Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:31:49 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Od dziś mam kanarka mozaikowego - jestem szczęśliwa!  (Przeczytany 12602 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Vanilia
Go
« : Lipca 20, 2010, 04:39:38 »

Witam!
Pierwszy raz wypowiadam się na forum. Temat kanarków nie jest mi obcy, bo kiedyś opiekowałam się kilka miesięcy starym kanarkiem, który odszedł ze starości... Zatęskniłam za stworzonkiem młodszym, które da mi wiele radości na wiele lat. No i zakupiłam u hodowcy pięknego kanarka żółta mozaika (dużo bieli). Dzisiaj zamieszkał u mnie. Dostałam klatkę od hodowcy, ale wydaje mi się stanowczo za mała, choć mieszczą się w niej 3 żerdki. Jednak za jakiś czas, jak polepszy się moja sytuacja finansowa, zakupię kanarkowi dużą klatkę. Jakie najlepiej powinna mieć rozmiary i jakie wyposażenie, żeby czuł się idealnie w swoim domu? I jak przetransportować go z małej klatki do dużej? Chcę zacząć oswajanie, ale pewnie za kilka dni, jak mały poczuje się pewniej w moim domu. Od razu po przybyciu do mojego domu wykąpał się w baseniku i wyczyścił piórka, rozkoszny jest Umiech Tamten stary kanarek, którym się opiekowałam do jego śmierci, nie kąpał się w ogóle.
Czy wskazane jest puszczanie spokojnej muzyki kanarkowi? Czy mogę oglądać telewizor przy nim? (oczywiście nie za głośno). Chcę, żeby żył jak najdłużej i jak najzdrowiej pod moją opieką. Aha, on jest z 2009, więc nie wiem, czy oswajanie będzie taką łatwą sprawą? Proszę o wszelkie porady.
Pozdrawiam serdecznie!
Vanilia

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #1 : Lipca 20, 2010, 06:55:23 »

Zatęskniłam za stworzonkiem młodszym, które da mi wiele radości na wiele lat.
Wyglądasz na kanarkowego narkomana.

Dostałam klatkę od hodowcy, ale wydaje mi się stanowczo za mała, choć mieszczą się w niej 3 żerdki.
Kanarek wbrew pozorom nie potrzebuje jakiś super wielkiej klatki. Poza tym w mniejszej klatce kanarek szybciej się oswoi.

jak przetransportować go z małej klatki do dużej?
Zwyczajnie. łapiesz ptaszka i przekładasz do dużej klatki, choć oczywiście można też złączyć ze sobą obie klatki i cierpliwie czekać, aż ptak raczy przefrunąć do nowej klatki.

Chcę zacząć oswajanie, ale pewnie za kilka dni, jak mały poczuje się pewniej w moim domu.
A ja myślę, że im wcześniej, tym lepiej!

Czy wskazane jest puszczanie spokojnej muzyki kanarkowi?
W niczym mu to specjalnie nie przeszkadza, a jedynie czasami pobudza do śpiewania.

Czy mogę oglądać telewizor przy nim?
Jeżeli klatka znajduje się gdzieś dalej od telewizora, to oczywiście, że tak.

Aha, on jest z 2009, więc nie wiem, czy oswajanie będzie taką łatwą sprawą?
Zawsze warto próbować, choć starsze ptaki trudniej oswoić.

Vanilia
Go
« Odpowiedz #2 : Lipca 20, 2010, 08:53:00 »

Dziękuję za odpowiedŹ. No dzisiaj już miałam pierwszy problem, który przyprawił mnie prawie o zawał!
Kupiłam jednak od razu kanarkowi większą klatkę. Ale on już wcześniej, i w nowej klatce to kontynuował, nałogowo próbował ściągnąć sobie obrączkę - nie jest za ciasna, przyjrzałam się dokładnie, poza tym obrączkę ma od pisklaka, więc niby czemu teraz zaczęła przeszkadzać? łapka zrobiła się czerwona i zaczęłam się mocno niepokoić. Czas mijał, aż w końcu kanarek odpuścił obrączce (co za ulga!) i zaczął "badać" klatkę. Zwiedził wszystkie kąty, wszystkie 4 żerdki, odkrył pojemniki z wodą i pokarmem, najadł się, a teraz skacze po piasku i trochę go chrupie. Uspokoiłam się, najwyraŹniej ze stresu szarpał sobie tę biedną łapkę... Najadłam się nieŹle strachu... Nie mam dzieci, ale chyba coś takiego czuje matka, jak jej dziecku coś dolega... coś podobnego...

