Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 06:19:50 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Upały  (Przeczytany 6109 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
D.K_445
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 6

« : Lipca 06, 2010, 12:56:20 »

Witam.
Czy kanarkom nie przeszkadza wysoka temperatura?
a jeśli tak to jak im pomóc przetrwać gorące dni?

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #1 : Lipca 06, 2010, 01:15:25 »

Witam.
Czy kanarkom nie przeszkadza wysoka temperatura?
a jeśli tak to jak im pomóc przetrwać gorące dni?

Oczywiście że przeszkadzają jak i nam, poprostu zastanów się co ty robisz w takich sytuacjach i stwórz podobne warunki kanarkom.

gosia121
Go
« Odpowiedz #2 : Lipca 06, 2010, 07:04:14 »

LUKA,TO NIE JEST ODPOWIEDż,KTÓREJ SPODZIEWAł SIÊ PYTAJ¡CY.CZłOWIEK JEST ISTOT¡ ROZUMN¡ I WIE JAK REAGOWAÆ NA UPAłY I ZIMNO.KANAREK NATOMIAST JEST UZALEżNIONY OD CZłOWIEKA I SPOSOBY STOSOWANE PRZEZ NIEGO DLA SIEBIE MUSZ¡ RÓżNIÆ SIÊ W SPOSÓB ZASADNICZY.PODAJE KILKA SPOSOBÓW NA UPAł:
-MUSISZ ZMIENIAÆ CZÊSTO WODÊ,KTÓRA SIÊ NAGRZEWA,WODA NIE MOżE BYÆ ZIMNA.
-PODAWAÆ LEKKO STRAWN¡ KARMÊ.
-JEŚLI MASZ WIATRACZEK DO CHłODZENIA TO GO Wł¡CZ,LECZ W TAKI SPOSÓB,ABY STRUMIEÑ POWIETRZA NIE KIEROWAÆ NA KANARKI,BO ONE NIE ZNOSZ¡ PRZECI¡GÓW.
-JEŚLI MASZ NA OKNACH ROLETY JASNE,TO ZASłOÑ NIMI SZYBY,PRZEZ KTÓRE PRZEDOSTAJE SIÊ żAR,
JEŚLI NIE MASZ MOżESZ NA OKNA ZAWIESIÆ PRZEŚCIERADłA,LEKKO JE ZWILżAJ¡C WOD¡.
-NIE PODAWAÆ żADNYCH ZIMNYCH POKARMÓW,BO KANARKI SIÊ ZAZIÊBI¡ I PADN¡
-WSKAZANA JEST K¡PIEL,LECZ WODA MUSI BYÆ  PODGRZANA/RACZEJ UNIKAJ TEGO/
-PRZED KLATKAMI MOżNA POSTAWIÆ MISKÊ Z ZIMN¡ WOD¡ I WODÊ CO JAKIŚ CZAS ZMIENIAÆ.WODA POCHłANIA CIEPłO NAGROMADZONE W POMIESZCZENIU,TYLKO NIE WOLNO DOPUŚCIÆ DO TEGO,ABY WODA PAROWAłA,BO ZROBI SIÊ PARÓWKA I KANARECZKI MOG¡ ZGUBIÆ UPIERZENIE.
NIE ZNAM MIEJSCA,GDZIE TRZYMASZ KANARKI,ALE UWAżAJ NA PRZECI¡GI,OTWIERAJ¡C NA PRZYKłAD OKNO I DRZWI.ZASADA NAJWAżNIEJSZA NIE PODAWAÆ NIC ZIMNEGO.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #3 : Lipca 06, 2010, 07:13:24 »

Pamiętaj ani żadnej zimnej coli Mrugnicie A tak na poważniej otwieraj okno i unikaj przeciągów. Stosuj częste kąpiele kanarkom. One wręcz to uwielbiają.

