8 : Maja 23, 2010, 02:43:27 » |
|
Taka kanarka juz natura:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #9 : Maja 23, 2010, 08:55:57 » |
|
Nie daje Ci do myślenia fakt,że nie atakuje Twojej dziewczyny?Może poprostu musisz mu kupic samiczkę? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Bielsko-Biała
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maja 24, 2010, 01:43:23 » |
|
Nie daje Ci do myślenia fakt,że nie atakuje Twojej dziewczyny?Może poprostu musisz mu kupic samiczkę?  Wydaje mi się, że atakuje tylko mnie ponieważ ja wykonuję wszystkie czynności pielęgnacyjne(czyszczenie klatki,karminie,itp.)?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Bielsko-Biała
|
 |
« Odpowiedz #11 : Czerwca 01, 2010, 10:05:17 » |
|
Mój kanarek jest strasznie nadpobudliwy. Jak go puszcze to atakuje w tej chwili wszystkich którzy znajdą się w pokoju. Jestem zaniepokojony!
Czy wpływ na to może mieć dieta albo pogoda. Od kilku dni przestał jeść nawet swojego przysmaku paprykowego który wisi w klatce. zawsze zjadał to w ok 4-5 dni a teraz wisi już tydzień o dojadł do połowy i nie je dalej!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #12 : Czerwca 02, 2010, 04:42:10 » |
|
Jak wczesniej jest opisane- kazdy kanarek ma swoje terytorium, ktorego broni. Dla jednego jest klatka dla ktorego caly pokoj w ktorym sie znajduje lub zostaje puszczany na loty. Ptak powinien czuc sie bezpieczny poniewaz jest to jego dom- azyl. Atakowanie jest poprostu jego obrona, okazaniem kto tu rzadzi. Rowniez kazdy kanarek jest inwidualny pod wzgledem charakteru- jedne mniej pobudliwy niz drugi. A co do przysamku ktorego podajesz , prawdopodobnie przejadl mu sie- sprobuj czegos nowego. Wprowadzaj mu nowe elementy do diety , aby urozmaicic mu jedzonko. Podawaj brokuly, marchewke, swierzy mleczyk, jablko, oczywiscie po wczesniejszym umyciu i wysuszeniu.
Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
przecinek
Uczeń1
Nowy użytkownik
Bielsko-Biała
|
 |
« Odpowiedz #13 : Czerwca 13, 2010, 10:38:12 » |
|
No ale czy w jakiś sposób mogę utemperować jego charakter? Może zakup towarzysza?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #14 : Czerwca 13, 2010, 12:50:22 » |
|
Kazdy ptak jest inwidualny- tak jak czlowiek - kazdy jest inny. I to jest piekno kanarka:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|