Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:23:14 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Regulamin czy regulaminy ?.  (Przeczytany 2982 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« : Lipca 09, 2010, 09:36:18 »

Hodowcy kanarków harceńskich opracowali swój własny regulamin konkursu kanarków harceńskich.Czy on jest dobry czy
zły to jest akurat dla mnie nie istotne.Wydaje mi się jednak że problem z regulaminem lub regulaminami na Mistrzostw Polski jest
o wile głębszy.Biorąc przykład z hodowców kanarków harceńskich inni hodowcy powinni również opracować swoje regulaminy.
Czy  ma być tak ze hodowcy harcenów mieliby swój regulamin,hodowcy glosterów swój,hodowcy kanarków kolorowych
będą mieli własny regulamin,hodowcy amadyn swój regulamin a hodowcy papug swój regulamin,czy tak ma to wyglądać ?
Do tego skoro hodowcy kanarków harceńskich chcą sobie przyznawać nagrody z np. najlepsze flety lub dzwonki to dlaczego
moje glostery mają być gorsze od kanarków harceńskich i dlaczego w tej kategorii wystawowej nie przyznawać dodatkowych
nagród dla glosterów za najlepsze głowy lub najmniejszą wielkość.Hodowcy papug mogą oczywiście zażądać dodatkowych nagród
za najpiękniejsze dzioby u papużek falistych a hodowcy kanarków czerwonych powinni zażądać dodatkowej nagrody za
najbardziej czerwonego ptaka.Nagrody dla hodowców kanarków harceńskich są doprawdy imponujące ,pomijając
fakt ze będą przyznawane nagrody za najlepsze flety,najlepsze basy i najlepsze dzwonki dęte ,zostaną przyznane takie
tytuły  takie jak;
           Tytuł Mistrza Polski-kolekcja
           Tytuł championa Polski-najlepszy ptak wystawiony w konkursie
           Tytuł championa wyłowionego z konkursu ptaków indywidualnych
           Najlepszy hodowca Polski liczony z dwóch kolekcji
           Młodzieżowy Mistrz Polski.
Idąc tym torem myślenia mam nadzieję ze Rada Federacji PFO podobne tytuły będzie przyznawała każdej innej rasie kanarków
i ptaków egzotycznych.Będziemy mieć mistrzów na pęczki.Koszty zakupu nagród będą ogromne ale przecież wszyscy hodowcy
biorący udział w Mistrzostwach Polski płacą taką samą składkę na PFO więc nie widzę najmniejszego powodu aby hodowcy innych
ras dostawali mniej tytułów i nagród.
Oczywiście jako hodowca kanarków kolorowych i kształtnych również będę chciał abym mógł oglądać za pomocą kamery na telewizorze
ocenę moich ptaków.Oczywiście wszelkie inne procedury obchodzenia się z wszystkimi innymi kanarkami i ptakami egzotycznymi
powinny być takie same jak w przypadku kanarków harceńskich.
Dlatego stawiam pytanie do Rady Federacji czy każda rasa będzie miała swój regulamin czy wszystkie ptaki oceniane na
Mistrzostwach Polski będą oceniane według jednego regulaminu.Jeśli każda rasa będzie miała swój regulamin to
jest najwyższy czas  aby hodowcy poszczególnych ras zaczęli tworzyć własne korzystne dla swoich ptaków regulaminy
oraz zacząć czynić starania o zatwierdzenie tych regulaminów przez Radę federacji.
Uważam że jasna wypowiedz członków Rady Federacji jest w tej kwestii konieczna.
Proszę także o opinie wszystkich hodowców  zainteresowanych wystawieniem swoich ptaków do konkursu na Mistrzostwach Polski.

Granos
Go
« Odpowiedz #1 : Lipca 12, 2010, 05:07:50 »

Ja się częściowo z tym zgadzam chociaż nie do końca.Dla mnie jak najbardziej wlasciwy jest podzial za tury.Chociaz co racja to racja starczy wyroznic tego ptaka podajac go w katalogu np.jak inny hodowca szuka ptaka o akurat pojedynczej jak najlepszej turze np. flet ale nagroda za pojedyncza ture sa faktycznie przesada.Moim zdaniem nie ma potrzeby aż tak się "rozdrabniac" bo jak mówił Mark każdy będzie niedlugo mistrzem w swojej kategorii a wydaje się ,że nikomu o coś takiego nie chodzi.

