Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:50:44 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: schemat żywieniowy roczny  (Przeczytany 7330 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« : Czerwca 30, 2010, 04:27:13 »

Mam gorącą prośbę o pomoc w ustaleniu ogólnego schematu żywieniowego dla kanarków trzymanych w warunkach domowych / pokojowych, gdzie temperatura nie spada poniżej powiedzmy 20 stopni w ciągu roku. Przyznam, że ja mam problem z opracowaniem takiego schematu i nie mam pewności kiedy z jakiej karmy powinnam rezygnować, kiedy wprowadzać itd.

Zależy mi na tym, by schemat opierał się na takim przykładowym podziale:

1. Okres lęgowy
2. Okres wychowywania młodych (młode i dorosłe kanarki razem)
3. Okres rozdzielenia młodych od dorosłych
a. Karmienie przed pierzeniem młodych
b. Karmienie przed pierzeniem dorosłych
4. Okres pierzenia
5. Okres spoczynku po pierzeniu
6. Przygotowanie do lęgów

Super by było, gdyby każdy okres ustawić w ramach czasowych powiedzmy miesięcznych (jakie miesiące wchodzą w dany okres).

Z góry uprzedzę, że wiem iż każda hodowla ma swoje ustalenia i nie będą się te schematy na pewno  pokrywały precyzyjnie - wiadomo też, że okresy lęgów, pierzenia itp. przebiegać mogą u każdego kanarka nawet w tej samej hodowli z przesunięciami - ale mi chodzi o nauczenie się, kiedy jaki rodzaj pokarmów jest wskazany a kiedy i z jakich przyczyn należałoby jakiś rodzaj wyeliminować.

pozdrawiam - Monika
rafcio181
Go
« Odpowiedz #1 : Czerwca 30, 2010, 06:41:58 »

Dość szeroki schemat. Troche tego dużo- pozwól że go troche skróce i napisze to tak:)

Okres Pierzenia
W czasie pierzenia ptaków podaje się mieszankę bogata w róznego rodzaju witaminy i mikroelementy które są głównym budulcem nowo wyrastających się piórek. Ja swoim ptakom podaje mieszanke Deli Nature 55 i 80 w proporcjach 50/50. (posiadam głównie glostery i pare sztuk kolorowych). Trzeba przypilnować aby nie zabrakło witamin w proszku, które ptak sam będzie sobie regulował. Witamina vitaminkalk która nie powinna zabraknąć szczególnie w czasie pierzenia. Bardzo ważną role odgrywa na barwe piór zielenina oraz owoce. Jabłko,marchewka,brokuł oraz mniszek lekarski- tyle powinno wystarczyć. Do wody podaje SErinol- preparat do wody, który poprawia kondycje ptaka oraz zapobiega niektórym chorobom.

Okres Lęgowy
Podaje się karme 80. Samicą podaje aby pobudzić je do legu zmielone skorupki jaj oraz mieszanke jajeczną. Samcą podaje się co 3 dzień mieszankę jajeczna (deserówka na 1 ptaka), codziennie kielki. Oprócz tego serinol do wody. Ja osobiście zabieram vitaminkalk samicą.

Okres Wychowywania Młodych
Młody kanarek kiedy wyjdzie z jajeczka samica karmi go tym samym pokarmem jaki sama spożywa. Niemoże zabraknąć mieszanki jajecznej oraz maku w deserówce (mak od 5 dnia po wykluciu). Samica karmi osobiście pisklęta przez 18-22 dni, pózniej młode kanarki uczą się jeść same. Kiedy widać jak młode kanarki same wspożywają pokarm odstawiamy je od matki do klatki (dużej) gdzie na dnie klatki stawiamy pokarm jajeczny oraz mieszanke ziaren taka jaka podaje się innym kanarkom.

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #2 : Czerwca 30, 2010, 07:30:20 »

A co się dzieje w okresie gdy ptaki już skończą się pierzyć a jeszcze nie ma lęgów? Dlatego tak rozbudowałam ten schemat, bo brakuje mi jakichś okresów przejściowych pomiędzy lęgami, odchowem młodych a pierzeniem... może ja jestem za skrupulatna?

Czy podając urozmaicony pokarm, to znaczy: ziarno, mieszanki jajeczne, zieleninę (kłosy traw, mniszek, gwiazdnicę, tasznik, babkę itp), warzywa (marchew, brokuł, cykorię, paprykę czerwoną) i przy założeniu, że ptaki mają w pojemnikach dostęp non-stop do gritu, piasku, mielonych skorupek jajek oraz od czasu do czasu deserówkę z miodem lub makiem konieczne jest podawanie tych wszystkich sztucznych preparatów i witamin?

pozdrawiam - Monika
rafcio181
Go
« Odpowiedz #3 : Czerwca 30, 2010, 08:24:32 »

Okres spoczynkowy- wszystko z wyjątkiem kiełków które są bogate w witamine E która jest tzw witamina miłości, zmielonych skorupek jaj, mieszanki jajecznej.