gosia121
Go
« Odpowiedz #4 : Lipca 07, 2010, 08:54:26 »

rafcio 181,nie polecaj otwierania okna,gdy słońce w nie świeci.U mnie temperatura w pomieszczeniu gdy świeci słońce wynosi około 4o stopni i gdy by nie rolety,które osłaniają dopływ promieni słonecznych do wnętrza,to taka temperatura by się utrzymywała.Wiesz doskonale,że kanarki nie znoszą dużych upałów.
Przez zastosowanie rolet,temperatura obniża się około 5-8 stopni.0prócz tego włączam wiatrak,który zabiera rozgrzane powietrze z pomieszczenia gdzie są kanarki i kieruje wytłaczane powietrze w kierunku łazienki,gdzie jest stała wentylacja odpływowa.Najlepiej było by zastosować klimatyzację,ale jest bardzo droga i nie każdego na nią stać.Ty widocznie masz okna po drugiej stronie świecenia słońca,bo byś nie radził otwierania okna.
Odnośnie kąpieli to wiadomo,że kanarki lubią się kąpać,ale nie radzę tego czynić,gdy temperatura jest bardzo wysoka,a zwłaszcza używać z kranu wody, nie podgrzewając jej.Wiesz doskonale,że tak jak człowiek tak i kanarek może dostać wstrząsu termicznego i padnie.Więc z tym ostrożnie.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #5 : Lipca 07, 2010, 09:27:25 »

Mnie nie chodzi o otwieranie całego okna, tylko o uchylenie ,aby był przepływ czystego powietrza. A kąpiel podaje -letnia woda nie zimna .

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #6 : Lipca 07, 2010, 11:40:32 »

A ja słyszałem, że do basenu z wodą hodowcy wrzucają kostki lodu. Chyba nawet Jurek z Berlina gdzieś o tym pisał.

Mateusz_M
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 128

« Odpowiedz #7 : Lipca 10, 2010, 01:23:48 »

Co? Co? Co? kostki lodu do baseniku kanarków w upał np 35 stopni  Co? Co? Co?

Moim zdaniem straszne  Szok

Ptak przecież może doznać szoku podczas takiego skoku temperatury ... ?

rafcio181
Go
« Odpowiedz #8 : Lipca 10, 2010, 02:24:12 »

Ale tu mowa o szkoleniu specjalnych jednostek kanarka- komandosów Mrugnicie. Wytrzymają w każdych warunkach:)

gosia121
Go
« Odpowiedz #9 : Lipca 10, 2010, 07:16:38 »

Rafcio masz poczucie humoru,pewnie o to chodzi.
Moim zdaniem zostały pomylone pojęcia,lód nie jest kładziony do kąpieli tylko do zbiornika wody/miski/ w pomieszczeniu,gdzie przebywają kanarki i sprzyja schładzaniu temperatury otoczenia,tak jak już wyżej zaznaczyłem,w poprzedniej wypowiedzi o zastosowaniu miski z wodą.przepraszam ,ale nie czytałem wypowiedzi Jurka.

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #10 : Lipca 11, 2010, 12:35:10 »

No przecież jak się wrzuci 1 kostkę lodu do 250ml pojemnika, to temperatura spadnie z załóżmy 25-28 do 17~20C. Poza tym kanarki nie będą tam nurkowały przez kilka sekund, ale stopniowo się chlapały, więc nie ma mowy o szoku termicznym i jeśli nie będzie przeciągu, to o katarze również mowy być nie może.

W liceum rozwiązywało się takie zadanka typu "ile lodu trzeba wrzucić do wody o temperaturze 20C, aby temp. wody spadła do10C."
 Korzystając z tego przykładu analogicznie mozna policzyc jaka bedzie temperatura 25C wody w 300ml pojemniku po wrzuceniu kostki lodu.
Z moich wątpliwych obliczeń wynika, że do obniżenia temp. 300ml wody o 5C, potrzebujemy 20gram lodu, czyli kostkę. Niepewność wyników polega jednak na tym, że 5razy wychodził mi różny wynik, np. raz miałem 300kg lodu, więc nie traktowałbym tego jako pewnik, ale jedynie jedną z możliwości : P

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!