Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 06:22:17 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Ankieta
Pytanie: Jakie są Twoje miesięczne wydatki na prowadzenie hodowli?
do 20 zł
21-50 zł
51-100 zł
101-500 zł
ponad 500 zł

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Koszty hodowli  (Przeczytany 8722 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Maja 21, 2010, 08:08:24 »

Ile miesięcznie wydajesz na prowadzenie hodowli ptaków? Czy hodowla ptaków to drogie hobby?
« Ostatnia zmiana: Maja 21, 2010, 08:11:02 wysane przez Jacky » Zapisane

Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #1 : Maja 21, 2010, 08:55:33 »

.Ja osobiście nigdy nie obliczałem kosztów związanych z ptakami. Ile potrzeba tyle wydaję, jak jest potrzeba coś kupić to kupuję.W odpowiedzi na to pytanie należy jednak uwzględnić wiele aspektów,najistotniejszym jest chyba ilość ptaków.Inne wydatki miesięczne będą przy 10 ptakach inne przy 100. Na pewno na początku koszty są dużo większe niż póŹniej, wiąże się to z zakupem klatek lub materiałów do ich wykonania,wszelkich akcesoriów ,samego materiału hodowlanego. Jest jeszcze jedna sprawa , jak wycenić swój czas poświęcony hodowli i z drugiej strony jak wyliczyć korzyści z przyjemności obcowania z ptakami.

Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

żory
Wiadomoci: 149

« Odpowiedz #2 : Maja 30, 2010, 01:26:48 »

Swojego kanarka mam od 1,5 miesiąca, więc ciężko mi określić ile miesięcznie na niego wydaję.
Jeżeli się dobrze zastanowić to (nie licząc klatki, akcesoriów i samego kanarka) około 15-20zł miesięcznie.

Jeżeli mój wątek, post, pytanie Ci pomógł daj mi pochwałę! 8o)
><>* ><>* ><>*  *<>< *<>< *<><
Mój kanarek nazywa się Michael (czyt.Majkel).
Nie od Jackssona, czy Jordana, po prostu Michael... Mrugnicie
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #3 : Maja 30, 2010, 03:06:03 »

Jeżeli miesięczny koszt utrzymania jednego kanarka to 15-20,- to chyba będę musiał zlikwidowac hodowlę ponieważ do tej pory nie zdawałem sobie sprawy ile mnie to hobby kosztuje. Zo

Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

żory

« Odpowiedz #4 : Maja 30, 2010, 03:46:53 »

Dlaczego?
12,50zł-karma (zostało jeszcze pół)
2,50zł-wapienko (w pudełku 2, a pierwsze wygląda jakby miało wytrzymać do końca wakacji lub roku)
4,99zł-kolba (2 w opakowaniu, pierwsza jest zjedzona w 1/4-1/3, a ma tydzień)
5zł-piasek z muszelkami (2kg. zostało mi jeszcze 2/3 pudełka)
1,99zł-woda minerala (Kropla Beskidu 1,5l. Na oko brakuje 1/3)
Jeżeli to podliczyć to wychodzi z grubsza 15-20zł nie licząc jajek, bułki tartej (jak wszystkie koszty to wszystkie Jzyk) i wody.
Mam 1 kanarka, więc nie oszczędzam na nim.
Wiadomo, że gdybym miał ich więcej i musiał oszczędzać to:sypałbym mniej piasku, lał mniej wody do poidełka itd.
Jeżeli nie pasują ci takie koszty to np. kup sobie w hurtowni karton mieszanki (teraz wymyślam) 20x0,5kg, nie kupuj mineralnej lub kupuj tańszą itd. to wtedy wyjdzie ci o wiele mniej niż mi Duy umiech

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #5 : Maja 30, 2010, 04:30:13 »

12,50zł-karma (zostało jeszcze pół)

Kilogram (bardzo dobrej) karmy z bayersa 4,5zł powinno ci starczyc przynajmniej na 3 miesiące czyli miesięcznie 1,5zł

2,50zł-wapienko (w pudełku 2, a pierwsze wygląda jakby miało wytrzymać do końca wakacji lub roku)

powinno starczyć na rok czyli miesięcznie 0,20zł

4,99zł-kolba (2 w opakowaniu, pierwsza jest zjedzona w 1/4-1/3, a ma tydzień)

A potem się dziwić że kanarek jest za gruby, wg mnie zbędna rzecz.

5zł-piasek z muszelkami (2kg. zostało mi jeszcze 2/3 pudełka)

Przez 1,5 miesiąca zużyłeś 1/3 opakowania czyli opakowanie starczy 4,5 miesiąca, czyli na miesiąc 1.11zł

1,99zł-woda minerala (Kropla Beskidu 1,5l. Na oko brakuje 1/3)

Odstana woda kanarkom tez nie szkodzi cena to ok 3 zł za m3. Liczę że miesięcznie razem z woda do kąpieli zapłacisz nie więcej jak 0.20zł

Suma: miesiecznie około 3 zł

Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

żory

« Odpowiedz #6 : Maja 30, 2010, 07:49:12 »