Okres przygotowawczy samca do legów.
Podajemy mieszanke jajeczna bogata w białko, oraz świerze kiełki, co 2 dzień deserówke mieszanki jajecznej.

Okres przygotowawczy samicy do legów.
Nie pisze tu zabardzo na ten temat, ponieważ natrudniejszą sprawą jest przygotowanie samca do lęgów a dokłądnie żeby był płodny czyli na pełnym śpiewie. Samica to tylko formalność choć zdarzają się psikusy. Pobudzamy skorupkami jaj, mieszanką jajeczną oraz zawieszeniem gniazdkka w klatce

Ważna istotną rzeczą w czasie przygotowawczym jest przedłużanie dnia. Stopniowo co 30min.

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #4 : Czerwca 30, 2010, 08:53:56 »

Dzięki bardzo za informacje Umiech W związku z przedłużaniem dnia - od kiedy i od ilu godzin powinno się rozpocząć a kiedy powinno się zacząć skracać i do ilu godzin? Mam klatki z oświetleniem, więc mogę to dobrze regulować.

pozdrawiam - Monika
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #5 : Czerwca 30, 2010, 11:12:37 »

Reasumując - schemat zgodnie z tym co do tej pory napisał Rafcio181:

1. Okres lęgowy (luty - maj)
Dzień dł. 16 godzin
Karmienie: bogata mieszanka ziaren, mieszanka jajeczna, skorupki jajek, mak, kiełki, warzywa

2. Okres wychowywania młodych (młode i dorosłe kanarki razem) (marzec - czerwiec)
Dzień dł 16 godzin
Karmienie do 5 dnia życia piskląt: bogata mieszanka ziaren, mieszanka jajeczna
Karmienie po 5 dniu życia piskląt: bogata mieszanka ziaren, mieszanka jajeczna, kiełki, mak, stopniowe wprowadzanie warzyw i zieleniny

3. Okres rozdzielenia młodych od dorosłych (marzec - czerwiec)
Dzień dł 16 godzin

a. Karmienie przed pierzeniem młodych: bogata mieszanka ziaren, mieszanka jajeczna, skorupki jajek, mak, kiełki, warzywa, zielenina

b. Karmienie przed pierzeniem dorosłych: bogata mieszanka ziaren, skorupki jajek, mak, warzywa, zielenina

4. Okres pierzenia (czerwiec - wrzesień)
Dzień dł 16 godzin skracany co tydzień o pół godziny do 8 godzin
Karmienie: mieszanka ziaren słabsza i bogata pól na pół, warzywa, owoce, zielenina, mak

5. Okres spoczynku po pierzeniu (wrzesien - grudzień)
Dzień dł 8 godzin
Karmienie: słabsza mieszanka ziaren, warzywa, zielenina dopuki będzie dostępna

6. Przygotowanie do lęgów (grudzień - marzec)
Dzień dł 8 godzin wydłużany po 30 minut raz na tydzień do 16 godzin
Karmienie: bogata mieszanka ziaren, mieszanka jajeczna, kiełki, skorupki jajek, mak

Bedę wdzięczna, jeśli więcej osób doświadczonych weŹmie udział w moim rozważaniu i zweryfikuje mój schemat Umiech Nie dodaje w nim witamin, bo witaminy znajdują się i w warzywach i w owocach, zieleninie, dodatkowo w sztucznym jajku i myślę, że chyba można się obyć bez podawania ich dodatkowo - jeśli się mylę, proszę o korektę.
Troszkę też u mnie np. wygląda inaczej sprawa maku - bo ja gdy robię mieszankę jajeczną dodaję do niej mak - jeśli nie podaję jajka, to wtedy deserówka maku jest dostępna. Poza tym podałam raz na próbę miód w deserówce i mam pytanie, czy można i jak często podawać go we wszystkich okresach poza wczesno pisklakowym?
Przygotowanie do lęgów i lęgi nieco się zazębiają miesiącami ze sobą - kwestia dodawania dnia - umowne oczywiście.

Finalnie chciałabym złożyć dobry schemat o który może się oprzeć taki początkujący hodowca jak ja.

pozdrawiam - Monika
rafcio181
Go
« Odpowiedz #6 : Lipca 01, 2010, 08:23:54 »

Dokładnie według mnie o to chodzi. W okres pierzenia krótki dzień robić krótszy. Ja kłade ptaki "spać" o 20.

