Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 11:19:12 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Jabłko  (Przeczytany 3945 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
rafcio181
Go
« : Lipca 19, 2010, 04:26:19 »

Jabłko jest elementem diety kanarka. Zawiera witaminy oraz minerały tj. B, C, E, karoten, sód, potas, magnez, wapń, fosfor, żelazo i jod. Zawarte powyżej składniki oraz kwasowość w jabłku pozwala na utrzymanie na stałym poziomie pH w żołądku kanarka. Utrzymanie na stałym poziomie pH w żołądku jest idealną profilaktyką w przeciwdziałaniu rozwoju megabakterii ( Fungoides proventriculi) w organizmie kanarka.
Podajemy umyte, przepołowione w pół, albo przepołowione w ćwiartki. Jest to owoc niedrogi, skuteczny i dostępny przez cały rok.

Ciekawostka: Pan Krzysztof Wilczewski z Warszawy stosuje sok jabłkowy dla niemowląt do mieszanki jajecznej przy karmieniu młodych ptaków z powodzeniem od wielu lat.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #1 : Listopada 28, 2012, 12:15:30 »

Postanowiłem napisać w tym starym już wątku, bo zaciekawiła mnie dyskusja o podawaniu jabłek kanarkom (a może też i innym ptakom, które hodują Użytkownicy zabierający głos t tej dyskusji) http://kanarki.eu/index.php/topic,4170.0.html.
Jak często należy podawać ptakom jabłka? Czy można codziennie? Podzielcie się swoimi opiniami i doświadczeniami w tym zakresie.
Czy jabłko w diecie powoduje problemy z trawieniem? Powoduje zabarwienie piór? Wywołuje biegunki? Takie symptomy opisano własnie w dyskusji http://kanarki.eu/index.php/topic,4170.0.html. A może jabłko wpływa na śpiew kanarka? Tak uważa jeden z moich znajomych. A jak jest naprawdę?

CarIvan
Go
« Odpowiedz #2 : Listopada 29, 2012, 05:14:10 »

U mnie dostają codzienne, żadnych biegunek nie wywołuje, wręcz jako naturalny produkt wpływa pozytywnie na pracę jelit u kanarków, mak mają u mnie ptaki tylko w mieszance i ponadto go nie dostają i jakoś biegunek żadnych nie ma. Nie zauważyłem by miało jakikolwiek wpływ na wybarwienie ptaków ani też na śpiew ptaków. Dostają też do oporu marchwi, tartych czerwonych buraków, paprykę, siekane pokrzywy, liście mleczu, oraz szpinak. żadnych sałat i kapust bo te właśnie potrafią doprowadzić do biegunek.  Mrugnicie

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!