Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Sierpień 27, 2014, 02:50:27 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.
   
  Strona główna Pomoc Linki Zaloguj się Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dołu
  Drukuj  
Autor Wątek: Sowy  (Przeczytany 2356 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Reputacja 25
Offline Offline

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomości: 2 362



« : Kwiecień 21, 2008, 11:52:14 »

Sowy - rząd ptaków obejmujący 134 gatunki o sutym, miękkim upierzeniu, zachodzącym na nogi i palce (aż do szponów).

Głowa duża, okrągła z oczami osadzonymi frontalnie i otoczonymi charakterystycznie ułożonymi piórami (szlara). Dziób silnie zakrzywiony.

Większość sów prowadzi nocny tryb życia. Mają doskonale rozwinięty wzrok i słuch, latają bezszelestnie. Oczy sowy wyłapują nawet najmniejsze ilości światła.

Sowy są drapieżne. żywią się gryzoniami, nietoperzami, małymi ptakami i owadami. Sowy są w stanie w ciemności złowić biegnącą mysz.

Gnieżdżą się głównie w dziuplach, szczelinach skalnych i w zabudowaniach.

Wydają osobliwe, hukające i jękliwe głosy.

Sowy są rozpowszechnione na wszystkich kontynentach.

Rozróżnia się:
  • płomykówki,
  • sowy właściwe - w Polsce reprezentowane przez 11 gatunków (z czego 9 lęgowych) m.in.: puchacz, syczek, pójdŹka, puszczyk, sowa uszata (z charakterystycznymi uszami z piór na głowie, zamieszkuje Euroazję i północną Afrykę, w Polsce pospolita), sowa błotna (z małymi uszami, znacznie rzadsza od sowy uszatej, w Polsce pojawia się sporadycznie), sowa biała (o długości 60 cm, zamieszkuje obszary podbiegunowe, w Polsce występuje niezwykle rzadko).

W Polsce wszystkie gatunki sowy są chronione.
Zapisane

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Reputacja 5
Offline Offline

Wiadomości: 219


« Odpowiedz #1 : Październik 06, 2008, 08:05:52 »

Sowy zawsze były tajemnicze. Pojawiają się w legendach i różnych opowieściach ludowych. Często występują w nich jako demony. Ludzie często boją się ptaków, żyjących w ciemnościach.

Wydaje się, że najciekawszą żyjącą w Polsce sową jest opisana przez Jacky’ego płomykówka, zwana też królową sów lub sową sakralną. Szczególnie to ostatnie określenie pasuje do jej trybu i sposobu życia. Płomykówka gniazduje bowiem jedynie w starych kościołach, a nocą obsiaduje groby i cmentarze. Dodatkowo jeszcze wydaje niezwykłe, mrożące krew w żyłach dŹwięki. Nie pohukuje jak inne sowy, lecz wydobywa z siebie nieludzkie dŹwięki w postaci nieludzkich jęków. Ornitolodzy nie wiedzą dlaczego tak się zachowuje.

Wbrew ludzkim wyobrażeniom wszystkie sowy są bardzo płochliwymi ptakami.
« Ostatnia zmiana: Październik 08, 2008, 07:55:59 wysłane przez Jacky » Zapisane

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Reputacja 5
Offline Offline

Wiadomości: 219


« Odpowiedz #2 : Październik 08, 2008, 07:52:18 »

Dorzucę kilka słów o sowie jarzębatej.

żyje w północnej Eurazji i północnych krańcach Ameryce Północnej. Szczególnie dużo tych ptaków zamieszkuje tajgę i tundrę.
Jest drapieżnikiem. Poluje na gryzonie (głównie lemingi i norniki), a także zające i ptaki. Największą aktywność przejawia wcześnie rano i póŹnym wieczorem. Jest gniazdownikiem. Gniazda zakłada w dziuplach drzew. Składa 6-10 jaj, z których po 25-35 dniach wykluwają się pisklęta. Jest gatunkiem chronionym Konwencją Waszyngtońską.
Zapisane

