Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:35:18 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Od dziś mam kanarka mozaikowego - jestem szczęśliwa!  (Przeczytany 12604 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Vanilia
Go
« Odpowiedz #15 : Lipca 22, 2010, 08:09:43 »

Nie, nie ma żadnych objawów, że w klatce mu niedobrze. Je, śpiewa dużo, jest rześki i wesoły. Hodowca mówił, że on lubi jabłko i sałatę, ale już się przekonałam, że jest sałatowym narkomanem Chichot - może wcinać sałatę bez przerwy, podczas gdy jabłko parę razy poskubie Mrugnicie

A co do żartu z samiczką, to pewnie jest w tym ziarno prawdy Mrugnicie Ale ja nie chcę mieć dwóch ptaków i młodych, tak że malec musi się obejść smakiem Mrugnicie

Ja mam jeszcze jedno pytanie. Czytałam, że kanarki nie lubią przeciągów. Mój nie stoi w przeciągu, ale chcę puszczać w pokoju wiatrak, bo jest taki upał, że pot leje się strumieniami. Oddaliłam wiatrak jak najdalej od klatki, ale na pewno coś tam do niego dociera, bo pokój nie jest wielki. Czy dobrze robię? Czy zrezygnować z wiatraka i się dusić?

rafcio181
Go
« Odpowiedz #16 : Lipca 22, 2010, 08:38:45 »

Kanarki są bardzo wrażliwe na przeciągi. Powodują one nagłe pierzenie się ptaka- więc nici wtedy ze śpiewu. Ja na Twoim miejscu zrezygnowałbym z wiatraka, ale w zamian niego zastosował rozpryskacz do wody- taki jak stosuje się do kwiatków. Psiknąć w niego mgła wodną, na pewno go orzeŹwi. Stosować 2-3 razy dziennie.
Poza tym kanarki są przystosowane do ciepłego klimatu, na pewno nie będzie im przeszkadzać wysoka temperatura, gry będą miały wokół siebie warunki to ochłody swojego organizmu czyli kąpielówka a ze strony właściciela rozpryskacz wody.

Vanilia
Go
« Odpowiedz #17 : Lipca 22, 2010, 12:41:20 »

A jak jest z tym wypuszczaniem na pokój i oswajaniem? Ja jestem osobą niepełnosprawną, na wózku, i samotną, i jak kanarek gdzieś utknie wysoko albo mi ucieknie, nie dam rady mu pomóc lub go schwytać. Tak więc może lepiej, żeby był tylko w klatce? i powoli wkładać dłoń do klatki, żeby go ze sobą oswajać? na razie na widok mojej dłoni, gdy coś robię w klatce, ucieka. I nie wiem w ogóle, czy roczny dorosły kanarek kiedykolwiek się oswoi?

rafcio181
Go
« Odpowiedz #18 : Lipca 22, 2010, 01:41:55 »

Nie mam doświadczenia co do oswajania kanarków, mam ich za dużo by próbować je łapać po domku. Do lotów posiadam duże klatki. W Twoim przypadku jest to bardzo trudne, jak Ci doradzić. Z jednej strony chciałabyś dać swojemu kanarkowi dużo przestrzeni do lotów po przez puszczanie go po pokoju, ale z drugiej strony tak jak piszesz możesz go nie zdołać zawołać go z powrotem do klatki. Słyszałem o oswojonych kanarkach, nie wierzyłem dopóki nie zobaczyłem filmiku że jest to możliwe. Zacznij od wkładania rączki z jakimś smakołykiem, aby jadł ci z ręki. Jak to zrobi to będzie dobry znak że do Twojej osoby się przyzwyczaja i że jest duża szansa na oswojenie go. Niech ma dużą styczność z Tobą, poświerkuj z nim. Pamiętaj że do tego potrzeba czasu i cierpliwości. Jak już będzie okey i puścisz go z klatki to pokładŹ w pokoju różnego rodzaju smakołyki, szczególnie przy klatce i wejściu do niej. Czas pokaże. Nie ma co się smucić. Głowa do góry.

ewa70
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Tarnów woj.małopolskie
Wiadomoci: 64

« Odpowiedz #19 : Lipca 22, 2010, 04:40:29 »

Witam!
Mój kanarek sam wychodzi z klatki gdy ją otwieram póżniej po godzinie gdy zgłodnieje sam do nie wraca czasami trzeba mu pomóc bo tak kocha wolnosć ,że wolałby całymi dniami buszować po mieszkaniu.Mam go od pięciu mięsięcy od samego początku nie musiałam go łapać na silę ale widocznie ten typ tak ma kiedyś miałam kanarka przez dziewięć lat ale nie dal się oswoić gdy go wypuszczałam często zawieszał się na zasłonach i nie mógł wrócić do klatki.