Karmę kupiłem po raz pierwszy i nie znałem ceny, więc proszę o nie ocenianie mnie.
Wapienko-domyślam się.
Fakt, że mój kanarek się delikatnie powiększył (podrósł lub utył), ale bez tego dziobie gazety z klatki, czy samą klatkę. Powód jest prosty-nudzi się. WyobraŹ sobie, że sam siedzisz w klatce 24h/dobę, 7 dni w tygodniu, 365 w roku, przez kilka, kilkanaście lat. Dla niego kolba jest jak dla ciebie np.puzzle (może głupi przykład, ale chodzi o sens). Kolby dla kanarków i chyba wszystkich innych ptaków robią tak, żeby na zjedzenie ich ptak musiał się pomęczyć. Od kiedy dałem mu kolbę, zmniejszyłem ilość ziaren, które mu podaję, więc teoretycznie wychodzi na zero.
Z piaskiem nie jestem pewny co do ilości, ale z grubsza tak jest.
Woda-to zależy od regionu.
W sumie miałem rację. Przy większej ilości kanarków te koszty są inne.
PS.Nie zapominaj o wodzie, prądzie lub gazie do podgrzania wody (mycie klatki, kąpiele itd.), jajkach do pokarmu, owocach, warzywach itd.
Jeżeli się zastanowić to rzeczywiście miałem rację. A skoro przeliczałeś takie wapienko to przelicz jeszcze koszty klatki, kanarka itd!

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #7 : Maja 30, 2010, 08:13:38 »

Przeglądając niektóre "wynalazki" w sklepach zoologicznych zastanawiam się kto to kupuje? Teraz już wiem,że jednak tacy są.Nie zawsze droższe czy ładniej opakowane znaczy lepsze.Pamiętaj,że im pokarm bardziej przetworzony to przeważnie mniej wartościowy np,kolba miodowa czy owocowa na pewno jest gorsza od świeżych owoców czy łyżeczki miodu z wodą do picia.Tak na marginesie"nie pasują mi takie koszty" i kupuję dwa worki mieszanki po 20kg za 160,- i starcza mi na miesiąc.Jak widzisz "tnę koszty" z korzyścią dla moich ptaków.Wg.Twoich wyliczeń za 400,-mógłbym miesięcznie utrzymac 20-30 ptaków, ja za tą kwotę utrzymuję 200-300 i zaręczam Ci,że moje kanarki nie są głodne i pozbawione "smakołyków",ale zamiast np.chodzic do marketu po mrożony szpinak lepiej wyjśc na łąkę po świeży mlecz, zamiast kupowac "Krople Beskidu" należałoby dzień wcześniej odlac troszkę wody,zamiast kupowac piasek za 5,- wybrac się gdzieś i ukopac sobie na zapas,zamiast kupowac nic niewarte wapienko kupic kilogram grytu za 3,-.Jeżeli uważasz,że takie "cięcie kosztów" to sknerstwo i nie chcesz oszczedzac na "jednym kanarku" to wynajmij jeszcze kogoś do opieki nad nim.

Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

żory

« Odpowiedz #8 : Maja 31, 2010, 12:54:38 »

Nie no, bez przesady, ale nie będę na nim oszczędzał, bo i po co?
Oszczędzę parę zł w miesiącu...wielkie rzeczy...

Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #9 : Maja 31, 2010, 05:26:49 »

Jeżeli dobrze zrozumiałem to Kolega Jaszczur od 1,5 miesiąca poi swojego kanarka tą samą butelką wody, jeśli to prawda to ciężko to nazwać oszczędnością.Woda jaka by nie była to po takim czasie jest wylęgarnią bakterii i bałbym się ją dać do picia ptakom. Zdecydowanie wolę podać odstaną kranówę pomimo iż mieszkam w Warszawie.

hazel92
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Opolskie
Wiadomoci: 178

« Odpowiedz #10 : Czerwca 01, 2010, 05:36:49 »

Jeżeli ja mając 25 kanarków wydaje miesięcznie około 65zł na ich utrzymanie (karma, kolby, jakieś witaminy) to dużo czy mało?

Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

żory

« Odpowiedz #11 : Czerwca 01, 2010, 05:51:41 »

Dziękuję Bogusław, nie wiedziałem.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #12 : Czerwca 01, 2010, 07:51:31 »

Jeżeli ja mając 25 kanarków wydaje miesięcznie około 65zł na ich utrzymanie (karma, kolby, jakieś witaminy) to dużo czy mało?
Jak widzisz dla jednych to mało dla innych akurat.Uważam,że za tą kwotę możesz kupic swoim kanarkom to co potrzebują.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2010, 08:37:55 wysane przez Luka » Zapisane

rafcio181
Go
« Odpowiedz #13 : Lipca 10, 2010, 12:49:05 »

W ankiecie zaznaczyłem 50 zł, ale chciałem zmienić swoje zdanie ponieważ nie wziąłem pod uwage paru czynników. Trzeba patrzeć to w ten sposób- jedzenie, woda, dodatki, prąd. Wszystko jednak kosztuje i po dodaniu rośnie sumka. Nie wiem jaka dokładnie ale grosik do grosza i według mnie przy 65 saztukach trzeba liczyć jakieś 120-150zł miesięcznie. Pasja kosztuje- według mnie lepiej zainwestować w to co się lubi niż w jeden weekendowy dzień wydać na różnego rodzaju trunki. Umiech

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #14 : Lipca 10, 2010, 04:09:56 »

Pasja kosztuje- według mnie lepiej zainwestować w to co się lubi niż w jeden weekendowy dzień wydać na różnego rodzaju trunki.

Pod tym stwierdzeniem mogliby się chyba podpisać wszyscy Użytkownicy wortalu. Właśnie dla tego powstał ten serwis, żeby propagować hodowlę ptaków w każdym możliwym aspekcie i na każdy możliwy sposób.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!