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Reputacja 5
Offline Offline

Wiadomości: 219


« Odpowiedz #3 : Październik 08, 2008, 07:53:03 »

Sowa śnieżna

żyje w północnej Eurazji i na północnych krańcach Ameryki Północnej. Najwięcej osobników żyje w tundrze i tylko w czasie mroŹnych zim zalatuje do tajgi. Jest drapieżnikiem. poluje na gryzonie, ptaki i drobne ssaki. Aktywna w dzień. Jest gniazdownikiem. Gniazda zakłada na ziemi w płytkich dołkach. Składa do 5 jaj, z których po 30-35 dniach wykluwają się pisklęta. żyje do 30 lat.

Do Polski zalatuje jedynie podczas wyjątkowo długich i mróŹnych zim.
Zapisane

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Reputacja 5
Offline Offline

Wiadomości: 219


« Odpowiedz #4 : Październik 08, 2008, 07:53:35 »

Puszczyk mszarny

Zamieszkuje rosyjską tundrę i tajgę. Jest drapieżnikiem. Poluje na gryzonie, ptaki, płazy i duże owady. Aktywny szczególnie w nocy. Jest gniazdownikiem. Wykorzystuje opuszczone gniazda innychdużych ptaków drapieżnych. Składa 3-5 jaj, z których po 28-35 dniach wykluwają się młode. Może żyć nawet 27 lat.

W Polsce wystepuje nizewykle rzadko. Zagrożony wyginięciem.
Zapisane

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Reputacja 5
Offline Offline

Wiadomości: 219


« Odpowiedz #5 : Grudzień 10, 2008, 08:55:56 »

Dzienna dawka pokarmu dla sowy płomykówki to 2 dorosłe myszy albo jeden mały ptak.
Zapisane

aleksanderalien
Gość
« Odpowiedz #6 : Listopad 19, 2009, 02:26:20 »

Sóweczka


(Glaucidium passerinum ) – gatunek niewielkiego ptaka z rodziny puszczykowatych, zamieszkującego północno-wschodnią Europę oraz Azję, lokalnie występuje na górzystych obszarach Europy Środkowej. Najmniejsza sowa występująca w Europie.

W Polsce bardzo nieliczny ptak lęgowy w górach, na Dolnym Śląsku i na północnym wschodzie kraju (przede wszystkim w Puszczy Białowieskiej).

Wygląd zewnętrzny
    Brak wyraŹnego dymorfizmu płciowego, jedynie samice nieco większe. Głowa niewielka, spłaszczona, tułów okrągły z krótkim ogonem. Szlara słabo zaznaczona z kilkoma współśrodkowymi pręgami barwy brązowej. Nad żółtymi oczami krótkie białe brwi. Głowa i grzbiet brązowe z białymi lub kremowoszarymi prążkami, gęstymi i drobnymi na głowie. Największe plamy pokrywają barki. Spód ciała biały z podłużnym, ciemnobrązowym plamkowaniem. Ogon pokryty jaśniejszym, poprzecznym prążkowaniem, podobnie prążkowane lotki. Skok i palce gęsto pokryte miękkimi piórami. Młode osobniki ciemniejsze, z jednolicie ciemnobrązowymi bokami. W locie przypomina sylwetką szpaka.

Rozmiary
    długość ciała ok. 17 cm, rozpiętość skrzydeł ok. 35–45 cm
Masa ciała
    ok. 55–80 g
Głos
    Głos godowy i terytorialny samca to monotonne gwizdy o zróżnicowanej długości i wysokości. Głos godowy jest mniej donośny i niższy od terytorialnego. Samica odzywa się bardzo wysokimi, długimi piskami na granicy ludzkiej słyszalności. Poza sezonem lęgowym (od póŹnego lata do wczesnej wiosny) obie płci odzywają się tzw. głosem zimowym – serią krótkich, przyspieszających gwizdów o wznoszącej się melodii. Sóweczki odzywają się w dzień, zwłaszcza o świcie i o zmierzchu, bardzo rzadko nocą (tylko w jasne, księżycowe noce oraz krótko po zajęciu terytorium).

