Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:11:24 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: krzywe skrzydelko  (Przeczytany 6764 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
aleksanderalien
Go
« : Kwietnia 28, 2010, 10:37:15 »

Mam problem z pisklakiem jest jeden w gniezdzie. Ma przegrywione skrzydelko ku gorze i noge na bok. podkleilem nozki plastrem i skrzydelka tez ale samiczka zerwala z niego ten plaster ktory byl na skrzydelku. Mlode jest slabe i wolniej sie rozwija w porownaniu do innego gniazda. Nie wiem co zrobic, czy probowac jeszcze cos zakladac na skrzydelko czy zostawic. W ubieglych latach mialem taki przypadek ale bylo kilka mlodych i nie zauwazylem tego podgietego skrzydelka. Okzalo sie ze ta samiczka jest zdrowa choc ma delikatnie podgiete skrzydelko jest super (przykladna mama). Pozdrawiam i dziekuje z gory za odpowiedzi. Zapomnialem dodac kanarek ma 10 dni i wyklul sie w 15 dniu wysiadywania a 2 jajko jakie zniosla samiczka bylo zaplodnione ale zarodek obumarl.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #1 : Kwietnia 29, 2010, 10:19:16 »

Jakbys mogl zrobic zdjecie tego skrzydelka- chcialbym  ci pomoc alr zabardzo nie kojarze co dolega twojemu ptaszkowi.

aleksanderalien
Go
« Odpowiedz #2 : Kwietnia 29, 2010, 11:08:21 »

niestety niemam zdjecia:( (nie mam czym zrobic) kanarek lezy na jednej nozce normalnie a druga mial wyciagnieta na lewo. Skrzydelko prawe od polowy ma do gory i nim sie podpiera. Jest slabe. Staralem sie jeszcze raz podkleic ale samica sie plastrem interesuje.

Wojtek7
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gliwice
Wiadomoci: 33

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #3 : Maja 01, 2010, 12:53:56 »

Jezeli samica jest zdrowa i jestes pewny ze mlode urodzilo sie zdrowe to musialo sie to stac w gniezdzie. Podobny przypadek juz kiedys byl opisywany. Jezeli w gniezdzie jest jedno mlode to trzeba je oblozyc jajkami tak zeby matka nie "rozwalkowala" go pod swoim ciezarem. Jedyne co mozesz zrobic to ukladac do prawidlowej pozycji skrzydlo i nozke tym plastrem. A jak samica bedzie sciagac to na nowo.

sacrebleu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zgierz
Wiadomoci: 27

« Odpowiedz #4 : Maja 01, 2010, 04:02:20 »

do jakiego wieku stosować to obkładanie jajkami ?

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #5 : Maja 01, 2010, 07:50:06 »

Moim zdaniem nie można w gnieŹdzie z jedynakiem pozostawiać zbyt długo jajka czy tym bardziej jajek. W tamtym roku miałem u swojej zielonej samicy jedynaka. Po jego wykluciu w gnieŹdzie pozostawiłem jedno jajko aby młody mógł się na nim oprzeć. Po dwóch dniach jajko zabrałem. Nie można długo trzymać jajek w gnieŹdzie, gdyż samica może mieć problem z karmieniem. Bo instynkt jej podpowiada, że dalej ma ogrzewać jaja a nie przestawić się na karmienie młodych. Tak więc jajko zostawiamy dzień lub góra dwa aby młody kanarek miał ułatwione zadanie w czasie proszenia o pokarm (zawsze może położyć sobie na niego główkę). Także moim zdaniem należy zostawić jedno jajko a nie obłożyć małego jajkami.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #6 : Maja 01, 2010, 10:07:28 »

Ja bym sie nie zgodził z odpowiedzia Piotra ponieważ ja miałem 6 dni podłożone jajko wraz z młodymi- w moim przypadku młody kanarek miał jeden z palcy w złym położeniu. Po naklejeniu plasterka na 14 dni jest wszystko okey i kanarek skacze sobie bez prblemowo z żerki na żerke:)

Wojtek7
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Gliwice
Wiadomoci: 33

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #7 : Maja 02, 2010, 12:28:15 »

samicy zaden instynkt nie podpowiada ze ma dalej siedziec na jajkach ktore sa puste. Samica odczuwa delikatne ruchy pisklat wewnatrz jajek i jesli wszystkie zniesione przez nia jajka beda puste najprawdopodobniej nie bedzie ich wysiadywala do konca. Moglo Ci sie piotrek wydawac ze to wina oblozenia jajkami - czy te jajka by tam byly czy nie, jedno mlode w gniezdzie zawsze bedzie slabo karmione gdyz instynkt macierzynski jest wtedy slaby - samice lubia ruch w gniezdzie Umiech
sacrebleu - mysle ze max do 10 dni wystarczy. Kilka dni po tym samica juz i tak nie wchodzi na noc na gniazdo.

jankanarek
Go
« Odpowiedz #8 : Maja 02, 2010, 08:59:56 »

Piotrek jeżeli się nie znasz na kanarkach to nie zabieraj w ogóle głosu bo wprowadzasz swoimi wypowiedziami wyssanymi z palca hodowców w błąd.Jeżeli w gnieŹdzie jest tylko jeden młody zawsze obkłada się go jajkami mogą być sztuczne w ilości około 5 szt wtedy młody będzie normalny i pozostawiamy jajka jak najdłużej one nic nie przeszkadzają mogą być nawet przez 20 dni a jak komuś pasuje to i dłużej a z takiego kaleki rozwalcowanego nic nie będzie takiego młodego trzeba zlikwidować bo szkoda samicy żeby marnowała swój cenny czas na kalekę.Ja kanarki hoduję już 21 lat więc mam bardzo duże doświadczenie i dobrze doradzam.

Pozdrawiam

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie

« Odpowiedz #9 : Maja 02, 2010, 12:57:53 »

Przepraszam, że zabrałem głos. W swoim poście pisałem jedynie o swoich spstrzeżeniach. Nigdy też nie twierdziłem, że się znam na kanarkach, tylko w przeciwieństwie do niektórych doświadczonych hodowców zawsze staram się pomagać i szukać jakiś rozwiązań. Szkoda, że odpowiedz z Twojej strony padła dopiero po moim poście. Ale i tak dobrze, że w ogóle napisał taki doświadczony hodowca. Jeszcze raz przepraszam, za wprowadzenie w błąd. A nastęnego posta napiszę za 21 lat, jak będę doświadczonym hodowcą. Pozdrawiam Piotrek.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #10 : Maja 02, 2010, 02:42:44 »

Niektórzy hodowcy nawet po pięcdziesięciu latach hodowli nie nabiorą doświadczenia a jeszcze inni po dwudziestu jeden skromności.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie

« Odpowiedz #11 : Maja 03, 2010, 12:11:24 »

Sacrebelu poczytaj sobie jeszcze ten wątek Jurka i Darka, może on da Ci odpowiedz na Twoje pytanie, czy warto obkładać jednego kanarka czy nie.
http://kanarki.eu/index.php/topic,671.45.html
Pozdrawiam.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!