Vanilia
Go
« Odpowiedz #20 : Lipca 22, 2010, 06:21:31 »

Toteż ja się bym bała wypuszczać mojego... skoro nawet sprawnej osobie bywa ciężko z nieoswojonym wypuszczonym kanarkiem, to co dopiero mi, na wózku inwalidzkim...

A czym karmicie swoje kanarki? Mój nie bardzo chciał jeść polską karmę Vitapolu za 4 zł, więc właśnie mu kupiłam niemiecką Vitakraftu Kanarien-Perlen za 17 zł Chichot mam fioła na punkcie mojego pupila Umiech prawdziwa kanarkowa narkomanka Umiech ale ile radości daje takie niekłopotliwe żywe stworzonko niepełnosprawnej osobie, to nie macie pojęcia...

Anna
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 1

« Odpowiedz #21 : Lipca 22, 2010, 06:54:29 »

Vanilia pomyśl może po po prostu o możliwie jak największej klatce. Na allegro czasem można upolować okazję.Odpadnie Ci łapanie, kanarek polata a Ty będziesz cieszyć się jego obserwacją.

Vanilia
Go
« Odpowiedz #22 : Lipca 22, 2010, 07:09:35 »

On już ma naprawdę sporą mosiądzowaną klatkę. Ale jak dorwę kiedyś większą i będzie mnie stać, to kupię mu Umiech

Ann
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 32

« Odpowiedz #23 : Lipca 22, 2010, 09:51:37 »

Witam wprawdzie nie jestem wielka znawczynia kanarkow (ucze sie wiele od mojego kanarka i z tego forum) ale moze napisze jak jest z moim kanarkiem> mam go nie całe 2 mc kanarek wczesniej nie byl praktycznie wypuszczany u mnie na przyzwyczaje sie do wylotow i powrotow do klatki zajeło mu 2 moze 3 dni,teraz codziennie jak zblizam sie do klatki mam wrazenie ze az prosi zeby go wypuscic wiec wypuszczam,zamykam okna i drzwi od pokoju( mam kotka i psa jeszcze) i jak tylko drzwiczki otworze juz wylatuje .zrobilam mu specjalna podpurke pod drzwiczkami i za kazdym razem jak wychodzi z klatki klade tam dłon ze smakolykiem ,kanarek podchodzi skubnie i juz go nie ma,zaczyna robic rundki po pokoju widac po nim ze jest wtedy bardzo szczesliwy ,jest jeszcze troche płochliwy jak sie zblizam do niego ale z kazdym dniem mam wrazenie ze jest coraz bardziej oswojony ,moj kanarek w trakcie wylotow robi tak,polata moze z 15 min i wraca do klatki na mała przekaske po chwili znowu wylatuje i tak co 10 15 min jak widze ze juz usadowi sie na zerce zamykam klatke .w pierwszy dzien mial problem z powrotem do klatki ale nakierowalam go salata  i teraz nie ma z tym najmniejszego problemu ,ja proponowalabym aby jednak wypuszczac kanarka moze w pierwsze dzien niech bedzie ktos z toba ktos ze znajomych w razie jakiejs potrzeby ,mysle ze po 2 lub 3 dniach kanarek pozna juz pomieszczenie i nie powinnien miec problemow z powrotem do klatki a co do oswajania to tez jest to mozliwe tylko trzeba faktycznie sporo czasu ,zycze sily i wielu radosci z obcowania z kanarkiem ..pozdrawiam serdecznie

rafcio181
Go
« Odpowiedz #24 : Lipca 23, 2010, 09:33:22 »

Mieszanka ziaren kiedy jest świeża, wtedy nie problemu ze zdrowiem naszego pupila, więc polecam, jak mnie polecali i osobiście sprawdziłem, że karma firmy Deli
Nature jest najlepsza. Godna polecenia. W tym sklepie można kupić ją na kilogramy również www.animal.sosnowiec.pl/ lub www.hodowlapapug.pl. Występują różne numeracje karmy ale jak przedstawicie jakiej macie rasy kanarka to specjaliści ze sklepu dobiorą odpowiednią karmę Umiech

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!