Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 06:24:32 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Sałata  (Przeczytany 3859 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Czerwca 30, 2010, 11:43:08 »

Zainspirowany wypowiedzią janakanrka w wątku http://kanarki.eu/index.php/topic,2046.msg10999.html#msg10999 chciałbym poznać rzeczywisty wpływ sałaty na sukcesy hodowlane. Czy faktycznie podawanie sałaty wpływa korzystnie na ptaki? Może na śpiew? Czy należy podawać ptakom zielone liście? W jakich ilościach? Osobiście nie podaję kanarkom sałąty, ale może to błąd?

jankanarek
Go
« Odpowiedz #1 : Czerwca 30, 2010, 12:36:51 »

Ja osobiście podaję zieloną sałatę kanarkom od nie pamiętnych lat sałata ma dobry wpływ na przemianę materii sałata zawiera mnóstwo składników mineralnych oraz witaminy.Kiełki sałaty korzystnie wpływają na śpiew samczyków po okresie pierzenia.

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #2 : Czerwca 30, 2010, 01:17:06 »

For extra song, good feathers, etc., Song food: A mixture of many seeds. Petamine: A commercial mixture, also given at all times by most breeders. Bits of sweet apple, orange pear, a grape, a spinach leaf, dandelion (in season), fresh leaf lettuce out of the garden or store. Iceberg lettuce has no food value whatsoever to man or beast.

Co potwierdza słowa jankakanarka, a jako element diety skreśla jedynie sałatę lodową, która jest pozbawiona wartości odżywczych zarówno dla ludzi, jak i zwierząt.

Z drugiej jednak strony uztkownik Mark wspominał coś, że sałata wyciąga z ziemi duże ilości azotanów i pod tym względem może być dla ptaka niebezpieczna.

ted
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław
Wiadomoci: 93

« Odpowiedz #3 : Lutego 16, 2011, 07:29:20 »

Sałata,ta kupowana na targu,hodowana  w szklarniach,często zagraniczna-dużo nawozów,nie polecał bym,może zaszkodzić pupilom lepiej to co nie zjedzą[ziarna ]zasiać w domu i będą zdrowe zielone kiełki.

Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #4 : Lutego 19, 2011, 06:29:14 »

Ja mam szczęście, bo w lecie mam świeże owoce pod dostatkiem. Moja kuzynka ma działkę.
Co do sałaty to podaję ją i inne zielonki, świeże warzywa i owoce.
A co myślicie o sałacie Pekinskiej ? Podawał ktoś kanarkom ? Jaki ma wpływ ?

Pozdrawiam

Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #5 : Lutego 20, 2011, 07:32:56 »

Ja podawałem kanarkom zarówno pekińską jak i zwykłą sałatę. żadnego negatywnego wpływu na ptaki nie zauważyłem. Wydaję mi się, że pekińska jest zdrowsza bo gromadzi w sobie mniej zanieczyszczeń.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!