^RideR^
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Cybinka
Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #7 : Lipca 01, 2010, 05:10:02 »

Można by było jeszcze napisać w jakich proporcjach dziennie podawać np. ziarno, mniszek lekarski, brokuły, jabłko, marchewkę, mieszankę jajeczną.

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #8 : Lipca 01, 2010, 05:53:25 »

terminy jak bogata mieszanka ziaren i "slabsza mieszanka ziaren", to terminy rozumiane chyba tylko przez znawców, bo dla mnie to czarna magia: /

Obecnie stosuje deli nature53 wymieszana z piaskiem vitapolu, gritem, witaminkami i jesli chodzi o sama karme to nie wiem co mam zmieniac w poszczegolych porach roku: /

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #9 : Lipca 01, 2010, 06:23:43 »

Celowo nie posługiwałam się numerami serii mieszanek Deli Nature, bo wyszłoby nieco zawikłane... mając kanarki białe ja łączę kilka mieszanek w różnych proporcjach - podstawowa + dodatki) i wychodzi np. coś takiego w rozumieniu mieszanki bogatej:
Deli Nature 80 50% (kanar 65%, len 5%, konopie 5%, murzynek 15%, owsik 5%, dzikie chwasty 5%) + Deli Nature 77 25% (kanar 57%, len 3%, Murzynek 1%, owsik 7%, rzepak 15%, rzepik 15%, granulat witaminizowany 2%) + Deli Nature 94 12,5% (nasiona leśne) + Deli Nature 93 12,5% (nasiona łąkowe)

i w rozumieniu mieszanki słabszej:
Deli Nature 77 (kanar 57%, len 3%, Murzynek 1%, owsik 7%, rzepak 15%, rzepik 15%, granulat witaminizowany 2%)

Zamiast Deli Nature 77 - która, pewnie taka słaba wcale nie jest, można stosować podstawową Mieszanka Deli Nature 50 (kanar 62%, rzepik 25%, len 5%, konopie 2,5%, murzynek 2,5%, owsik 3%) ale ja się trochę boję żeby nie porobić ptakom niedoborów, bo są białe.

Proporcje - jak najbardziej wskazane, ja się nie podjęłam, bo uczę się dopiero i na pewno przedobrzam w dawkami...

pozdrawiam - Monika
PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #10 : Lipca 02, 2010, 01:53:29 »

znalazłem taką tabelkę z oświetleniem, chociaż wiem, że wielu hodowców zmienia długość oświetlenia pomieszczenia nie co dwa tygodnie, ale co tydzień. Dlatego minimalne-maksymalne naświetlenie waha się od 8 do 16godzin dziennie.
Sty 1 - 12.5 godzin oświetlenia dziennie
Sty 15 - 13 godzin oświetlenia dziennie
Lut 1 - 13.5 godzin oświetlenia dziennie
Lut 15 - 14 godzin oświetlenia dziennie
Marzec 1 - 14.5 godzin oświetlenia dziennie
Marzec 15 - 15.0 godzin oświetlenia dziennie (Maksymalne naświetlenie)
Kwiecień 1 - 14.5 godzin oświetlenia dziennie
Kwiecień 15 - 14 godzin oświetlenia dziennie
Maj 1 - 13.5 godzin oświetlenia dziennie
Maj 15 - 13.0 godzin oświetlenia dziennie
Czerwiec 1 - 12.5 godzin oświetlenia dziennie
Czerwiec 15 - 12.0 godzin oświetlenia dziennie
Lipiec 1 - 11.5 godzin oświetlenia dziennie
Lipiec 15 - 11.0 godzin oświetlenia dziennie
Sierpień 1 - 10.5 godzin oświetlenia dziennie
Sierpień 15 - 10.0 godzin oświetlenia dziennie
Wrzesień 1 - 9.5 godzin oświetlenia dziennie
Wrzesień 15 - 9.0 godzin oświetlenia dziennie (Minimalne naświetlenie)
PaŹdziernik 1 - 9.5 godzin oświetlenia dziennie
PaŹdziernik 15 - 10.0 godzin oświetlenia dziennie
Listopad 1 - 10.5 godzin oświetlenia dziennie
Listopad 15 - 11.0 godzin oświetlenia dziennie
Grudzień 1 - 11.5 godzin oświetlenia dziennie
Grudzień 15 - 12.0 godzin oświetlenia dziennie

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #11 : Lipca 02, 2010, 08:14:50 »

O super, ja ten swój schemat oświetlenia sama wymyśliłam - przypuszczam, że Twoja tabelka jest zrobiona przez profesjonalistę.

pozdrawiam - Monika
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!