Zachowanie
    Gatunek osiadły, ale osobniki z gór i północy podejmują wędrówki, uciekając przed niekorzystnymi warunkami zimowymi. Sóweczki są aktywne głównie o świcie i o zmierzchu, a także nocą. Często siadają na czubku drzewa, charakterystycznie zadzierając ku górze ogon i kiwając się. Lot falisty, podobny do lotu dzięcioła. Na krótkich odcinkach lot bardzo szybki i zwinny.

Środowisko
Starodrzewy, tajga, preferuje wysokopienne bory świerkowe, świerkowo-jodłowe i mieszane. W Europie ściśle związana ze świerkiem lub jodłą. Poza okresem lęgowym spotykana częściej w lasach mieszanych i liściastych.

Pożywienie
Przede wszystkim niewielkie ptaki (sikory, zięby, rudziki), a w mniejszym stopniu gryzonie (myszy, norniki). Poluje albo czatując na ofiarę, albo przeszukując korony drzew i dziuple. Atakuje zwykle z odległości kilku-kilkunastu metrów, ściga ofiary tylko na krótkich odcinkach.

Wypluwki mają wymiary około 25 x 10 mm, kolor szary, konsystencję dość zbitą. Charakterystyczne w nich są skruszone kości ofiar.

Lęgi

Gniazdo
    W dziuplach, zazwyczaj po dzięciole dużym.

Jaja
    Wyprowadza jeden lęg w roku, w drugiej połowie kwietnia (lub wyjątkowo innym terminie od marca do maja) samica składa średnio 4–5 jaj w odstępach 1,5 dniowych (notowano również lęgi z 2 i 7 jajami).
Wysiadywanie
    Wysiadywanie rozpoczyna się od złożenia przedostatniego lub ostatniego jaja i trwa przez 26 do 28 dni. Wysiaduje wyłącznie samica, w tym czasie samiec donosi pokarm.

Pisklęta
    Pisklęta wykluwają się jednocześnie, po 10 dniach otwierają oczy. Opuszczają gniazdo po 25–30 dniach, jednocześnie lub w przeciągu 2–4 dni, i od razu dobrze latają. Po około 10 dniach po wylocie samica przestaje się nimi zajmować, a na kolejne 20 dni opiekę przejmuje samiec. Młode są dojrzałe płciowo już w następnym sezonie po wylęgu.

Status i ochrona
Sóweczka często przesiaduje na czubku drzewa

W Polsce objęta ochroną gatunkową ścisłą. Liczebność w Polsce szacowana na 300-400 par, jednak prawdopodobnie jest to ocena zaniżona, ze względu na niewystarczającą liczbę badań.

Podgatunki
Wyróżnia się dwa podgatunki, zamieszkujące odpowiednio:

    * Glaucidium passerinum passerinum – północną Eurazja od Półwyspu Skandynawskiego po Jenisej, oraz wyspowo w Alpach, Karpatach i Pirenejach.
    * Glaucidium passerinum orientale – wschodnią Syberię, Mandżurię i Sachalin.


Zapisane

aleksanderalien
Gość
« Odpowiedz #7 : Listopad 19, 2009, 02:39:16 »

wypluwki (zrzutki)




Spośród kilkuset gatunków ptaków również sowy pozbywają się nie strawionych resztek ofiar przez tzw. wypluwki (zrzutki) – zlepek niestrawionych części pokarmu, np. kości, sierść, pancerzyki owadów, wydalany ruchami wymiotnymi przez otwór gębowy (początkowe etapy wypluwania przypominają ziewanie). Powstaje w żołądku mięśniowym ptaka. Na ich podstawie można określić skład pokarmu ptaka.
Zrzutki płomykówki, w odróżnieniu od wypluwek innych gatunków sów, zawierają całe i zazwyczaj nieuszkodzone czaszki nawet tak delikatnych zwierząt jak myszy czy owadożerne.
« Ostatnia zmiana: Listopad 19, 2009, 03:03:16 wysłane przez Luka » Zapisane

jasioj
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Reputacja 5
Offline Offline

