Kolega Luka w poście
http://kanarki.eu/index.php/topic,232.0.html zaprezentował podział składników mineralnych na mikro i makroelementy.
W swoich kolejnych postach postanowiłem dokonać analizy poszczególnych składników mineralnych, uwzględniając ich rolę w żywieniu kanarków, wpływ jaki wywierają na ich zdrowie (zarówno nadmiar jak i brak) oraz występowanie danego składnika w pokarmie. Może komuś będzie to pomocne w opracowaniu diety dla swoich podopiecznych.
Jako pierwszy składnik chciałbym omówić
FOSFORJest on składnikiem odpowiedzialnym za budowę kości, odgrywa dość ważną rolę w procesach przemiany materii.
Jeżeli chodzi o niedobór tego składnika w organizmie kanarków /powoduje pogorszenie ogólnego stanu zdrowia/ to nie stanowi to zbytnio większego problemu. Jak podaje literatura, bardziej niebezpieczny jest jego nadmiar. Na brak fosforu narażone są szczególnie młode ptaki, w okresie, kiedy dorastają i wówczas jest to dla nich bardzo niebezpieczne.
Fosfor występuje prawie w każdym podawanym przez nas pokarmie a w szczególności w winogronach, sałacie, kalfiorze, pomidorach, jabłku. Występuje także w ziarnach, np. pszenicy czy w jęczmieniu.