Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 06:25:48 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Lęgi w lipcu: /  (Przeczytany 2785 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« : Lipca 04, 2010, 01:17:43 »

Moj cynamonowy glosterek, mimo ze nikt mu nie spiewa, postanowił najwyrazniej zbudowac gniazdko: /

Nie daję mu jajka, ani nic... Nie wiem skad taki pomysl Smutny

3dni temu po 2dniowym pobycie ze śpiewającym samcem, ktorego prawie zabiła, przeniosłem ją z powrotem do klatki macierzystej(taka duza). I tam wisialo jeszcze jedno gniazdko po 3młodych innej parki. Zauwazylem, ze w ciagu dnia 3razy tam na chwilke wskakiwala, wiec wieczorem gniazdko wyjalem. Wczoraj jednak zauwazylem ze lata po klatce z sianem w pyszczku, raz. Dzisiaj zauwazylem to zjawisko 2-3razy, częstsze, a na dodatek włazi tyłem do karmnika ;(

I nie wiem co teraz zrobic, bo mam jednego jurnego samczyka szafirowego glostera z czapeczka, ktory spiewa jak najęty, mam samiczke ktora chce robic gniazdko : /

Samiczka da sobie spokoj czy raczej nie-e? A jesli nie-e, to czy dla cynamonowego glostera szafirowy chłopiec jest dobrą partią?(wiem, ze tam cos z kolorami nie teges). Dzięks za odp. Mrugnicie

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #1 : Lipca 04, 2010, 06:00:26 »

Lęgi w lipcu to dośc ryzykowna decyzja,ponieważ w czasie tego lęgu ptaki(rodzice) mogą już zacząc pierzenie i porzucic gniazdo,lecz istnieje duże prawdopodobieństwo,że lęg ten zakończy się powodzeniem.Taki póŹny lęg daje młode, które w przyszłym sezonie będą mogły byc przeznaczone do rozrodu nieco póŹniej niż ptaki z wcześniejszych lęgów.Co do kolorów to oczywiście  Twoje ptaki mogą byc ze sobą skojarzone(widziałem je na zdjęciach).Młode mogą byc bardzo różne bo mogą byc szeki,szafiry,zielone,żółte i cynamonowe(raczej tylko samice).Kolor młodych będzie tu zależał nie tylko od rodziców lecz również od dziadków.Kolor młodych nie powinien Ci jednak spędzac snu z oczu, ponieważ u glosterów poza kolorem czerwonym dopuszczalny jest każdy inny.Glostery mogą byc również szekami.

gosia121
Go
« Odpowiedz #2 : Lipca 10, 2010, 07:27:12 »

PaleNisko nie radzę dopuszczać do łączenia kanarków w tym okresie.
Po pierwsze będziesz miał z tymi młodymi dwa lata z głowy,ponieważ młode nie będą nadawały się do rozrodu i chyba w tym roku się nie z pierzą.
Po drugie kanarki rodzice na pewno są w stadium pierzenia,pierzenie zostanie wstrzymane i będzie problem,czy zdołają się z pierzyć.
 Więc zastanów się czy gra jest warta zachodu.

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #3 : Lipca 10, 2010, 11:34:35 »

PaleNisko nie radzę dopuszczać do łączenia kanarków w tym okresie.
Po pierwsze będziesz miał z tymi młodymi dwa lata z głowy,ponieważ młode nie będą nadawały się do rozrodu i chyba w tym roku się nie z pierzą.
Po drugie kanarki rodzice na pewno są w stadium pierzenia,pierzenie zostanie wstrzymane i będzie problem,czy zdołają się z pierzyć.
 Więc zastanów się czy gra jest warta zachodu.
spoksik, wszystko na szczescie wrocilo juz do normy. Kanarki sa spowrotem w klatce-matce i - nie wiem po czym rozpoznac ze kanarki sie pierza - ale z pewnoscia mlodych nie maja zamiaru w tym sezonie juz odchowywac Umiech

rafcio181
Go
« Odpowiedz #4 : Lipca 11, 2010, 07:58:25 »

Kolego mnie to się wydaje że pierzenie można poznać po leżących w pobliżu piórach, jak i również młodych piórkach (pałkach) wychądzących z ptaka, szczególnie na podbrzuszu. Cykl pałek na głowie oznacza końcwą fazę pierzenia.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!