Wiadomości: 219


« Odpowiedz #8 : Maj 12, 2011, 12:09:46 »

Sowie ciekawostki

Pod dziuplą sowy można znaleŹć rozmaite skarby pochodzące z sowich wypluwek. Sowy zwracają bowiem dużo niestrawionych części połkniętych ofiar. Są wśród nich m.in.: sierści i kości. Badacze zabierają takie skarby do dalszych analiz. Z jednej bowiem strony można zestawić sowią piramidę pokarmową, a z drugiej można odkryć, że na danym terenie żyją zwierzęta, które zobaczyć. W ten sposób naukowcy odkryli, że na Podlasiu żyje popielica, rzadki nadrzewny gryzoń z rodziny pilchów.

W ostatnich latach odkryto w Polsce istnienie puszczyka uralskiego, ogromnej sowy o wielkich oczach, gniazdującej na wierzchołkach grubych, ułamanych pni drzew, niczym na szczycie wieży. Coraz częściej można spotkać miejsca lęgowe tego ptaka. Ornitolodzy uważają nawet, że następuje ekspansja tego gatunku w naszym kraju. Spotkanie urala zawsze ekscytowało naukowców, ornitologów i zwykłych ludzi.

Sowa potrafi zabić i zjeść inną sowę. Z reguły gatunki większe zabijają mniejsze, ale ornitolodzy znają też przypadki odwrotne. Dlatego też małe sowy słysząc lub widząc większe sowy nieruchomieją i starają się ukryć przed potencjalnym agresorem.

Puszczyki i inne gatunki sów najchętniej pohukują w rześkie, pogodne i chłodne wieczory. W chłodne wieczory gryzonie, stanowiące główny pokarm sów, siedzą w norach. Takie pohukiwania mogą być zapowiedzią słonecznej pogody.

Sowy potrzebują bujnej przyrody, przede wszystkim leśnej. Z naszych rodzimych gatunków jedynie sowa błotna gniazduje na podmokłych puskowiach. Popularna płomykówka, mimo że znajduje przytulisko na strychach, to na żer wyrusza na tereny zadrzewione. Mnogość gatunków sów jest najlepszym dowodem przyrodniczego bogactwa lasu.

W Polsce największa populacja sów występuje na Podlasiu i Roztoczu, czyli na Ścianie Wschodniej. Polska dolina sów znajduje się na lessowych wąwozach okolic Szczebrzeszyna, sąsiadujących z ogromną, głuchą Puszczą Solską, pełną bagiennych ostępów jak Imilty ług.

Puszczyk i puszczyk uralski żyją w lasach mieszanych. Wśród sosen można spotkach sowę włochtkę i sóweczkę. Na podmokłych pustkowiach można wypatrzyć sowę błotną. Puchacze wybierają podmokłe ostępy. Uszatka trzyma się leśnych peryferii.

Najmniejszą i najdziwniejszą z sów jest sóweczka. Jest wielkości wróbla. Występuje w bujnych lasach, szczególnie w Puszczy Białowieskiej. Najczęściej zajmuje mroczne bory z przewagą jodeł. Swą uwagę skupia na małych ptakach ale potrafi upolować ptaki znacznie większe od siebie. Nie gardzi też gryzoniami i płazami. Jest bardzo sprawnym łowcą. Ornitolodzy uważają ją za najsprawniejszą ze wszystkich sów. Sóweczka potrafi robić zapasy jedzenia i przechowywać je w głębokich, opuszczonych dziuplach. Zgromadzone zapasy ogrzewa przez spożyciem, siedząc na nich niczym na gnieŹdzie.

Sowa może zaatakować nawet człowieka, szczególnie zbliżającego się do jej gniazda. Skrzydłami i szponami uderza po głowie. Znane są przypadki pozbawienia ludzi wzroku przez atakujące sowy. Duże sowy potrafią zadać też człowiekowi ciosy powodujące zadrapania, a nawet otwarte rany. Do puszczyka uralskiego badacze i opiekunowie w ogrodach zoologicznych podchodzą w specjalnych kaskach, kombinezonach i rękawicach.

Popularna płomykówka wysiadująca jaja popada w katalepsję. Wysiaduje tak niezłomnie, że można ją zdjąć z gniazda i posadzić z powrotem.

Głos płomykówki przypomina jest bardzo osobliwy i chrapanie lub pomrukiwanie.

Kiedyś uważano, że płomykówka chroni domostwa przed pożarami. Ten zabobon przyszedł do nas aż z Chin. W Polsce przesąd ten tak się rozkrzewił, że zamiast chronić tę sowę przyczynił się w przeszłości do jej zagłady. Dla ochrony obejścia przed ogniem żywe płomykówki przybijano do wrót stodoły.

Sowy pohukujące w okolicy domostw brano za zapowiedŹ rychłej śmierci. W godowym głosie małej pójdŹki dosłuchiwano się wezwania: „PójdŹ, pójdŹ w dołek pod kościołek!”.

Sowie pióra są tak delikatne, że prawie niewyczuwalne w dotyku. Powietrze podczas lotu opływa je bezszelestnie. Pióra mają bowiem piłkowate zakończenia, na dodatek porośnięte miękkimi włoskami tłumiącymi szum skrzydeł. Dzięki temu nocnego drapieżcy nie słyszą jego ofiary, a on sam słyszy wszystko. Pióra i słuch to najważniejsze narzędzia sowy w walce o przeżycie. Większa część objętości sów to pióra.
Niektóre gatunki sów (np. puchacz, uszatka) mają na głowie pierzaste uszy. Są to jedynie pęki piór. Prawdziwe uszy są ukryte w upierzeniu. Otwory uszne są pokaŹnych rozmiarów i umieszczone są asymetrycznie na różnych wysokościach ciała. Gwarantuje to precyzyjne namierzenie Źródła dŹwięku. Otwory uszne większości sowich gatunków nie mają małżowin. Stąd pochodzi określenie „sowia twarz”. Naukowcy nazywają ją szlarą. Uszy tworzą rodzaj akustycznej anteny. Ciekawostką jest fakt, że niektórzy badacze przypisują pierzastym imitacjom uszu rolę akustycznych szczotek, odbijających subtelniejsze dŹwięki do wklęsłej anteny usznej. Sowa słyszy pisk myszy z odległości ponad 100 metrów.

Teleskopowe oczy sowy pozwalają jej widzieć w dzień i w nocy. Sowy potrafią widzieć w podczerwieni.

Sowa pojawiająca się w dzień stanowi swoistą sensację nie tylko dla ludzi, ale także dla innych mieszkańców pól i lasów. Otacza ją zaraz chmara rozwrzeszczanych i napastliwych drozdów, sójek i zięb.
« Ostatnia zmiana: Maj 13, 2011, 10:47:06 wysłane przez Jacky » Zapisane

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Reputacja 25
Offline Offline

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomości: 2 362



« Odpowiedz #9 : Maj 13, 2011, 10:47:54 »

Skąd Ty takie rzeczy wiesz!?
Zapisane

Dawid
Gość
« Odpowiedz #10 : Maj 15, 2011, 06:07:30 »

 z kąt wiozłeś te wypluwki ??
Zapisane

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Reputacja 25
Offline Offline

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomości: 2 362



« Odpowiedz #11 : Maj 15, 2011, 06:28:45 »

z kąt wiozłeś te wypluwki ??

A kogo pytasz? O wypluwkach pisali zarówno aleksanderalien jak i jasioj. Co właściwie o tych wypluwkach chciałbyś wiedzieć?
Zapisane

Dawid
Gość
« Odpowiedz #12 : Maj 16, 2011, 03:52:46 »

tak ogólnie a tak z ciekawości się pytam gdzie je znależli Uśmiech
Zapisane

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Reputacja 37
Offline Offline

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomości: 1 140



« Odpowiedz #13 : Maj 16, 2011, 09:08:33 »

Myślę, że musieli je przywieŹc z miejsca, w którym wypluła je sowa Chichot
Zapisane

Strony: [1]   Do góry
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2013, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!