Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 09:37:36 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Mój pierwszy kanarek  (Przeczytany 13337 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Ann
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 32

« Odpowiedz #15 : Czerwca 15, 2010, 06:48:20 »

oto mój Friki
« Ostatnia zmiana: Czerwca 15, 2010, 09:02:56 wysane przez Jacky » Zapisane

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #16 : Czerwca 15, 2010, 07:03:43 »

Fajny kanarek. Prezentuje się bardzo dostojnie. Znasz może płeć?
Jeżeli chodzi o rasę to raczej gloster to nie jest. Może zamieścisz więcej zdjęć to będzie łatwiej to określić. 

Ann
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #17 : Czerwca 15, 2010, 07:36:44 »

troszke wiecej zdjec
http://www.allegaleria.pl/images/exrvtbjtnnc13w08izn1.jpg

http://www.allegaleria.pl/images/2716cw4e2grxijaol5r0.jpg

http://www.allegaleria.pl/images/hffn5xfu616xqkbli3mw.jpg

pewna nie jestem ale chyba samczyk pieknie spiewa

Ann
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #18 : Czerwca 26, 2010, 09:49:14 »

prosze o pomoc rade cokolwiek nie wiem co sie stało z moim kanarkiem,dzis cały dzien było wszystko w porzadku latal spiewał pieknie,wieczorkiem gdy siedział na zerdce i wiedziałam ze juz pora jego snu jak zawsze podeszłam przykryc gorna czesc klatki i nagle moj kanarek zacza doslownie atak,rozłozyl skrzydła i doslownie kazde moje podejscie do klatki wywolywalo u niego dziwna reakcje jakby obronna,nigdy wczesniej tak nie reagował,dziwnei przy tym popiskuje ,co to moze byc czy cos mu dolega jak mu pomoc!

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #19 : Czerwca 27, 2010, 09:42:35 »

U kanarków to normalne zachowanie. Ptak broni swego klatkowego terytorium i traktuje Cię, jak potencjalnego agresora.

Ann
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #20 : Czerwca 28, 2010, 03:47:26 »

to juz nic nie rozumiem,wieczorem jestem mu wrogiem a rano przyjacielem jak je z reki? wytłumaczyłam sobie to tak ze wieczorem chce miec totalny spokoj i ze jak do niego podchodze to on sobie mysli,ide spac chce spokoju nie zaczepiaj mnie ...bo jak inaczej to wyjasnic? mam takie mało pytanko jeszcze czy kanarek bedac sam w klatce czuje sie naprawde dobrze czy moze lepiej byłoby mu z jakims towarzyszem a jesli tak to z kim ,zastanawiam sie nad dokupieniem drugiego kanarka ale nie dla parki tylko tak zeby mu moze nie było smutno samemu ,nie wiem czy powinnam ?

rafcio181
Go
« Odpowiedz #21 : Czerwca 28, 2010, 04:19:58 »

Droga Ann,  zreguły samce trzyma sie w osobnych klakach- dlaczego?
A to dlatego, ponieważ kanarek na śpiewie, znajdujący się z drugim ptakiem -w tym przypadku z samcem- może dojść do nieszcześcia. Powstają bójki między nimi, wojna o terrytorium, a w 99% dochodzi to okaleczeń różnego rodzaju- powyrywane piórka itp, które w pózniejszym stadium, kiedy właściciel nie zauważy kończy się zgonem- brakujący 1%. W czasie okresu pierzenia, nie ma największego problemu- ptaki są "osowiałe" -wtedy mogą znajdować się w jednej fruwarce (w czasie pierzenia ptak powinien mieć przestrzeń do lotu).
Podsumując- raem w jednej klatce-nie, osobno -tak.

Wracając do zachowania Twojego kanarka. Pamiętajmy że to właściciel daje ptakowi terrytorium którego ptak będzie bronił. Jest to już taka natura i nie zmienimy tego. Ptaka nie da się oswoić. Owszem- zje gdy wystawimy mu coś do jedzienia, usiądzie gdy wystawimy ręke- ale pamiętajmy jedno- że każde stworzenie ,nawet hodowane-tryzmane w niewoli posiada instykt dzikości za którym stoi m.in. obrona terrytorium.

Dlaczego to pisze Ann. Widze, że bardzo zżyłaś się ze swoim kanarkiem. Tak trzymać. Pielęgnuj, dbaj o czystość kanarka, klatki. Urozmaicaj mu jedzeinie, umożliwiaj mu loty po pokoku, a spewnością ptak cię wynagrodzi- nie ma nic piękniejszego gdy rano budzi nas piękny śpiew kanarkowej melodii.

Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

żory
Wiadomoci: 149

« Odpowiedz #22 : Czerwca 28, 2010, 09:26:17 »

Super jest Twój kanarek. Nigdy nie widziałem takiego. Wie ktoś może jaka to rasa?? Bardzo mnie to ciekawi.
PS.Ta żerdka po prawej jest rzeczywiście taka ostra, czy tylko się tak wydaje??
Powodzenia z Twoim kanarkiem Ann

Jeżeli mój wątek, post, pytanie Ci pomógł daj mi pochwałę! 8o)
><>* ><>* ><>*  *<>< *<>< *<><
Mój kanarek nazywa się Michael (czyt.Majkel).
Nie od Jackssona, czy Jordana, po prostu Michael... Mrugnicie
Ann
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #23 : Czerwca 28, 2010, 09:51:47 »

tej zederki juz nie ma ,nie byla ostra sama teraz zobaczylam na zdjeciu ze tak jakos dziwnie wygladala ,ja mu zederki wymieniam za kazdym razem jak sprzatam mu klatke,nie wszystkie te gorne zostaja a dolne jak sa ubrudzone wyrzucam i zastepuje nowymi ,ja wlasnie nie wiem  jaka to dokladnie jest rasa moze ktos stad bedzie wiedział,pozdrawiam i dziekuje za wszystkie odpowiedzi na moje pytania,ciesze sie ze znalazlam to forum gdzie wiem ze moge o wszystko zapytac  Umiech

Ann
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #24 : Czerwca 29, 2010, 05:34:02 »

moj kochany kanarek zaskakuje mnie kazdego dnia i teraz juz nie wiem czy ja na pewno wszystko robie tak jak trzeba,zawsze podchodzac do klatki witałam sie z nim po imieniu .podgwizdywałam jedna stała melodie chciałam zeby kojarzył mnie z czyms dobrym,dostaje z samego rana owoc lub warzywko ,z kazdym dniem był coraz blizej reki teraz jest juz całkiem blisko zanim wloze miseczke z tarkowana marchewka juz siadał na dłoni,cos wspaniałego,gdy otwieram klatke siada jak najblizej i czeka czeka kiedy bedzie mogł wyleciec ,sam bez problemu wraca do klatki a dlaczego o tym pisze,otoz tak jak wczesniej pisałam moj kanarek wieczorem zaczał sie stawiac,wytlumaczyłam sobie ze chce wtedy spokoju ale on zaczyna nabierac pozycji bojowej juz w ciagu dnia! mam nawet takie wrazenie ze jest to dla niego jakas zabawa czasem jak tylko podejde do klatki on juz nabiera pozycje bojowa,gdy miedzy klatki wloze palca on podlatuje zaczyna dziobac tak smiesznie ,ucieka i doslownie zaglada gdzie teraz pokaze sie moj palec,a jak wloze reke z przysmakiem do klatki to nie atakuje a wrecz przeciwnie,patrzy ciekawsko co mam dla niego i juz jest na rece .Moje pytanie brzmi,czy moj kanarek zachowuje sie normalnie o czym moze swiadczyc to jego zachowanie ,przez pierwsze tygodnie tak sie nie zachowywał dopiero teraz od paru dni ,nie zaakceptował mnie,jesli tak dlaczego? czy wasze kanarki tez tak reaguja?

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #25 : Czerwca 29, 2010, 06:44:10 »

Nie przejmuj się jego zachowaniem. Kanarki to ptaki terytorialne i raczej nie zachowują się tak jak np. papugi, że jak są same to wręcz lgnął do człowieka. Opiekują się nim należycie i niech sam decyduje czy chce być obok Ciebie, czy woli sobie swobodnie latać po pokoju. Taki jest urok kanarków. Jeżeli to samiec z pewnością wszystko wynagrodzi Ci swoim śpiewem.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #26 : Czerwca 29, 2010, 07:20:46 »

Wcześniej kanarek kiedy podchodził- jadł z ręki prawdopodobnie badał grunt - nowe miejsce. Potrzeba było czasu aby się zaklimatyzował w nowym otoczeniu. Kiedy poczuł że jest bezpieczny tak gdzie spędza większość dnia, gdzie śpi w nocy reaguje należycie, tak jak kanarek się powinien zachowywać. TAk jak Ann napisałem w poprzednim poście- trzeba się z tym pogodzić, taka już natura kanarków. Twój kanarek nie jest jedynym, wszystkie tak się zachowawują.
Rozpieszczaj go nadal i czekaj na melodie wydobywającej się z jego dziubka:)

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!