Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 07:43:24 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Hasło na forum  (Przeczytany 5319 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« : Czerwca 26, 2010, 11:21:53 »

Pewnie powiecie, że jestem młody, niedoświadczony, obcy i się nie znam, więc nie powinienem mieć prawa głosu i wtrącać się w nieswoje sprawy. Zarejestrowałem się na tym forum, gdyż zauważyłem, że poziom dyskusji i wiedzy wielu użytkowników jest niesłychanie wysoki. Forum mi się bardzo podoba i już czuję jak zaczynam je lubić; p

Sam nie wiem czy powinienem zakładać o tym temat, ale próbując się zarejestrować, problemy z doborem hasła miałem większe niż wczoraj, gdy logowałem się po raz pierwszy do swojego konta bankowego w banku zachodnim. Zapewne jak większość osób na świecie, staram się mieć te same hasła do wszystkich portali internetowych. Jednak tu, co chwilę wyskakiwał mi inny komunikat, raz za mało znaków, potem brak cyfr, potem muszą być jeszcze duże litery...

Dążę do tego, że jeśli ktoś całe życie używa hasła Ola11, to powinno to być jego własnym wyborem i nie ma co na siłę utrudniać życia narzucając jakieś megarestrykcyjne zasady zakładania hasła. Nie ma co ogłupiać ludzi i próbować za nich myśleć, bo to jedynie wyłącza ludziom myślenie i instynkt samozachowawczy. W końcu po co się bać o swoje dane, jeśli do tej pory system martwił się tym za nas. A potem przychodzi mail od "banku" z prośbą o podanie hasła i danych dostępowych banku, bo "obsługa techniczna" musi coś naprawić.

To taka sugestia zaobserwowana "świeżym okiem" nowego użytkownika.  Na koniec chciałbym zaprosić do refleksji i przytoczyć słowa Ralpha Waldo Emmersona, który tak oto wypowiedał się o postępie: "Potrzeba matką wynalazków, przyzwyczajenie hamulcem rozwoju".

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #1 : Czerwca 27, 2010, 09:38:08 »

Faktycznie hasła wszystkich naszych użytkowników muszą składać się minimum z ośmiu znaków i muszą zawierać dużą literę, małą literę i cyfrę. Tak wysoka siła haseł została ustawiona po tym jak jeden ze spamerów-hakerów w 2008 roku próbował zmieniać dane konfiguracyjne naszego forum i poumieszczał na naszym serwisie reklamy swoich stron, nie mające oczywiście żadnego związku z hodowlą ptaków. Pytaliśmy wówczas naszych Użytkowników, czy wyraziliby zgodę na weryfikację przy pisaniu każdego postu i zdecydowana większość Użytkowników była za taką weryfikacją, gdyby zaszła taka potrzeba (http://kanarki.eu/index.php/topic,27.0.html). Podjęliśmy wówczas szereg kroków zmierzających do zabezpieczenia naszego serwisu. Jednym z efektów ubocznych tych zabezpieczeń jest owa uciążliwość 8-znakowych haseł.
Do tej pory od czasu do czasu mamy "nieproszonych gości" w naszym serwisie, którzy umieszczają różne dziwne treści. Zdajemy sobie sprawę z tego, że ilość wprowadzonych zabezpieczeń musi być jakimś kompromisem między ilością i jakością ewentualnych szkód, a uciążliwością, jaką ponoszą aktywni użytkownicy serwisu.

przyzwyczajenie hamulcem rozwoju
Czasem może warto zmienić przyzwyczajenie w imię rozwoju. Mam nadzieję, że jeśli będziesz tutaj zaglądał od czasu do czasu, to przyzwyczaisz się do tego nowego hasła.

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #2 : Czerwca 29, 2010, 05:29:13 »

Oh, nie wiedziałem, że to forum ma taką bogatą historię i tak szerokie spectrum zainteresowanych nim osób Mrugnicie Cóż, jeśli takie ustawienia haseł pomagają chronić dane użytkowników, to rzeczywiście powrót do starych ustawień byłby nierozsądny.  Buzia na kdk

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #3 : Czerwca 29, 2010, 08:05:52 »

Wtrącę kilka słów - bo właśnie zbieg okoliczności sprawia, że czytając Twój post jako GOŚÆ usiłowałam sobie przypomnieć swoje hasło Chichot Przyzwyczajenie do danego hasła, którego używa się w wielu miejscach jest tak silne, że za każdym razem, gdy przez jakiś czas jestem wylogowana i usiłuję zalogować się po przerwie mam naprawdę problem z przypomnieniem sobie co ja tu innego niż standardowo wymyśliłam coby pasowało do wymogów... no i ślę ciągle prośby o przysłanie na maila możliwości ustawienia nowego hasła - co uczyniłam właśnie i teraz, dobrze że jest taka możliwość, bo byłoby z moim logowaniem się krucho Mrugnicie

pozdrawiam - Monika
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!