Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:53:31 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Długość życia  (Przeczytany 4914 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Maja 14, 2010, 11:41:17 »

Dlaczego ptaki w niewoli żyją zazwyczaj dłużej niż na wolności (niektóre gatunki żyją nawet 3-5-krotnie dłużej niż w naturze)?

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #1 : Maja 14, 2010, 02:37:54 »

Przede wszystkim nie zagrażają im:głód,pasożyty,choroby i drapieżniki.Przeważnie otaczane są troskliwą opieką.Coraz to nowsze zdobycze nauki pozwalają im zapewnic taką opiekę.

Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #2 : Maja 14, 2010, 02:43:10 »

Myślę że decyduje o tym zmniejszenie zagrożenia ze strony drapieżników i łatwa dostępność pokarmu.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #3 : Maja 14, 2010, 09:11:11 »

Również izolujemy ptakie trzymane pod opieka od roznych rodzaju brodow, ktore sa nosnikiem pasozytow, ktore w pozniejszym stadium wywoluja choroby a potem niestety zgony. W krotkim slowa znaczeniu mialem na mysli o higiene. Dopisuje sie za glodem i drapieznikami.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #4 : Maja 25, 2010, 11:15:20 »

długowieczność w klatce zapewne spowodowana jest mniejszą ilością stresu, ptaki w klatce nie są narażone na nerwowe pobieranie pokarmu i wody tak jak w naturze gdzie za każdym kamieniem bądŹ krzakiem albo też z powietrza może czaić się jakiś głodny napastnik

w klatce ptaki dostają czasem nawet o tej samej godzinie pokarm, mają stały dostęp do wody, jedynym obciążeniem dla nich może być  rozród oraz przebyte choroby - jednak i tu hodowca przychodzi z pomocą podając leki a na wolności ptak który zachoruje jest już praktycznie ptakiem martwym

Dawid
Go
« Odpowiedz #5 : Marca 15, 2011, 02:27:56 »

żyją dłużej bo mają co jeść i pić na wolności nie maja tak dobrze mogły by zjeść coś pryskanego i mogły by zdechnąć

Dawid
Go
« Odpowiedz #6 : Marca 15, 2011, 02:33:48 »

pomyliłem się sory

arekson
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Topola
Wiadomoci: 109

« Odpowiedz #7 : Marca 15, 2011, 02:35:38 »

na wyspach kanaryjskich(taki przykład dałem) ludzie coś pryskają?he ?nie wiedziałem chyba że chodziło  Ci że w Polsce komuś uciekną i zjedzą ale i tak by zaraz padły bo to nie ich warunki

Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #8 : Marca 15, 2011, 07:32:10 »

Arekson wydaje mi się że pytanie dotyczy ogólnie ptaków, a nie tylko kanarków tak więc oprysk jest jak najbardziej prawdopodobnym czynnikiem skracającym życie ptaków.

arekson
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Topola
Wiadomoci: 109

« Odpowiedz #9 : Marca 16, 2011, 04:22:02 »

no może imasz rację

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca