Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 09:06:32 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Dobór, selekcja i proporcje ziaren w mieszankach.  (Przeczytany 4728 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« : Kwietnia 22, 2008, 12:18:31 »

Zagłebiajac sie coraz bardziej w świat kanarków i ich hodowli mozna bardzo szybko wywnioskować, że niczego nie osięgniemy w hodowli bez odpowiedniej diety dla naszych pupili. Wiadomym jest, że pokarm podawany kanarkom w róznych okresach rocznego cyklu hodowlanego rózni sie zasadniczo. Własnie od odpowiedniego dobory pokarmy do danej okresy cyklu rocznego zalezy powodzenie hodowli. Zimą w momenie tzw wyciszenia po legach stosuje się diete ubogą w róznorodność, natomiast bogatą w składniki o większej zawartosci weglowodanów, tłuszczy - jakze potrzebnych w tym chlodnym okresie do zachowania odpowiedniej kondycji. Nastepnie nadchodzi moment przygotowania do lęgów. Ptakom podaje się coraz bardziej urozmaicony pokarm, bogaty w zielonkę, owocę a dodatkowo włącza sie do diety mieszanke ziaren ubogą w "tłuste" składniki... itd, itd...  Wszystko wyglada ładnie w teorii i latwo sie o tym mówi. Jednak malo kto z poczatkujących wie jaki skład i proporcje powinna mieć mieszanka "tłusta" a jakie "sucha". Napewno kazdy hodowca stosuje swoją sprawdzoną, choć niewątpliwie istnieją jakies standardy. Myśle, że warto było by zamieścić watek dotyczący samej mieszanki ziaren, jej składu, proporci, sposoby przetrzymywania itp. Napewno temat przerodzi się z czasem w debatę pomiedzy poszczególnym hodowcami i ich sposobami na przygotowanie mieszanek - co w rezultacie pomoze innym uzytkownikom forum na wypróbowanie i dobranie tej jednej - odpowiadajacej potrzebom ich hodowli. Cięzko tez mówic o jednej mieszance, gdyz jak juz wczesniej pisałem mieszanka i jej skald zmieniaja sie w zaleznosci od okresu cyklu rocznego (okres lęgowy, okres pierzenia itp... polecam temat autorstwa Jurka opisujacy fazy cyklu i ich charakterystykę). Wszystko to pomoże niedoswiadczonym hodowcom (takim jak ja) uniknac w przyszlości niepotrezbnych problemuch związanych z dietą a w konsekwencji pomoże w sukcesach hodowlanych. Tym samym zwracam z prośbą sie do dowiadczonych uzytkowników forum o zajecie stanowiska w tej sprawie i opisaniu składu, proporcji i wszystkiego co dotyczy mieszanki ziaren charakterystycznej dla poszczególnych okresów hodowlanego cyklu rocznego. Z góry dziekuję  Mrugnicie

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #1 : Kwietnia 22, 2008, 09:15:34 »

http://kanarki.eu/index.php/topic,180.0.html

żeby spawa z tymi mieszankami nie była taka łatwa i prosta to dodam jeszcze że sam jej skład jeśli nie jest zmieniany na przykład w czasie lęgów nie jest tak istotny jak najwyższa jakość ziaren użyta do jej sporządzenia.Tutaj leży największy problem,ponieważ ziarna sprzedawane na różnych targach czy też rynkach są prawie w całości tuż po zbiorze suszona przemysłowo i z tego powodu nie nadaje sie do sporządzenia mieszanki.Zdolność kiełkowania takich ziaren prawie nie istnieje.Takie ziarno jest  martwe biologicznie.Jeszcze inny problem jest taki że nie doświadczony hodowca nie będzie w stanie określić czy oferowane mu ziarno jest dobrej jakości czy ziarna mają odpowiednią wielkość,czy były zebrane w odpowiedniej fazie ich dojrzałości,czy mają odpowiedni zapach ( nie są stęchłe,zagrzybione itp.) i połysk czy ziarno jest tegoroczne a nie np.kilkuletnie..Jeszcze inny problem jest taki ze chcąc kupić dobre ziarno w dobrej cenie należy kupić takiego ziarna np. 100 kg.co dla przeciętnego hodowcy byłoby zapasem na kilka lat.Ja wraz z kilkoma kolegami od wielu lat na jesień kupuje rzepak na lęgi u jednego zaufanego rolnika,który wie o co nam chodzi i taki rzepak nam dostarcza.Zanim kupimy u niego kilkaset kilogramów rzepaku na legi bierzemy próbki z kilku worków i w domu sprawdzamy zdolność jego kiełkowania.Jeśli rzepak kiełkuje bez uwag to jeszcze po jego skiełkowaniu należy sprawdzić czy zapach skiełkowanego rzepaku jest odpowiedni,czy nie robi sie maślaty lub rzepak po namoczeniu nie  zmienia koloru.Jeśli wszystko jest w porządku to możemy kupić rzepak.Mieszanka to jeszcze trudniejszy temat,po prostu należy ją kupić u zaufanego sprzedawcy,który sam miesza dobre mieszanki.Najważniejsze dla mnie przy takich zakupach jest moje zaufanie do sprzedającego.Najłatwiej kupić dobre mieszanki światowych firm np.firmy Bajers ceny takich mieszanek są zdecydowanie wyższe niż mieszanek robionych ,jednak za ta cenę dostajemy gwarancje że mieszanka jest sporządzona z ziaren najwyższej jakości.

Rafał
Uczeń4
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 311

« Odpowiedz #2 : Kwietnia 22, 2008, 09:29:35 »

Dziękuję bardzo Mark za pierwszy wpis. Właśnie o to chodzi, żeby takie tematy były poruszane. Naświetliłeś kolejny problem i za to raz jeszcze dziękuję. Z każdym takim postem staję się bogatszy o kolejne pokłady wiedzy - a przecież taka jest właśnie misja forum jak pisał Jacky. Super uwaga i napewno warto o tym wiedzieć.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #3 : Kwietnia 23, 2008, 09:25:39 »

Jednak malo kto z poczatkujących wie jaki skład i proporcje powinna mieć mieszanka "tłusta" a jakie "sucha".

Trudno tak wprost powiedzieć co to jest mieszanka tłusta, a co sucha. Oczywiście, gdy ktoś hoduje sporo ptaków, to może zamawiać w specjalistycznych sklepach lub hurtowniach worki z odpowiednim ziarnem lub samemu komponować mieszanki. Problem pojawia się wówczas, gdy trzymamy kilka czy kilkanaście ptaków. Jak Mark słusznie słusznie zauważył, nikt nie będzie robił zapasów ziarna na kilka lat.

Powiem może jak ja robię w praktyce. Kupuję standardową mieszankę ziaren dla kanarków, starając się przy tym, aby nie było to zwykłe zmieszane i zapaczkowane ziarno z marketu czy zoologika, tylko jakaś sprawdzona już wcześniej przeze mnie mieszanka. Dodatkowo kupuję na rynku (zawsze u tego samego sprzedawcy) różne ziarna i nasiona typu: kanar, murzynek, siemię lniane, owsik, łuskane ziarno czarnego słonecznika, dynia, mak, wiesiołek, nasiona sałaty, nasiona traw, nasiona chwastów i wszystkie tego typu, które akurat ma w sprzedaży. Tych wszystkich nasion kupuję najmniejsze ilości jakie sprzedaje np. 20 deko, pół kilo itp.

Jeśli chcę mieć mieszankę suchą (a raczej jałową) np. dla ptaka, który niedawno przechodził biegunkę, to odsypuję do małego pudełka kilka łyżeczek uniwersalnej mieszanki dla kanarków i dosypuję tam kanar, owsik, nasiona traw, nasiona chwastów itp.

Jeśli chcę mieć mieszankę tłustą to do standardowej mieszanki sypię: murzynka, siekaną dynię, czarny słonecznik itp.

W ten sposób mogę też skomponować na szybko różne mieszanki dla chorych ptaków, ptaków osłabionych, zapasionych itp.

Mam tylko jeden problem. Często nie pamiętam, kiedy kupiłem dane ziarno. Aby nie trzymać tego w nieskończoność na każdym pudełku z ziarnem piszę datę zakupu ziarna. Nigdy nie używam ziarna starszego niż 6 miesięcy, gdyż niektóre ziarna mimo dobrych warunków przechowywania poprostu jełczeją.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!