Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:53:47 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Schemat żywieniowy tygodniowy.  (Przeczytany 6476 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
^RideR^
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Cybinka
Wiadomoci: 60

« : Lipca 11, 2010, 05:45:59 »

Witam, ułożyłem ostatnio schemat żywieniowy tygodniowy i chciał bym się dowiedzieć czy będzie dobry dla moich kanarów. Dodam tyle, że mam kanarki czerwone i żółte. Schemat jest ułożony na okres pierzenia i po pierzeniu do przygotowani do lęgów.

Podczas pierzenia:

Poniedziałek:
-3/4 łyżeczki mieszanki ziaren
-1/2 łyżeczki mieszanki jajecznej
-1/2 rzepiku

Wtorek:
-1 listek mleczu

Środa:
-łyżeczki mieszanki ziaren
-3/4 łyżeczki mieszanki jajecznej

Czwartek:
-Marchewka(starta)/Jabłko

Piątek:
-3/4 łyżeczki maku

Sobota:
-Ogórek/Brokuły

Niedziela:
-1/2 łyżeczki rzepiku

Po pierzeniu:

Poniedziałek:
-3/4 łyżeczki rzepiku

Wtorek:
-1 listek mleczu

Środa:
-3/4 łyżeczki mieszanki jajecznej

Czwartek:
-Marchewka(starta)/Jabłko

Piątek:
-3/4 łyżeczki maku

Sobota:
-Ogórek/Brokuły

Niedziela:

Mam problem jedynie z witaminami i gritem, nie wiem czy można podawać go razem czy nie więc postanowiłem, że będę podawał oddzielnie. Witaminy od poniedziałku do piątku i zabiorę na sobotę i niedziele i następny tydzień będę podawał grit i tak samo zabiorę na sobotę i niedziele.
Mam jeszcze pytanie dotyczące gritu czy podawać go kanarkom gdy mają rozwolnienie?

Piszcie jak ulepszyć schemat.
Pozdrawiam!!!

PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #1 : Lipca 12, 2010, 12:06:26 »

Można gdzieś jeszcze upchnąć trochę orzecha włoskiego i robaczka mączniaka, które zawierają dużo białka niezbędnego przy odrastaniu nowych piór.

Przed samym pierzeniem czytałem, że można dodać do miseczki z wodą do picia 3krople jodu / płynu lugola.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #2 : Lipca 12, 2010, 08:41:29 »

Maku ja bym na Twoim miejscu teraz już nie podawał i jajka. Rzepiku chyba też. W czasie pierzenia potrzeba ptakowi zapotrzebowanie na witaminy i mikroelementy które są potrzebne na rozwój piór, a wszególności podawanie dużo zieleniny i owoców. Piszę to na moim przypadku. Liście mleczu i brokuł w ilości maxymalnej, jabłuszko z marchewką na przemian lub może być zmieszane. Podaje również sienie lnianą która działa kojąco na układ pokarmowy a zwłaszcza na jelitka ale również nadaje lśniący połysk piórek. Mak możesz podawać w przypadku biegunki.

Nie musisz brać mojej wypowiedzi dosłownie do siebie- możesz zrobić korekty w swojej.

Napewno nie zaszkodzisz kanarkom.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #3 : Lipca 12, 2010, 11:26:24 »

Ja zmieniłbym jadłospis na piątek i niedzielę:piątek- ryba , niedziela rosół i schabowy. Mrugnicie

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #4 : Lipca 12, 2010, 02:33:35 »

Zastanawiam się, czy oby warto tworzyć takie schematy i sztywno trzymać się tego, że np we wtorek jeden listek mleczu itd?.
Podawajmy kanarkom po prostu dobrą mieszankę ziaren. Do tego małą sałatkę składającą się z różnych ziaren traw, mleczy, koniczyny, babki itp. Niech same zdecydują na co mają, danego dnia, ochotę.
Co do maku to wydaje mi się, że bez problemu można kanarkom podawać go przez cały rok. Ziarno musi być suche i dojrzałe.
Jeżeli chodzi o jako to też spokojnie można podawać do dwa, trzy dni. Zawsze to uzupełni Źródło białka zwierzęcego.
Tu bardziej skłonił bym się ku określeniu, jakiego rodzaju ziarna podawać, w danym okresie hodowlanym. Bo np. siemię lniane, którego podawanie jest wskazane w okresie pierzenia, nie należy stosować w okresie lęgów, gdyż działa niekorzystnie na rozwój embrionu.
Pozdrawiam Piotrek.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #5 : Lipca 12, 2010, 05:02:24 »

I tu całkowicie zgadzam się z Piotrkiem, stąd w poprzednim moim poście odrobina ironii.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #6 : Lipca 13, 2010, 10:17:47 »

^RideR^ poruszył ważny temat ,każdy hodowca powinien mieć taki plan.Podobnie jak ^RideR^ ja również mam opracowany tygodniowy schemat żywienia i staram się go skrupulatnie przestrzegać.Od siebie mógłbym Ci jeszcze doradzić podawanie takich warzyw jak korzeń pietruszki,korzeń selera,korzenie buraków  i cebuli ( cebula w małych ilościach raz w tygodniu)a także świeże liście pokrzywy.
Do pica poleciłbym Ci zakwaszanie wody dwa razy w tygodniu,raz w tygodniu woda z czosnkiem w pozostałe dni woda z Serinolem.Ewentualnie można jeszcze dwa razy w tygodniu podawać wodę z florą bakteryjną lub wodę z kulturami drożdży w celu wzmocnienia systemu immunologicznego.
Mieszankę podaje Supreme 55 jaką Ty podajesz nie napisałeś.Proponuje rezygnację z podawania rzepaku bo to bardzo nie zdrowe dla Twoich ptaków.
Gryt możesz podawać z witaminami ,razem wymieszane.Do grytu i witamin ptaki powinny mieć dostęp cały czas.

^RideR^
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Cybinka
Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #7 : Lipca 14, 2010, 12:55:47 »

Marku Ja podaję mieszankę ziaren 55 i 88 wymieszaną.

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #8 : Lipca 14, 2010, 03:33:25 »

Mark -a w jakiej proporcji dodawać czosnek do wody?

pozdrawiam - Monika
Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #9 : Lipca 14, 2010, 05:06:21 »

Nie znam mieszanki 88,ale uważam że 55 jest wystarczająca.Wodę czosnkową sporządzam na 12 h przed podaniem jej ptakom.Biorę dwa duże ząbki i zgniatam na miazgę w zgniataczu do czosnku,następnie zalewam tą miazgę 2 l. wody.Taka wodo stoi sobie przez noc ,rano podaje ja ptakom.Wieczorem znów wymieniam wodę na czystą.Taką sporządzoną  wodę czosnkową podaje raz w tygodniu.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!