Tytul mistrza Polski dla mnie jak najbardziej dobry ale zlikwidowalbym od razu tytuł :
-najlepszy hodowca Polski
-champion z ptakow indywidualnych
-młodzieżowy mistrz Polski.

Z prostych powodów,championem powinien być ptak najlepszy ale jednoczesnie z kolekcji jak i pojedynek.Tym samym do tytułu czempiona ubiegaly by się wszystkie harceny wystawione podczas MP bez rozdrabniania na pojedyncze i kolekcje.

Następnie dla mnie bez sensu jest kategoria najlepszy hodowca Polski.Dla mnie najlepszym hodowca w danym roku powinien byc jednoznacznie ten kto wygra konkurs.

Dalej,nie wróżę zbytniego powodzenia kategorii młodzieżowej ponieważ ile tak naprawdę młodych hodowców (do 18 lat) hoduje kanarki tym bardziej harcenskie,ktore odpowiadaly by wzorcowi spiewu. Watpie czy w roku do tej kategorii zglosza się choć 2 kolekcje nie mowiac juz o tym ze najprawdopodobniej jedna albo zero.Poza tym wlasnie o to chodzi ze mlody hodowca tez chce się sprawdzić w kategorii w ,której sa ci najlepsi w kraju czyli kat.otwartej.

Sprawę trzeba by dokladnie przemyślec bo sezon wystawowy zbliza się wielkimi krokami.

jan.gorzycki
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Netykieta: Ortografia skandaliczna! Proszę zwracać uwagę na ortografię!
Wiadomoci: 28

« Odpowiedz #2 : Lipca 13, 2010, 08:46:15 »

Mimo tfajacej kanikuły duzo wypowiedzi jest na forum. Jedna z ciekaszych rzeczy to wlasnie wypowiedz Marka o regulaminach. Sprawa nie jest prosta, bowiem tak na-prawdę to nie ma w Polsce dobrego regulaminu wystaw i nigdy nie bylo. Zadanie stoi nie tylko przed PFo, ale przed wszystkimi hodowcami. To sprawa wazna i kluczowa, jeżeli chcem mieć dobre wystawy jesienią, to czas najwyzszy stworzyc takie reguly, które wszycy bedą przestrzegac.

Czy kazda rasa ma mieć swoj regumamin to nie wiem, ale trzeba tak podzielic pule nagrod, żeby była ona sprawiedliwa. Jeżeli hodowcy kanarków harcenskich wystawiaja 5% ptaków na mistrzostwah Poskii to trzeba im przyznac 5% nagrod. Jeżeli hodowcy glosterów wystawiaja 25% ptakó to co czwarta nagroda musi należyć do tych hodowcow. Tak samo z egzotyka i innymi rasami i gatunkami ptaków.
Regulamin musi taki podział nagrod uwzgledniac. W zezłym roku to to było to nie były Mistrzostwa Po{lskii tylko jakas prowincjomalna wystawa,.
Jeżeli chodowcy chca chodowac glostery, a nie chca hodowac harceńskich, to trzeba to uszanować także przy podziale nagrod.Czy tworzyc te tytuly za tury, za wilkosc, za kolor, chyba nie bo po co skoro ptak stanowi calosć. Co z tego, że ptak ma dobra jenda cechę, jak cala reszta jest do niczego. Niech bedzie jeden tytuł albo dwa (za kolekcję i za pojedynkę), ale niech nagradzane bedą najlepsze ptaki.
Tak przy okazji to chce zapyatć czy możliwa jest ocena ptaków na zasadach inyych niż nakazuje KOmm., bo w tak bylo na Pucharze Polski i jakoś nikt nie protesował. Bez regalaminów każdy bedzie robił co chce i jak chce. Hodowla bedzie podupadac, bo co niby ma ja rozwijać!!!!!

jan.gorzycki
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Netykieta: Ortografia skandaliczna! Proszę zwracać uwagę na ortografię!
Wiadomoci: 28

« Odpowiedz #3 : Lipca 21, 2010, 08:45:06 »

poniewaz nik nie odpowiada na te ostatnią kwestie to uwarzać należy żę regulaminy, sklala i system ocen na wystawach mogą byc dowolne i KOmmowi nic do tego.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!