Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 09:35:06 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Czerwone łapki kanarka  (Przeczytany 4077 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
mali
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 9

« : Lipca 04, 2010, 03:11:11 »

Witam. Dawno mnie nie było na forum, bo też nic niepokojącego się w mojej hodowli nie działo. Dzisiaj zauważyłem u samca wodnotoka dość czerwone/przekrwione łapki. Sprawdziłem obrączkę czy nie uwiera, ale jest ok. Przy jednym z pazurów jest ślad krwi, pewnie gdzieś zahaczył.łapki mają zdecydowanie bardziej czerwony kolor niż u innych ptaków tego samego gatunku posiadanych przeze mnie. Może ktoś z forumowiczów miał podobny przypadek.
Pozdrawiam Mariusz

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #1 : Lipca 04, 2010, 06:26:44 »

Czy to czasami nie wygląda jak ukąszenie przez komara? Czy też cała łapka jest czerwona?

mali
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Lipca 04, 2010, 08:23:05 »

Witam. Z całą pewnością to nie komar. Usunąłem z klatki żerdki fabryczne tzn. z Castoramy o średnicy 18 mm. Wygląda to na odciski spowodowane właśnie przez toczone żerdki. Skorzystałem z porad Pana Tomka Balcarka zamieszczonych na jego stronie. Dam znać jak przebiega kuracja.
Pozdrawiam Mariusz

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #3 : Lipca 05, 2010, 06:38:09 »

W internecie znalazłem opis doraŹnej pomocy w takiej sytuacji: "Jednym ze sposobów jest owinięcie żerdek bandażem nasączonym rywanolem, bądŹ maścią zawierającą antybiotyk. Bardzo skuteczny okazuje się tu Atecortin, który można kupić w aptece bez recepty. Co kilka dni bandaż należy wymieniać na świeży. Po tygodniu należy usunąć bandaż i wymienić żerdki na nowe. W czasie leczenia z klatki powinien być usunięty piasek, który może działać drażniąco na powstałe ranki. Zamiast piasku, można zastosować lekko zwilżoną ligninę lub czysty papier. "

Natomiast od siebie dodam, że aby zapobiegać pojawianiu się odcisków, kanarki powinny mieć czasem możliwość wybiegania się po czystym piasku na dnie klatki, i chociaż jedna z żerdek może być np. z obranego z kory czarnego bzu(to drzewo z gąbczastym łykiem w środku). Taka żerdka jest bardzo mięciutka, więc możesz ją podmienić tam, gdzie ptaki najczęściej śpią, albo wymienić na takie wszystkie. Kolejnym plusem jest fakt, że bardzo łatwo się je myje, więc ptaszek zawsze będzie miał czysty dzióbek  Mrugnicie Najlepiej, aby w miarę możliwości żerdki różniły się grubością.

mali
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Lipca 16, 2010, 09:33:03 »

Witam. Tak właśnie zrobiłem. Jednak dla spokoju mojego sumienia, a jego zdrowia pojechałem z ptakiem do weterynarza. Pani doktor przepisała dodatkowo oprócz tego co już zrobiłem maść Aescin( na stany zapalne, skręcenia, stłuczenia). Kuracja pomogła, po tygodniu smarowania dwa razy dziennie, nóżki już nie były czerwone.
Pozdrawiam Mariusz

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!