Dobrze mi z moim kanarkiem. Lubię słuchać, jak rusza się po klatce, raz dzisiaj pięknie zaśpiewał, mam nadzieję, że kolejne dni przyniosą jak najlepsze jego samopoczucie.

I chyba rzeczywiście jestem kanarkowym narkomanem  Chichot

Vanilia
Go
« Odpowiedz #3 : Lipca 21, 2010, 07:41:29 »

On nadal próbuje ściągnąć obrączkę. Czy to normalne? Iść z nim do weterynarza?

rafcio181
Go
« Odpowiedz #4 : Lipca 21, 2010, 09:12:29 »

Według mnie to normalna rzecz że kanarek walczy z obrączką.
bardzo czerwona nóżka się zrobiła? Jest luz między nóżką a obrączką?

Miło czytać jak wiele radości daje kanarek swojemu właścicielowi.

Vanilia
Go
« Odpowiedz #5 : Lipca 21, 2010, 09:36:04 »

Jest luz między obrączką a nóżką, obrączka swobodnie przesuwa się po całej nóżce. Nóżka jest trochę czerwieńsza od tej drugiej różowej. Ale on tak często ją skubie, że ja się martwię. Praktycznie nie zajmuje się niczym innym...

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #6 : Lipca 21, 2010, 12:52:17 »

Nie musisz się tym wcale przejmować. Po kilku dniach ptak przestanie interesować się obrączką.

Vanilia
Go
« Odpowiedz #7 : Lipca 21, 2010, 12:57:40 »

OK Umiech To nie martwię się już Umiech
A jak często kąpią się Wasze kanarki?
Mój jak przyjechał wczoraj to od razu wziął kąpiel (jeszcze w małej klatce). A teraz jest w większej i dzisiaj się nie kąpał, choć u nas straszny upał i myślałam, że co chwila będzie się pluskał. Jak to jest?

rafcio181
Go
« Odpowiedz #8 : Lipca 21, 2010, 01:24:44 »

Kanarek to jeden z ptaków które uwielbiają wręcz się kąpać. Kanarkom powinno się dawać jak najczęściej możliwość do przemywania sobie piórek a zarazem orzeŹwienia się. Szczególnie podaje się w okresie pierzenia.
Podawaj swojemu kanarkowi codziennie basenik z wodą- ptaki szczególnie kąpią się w godzinach porannych ja podaje swoim o 6 rano przed pracą, ale jak dasz 7-8 w tych godzinach to będzie okey. Pozostaw basen od 2-3 godzin w klatce, a jak nie masz możliwości wyjęcia go wcześniej to nie zaszkodzi jak wyjmiesz go po powrocie z pracy. Jak się nie wykąpie to się tym nie  przejmuj.

Do obrączki wracając to jak napisałaś że jest luz między nóżką a obrączką to nie ma powodów do zamartwiania się. Poskubie, będzie waczył, a jak sam zobaczy że nie wskóra nic z nią to da jej spokój.

Vanilia
Go
« Odpowiedz #9 : Lipca 21, 2010, 01:34:29 »

Aha ok Umiech
A ile sypać karmy do karmnika? W tej chwili karmnik od wczoraj jest pełny, kanarek poskubał może kilka ziarenek. A podobno wsypuje się tylko płaską łyżeczkę codziennie i też się ją codziennie wymienia? Czy to prawda?

Vanilia
Go
« Odpowiedz #10 : Lipca 21, 2010, 04:30:03 »

I jeszcze jedno ważniejsze pytanie mam. Kupiłam kanarkowi dużą mosiądzowaną klatkę, o której potem przeczytałam opinie, że może oślepiać ptaki. Jak to jest? Gdyby tak było, to po co produkowano by takie klatki? Bardzo proszę o odpowiedŹ, czy dokonałam dobrego wyboru. Klatka kosztowała 75 złotych i na razie nie stać by mnie było na wymianę.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #11 : Lipca 21, 2010, 07:35:49 »

Do karmidełka jedną łyżeczkę mieszanki ziaren wystarczy na jednego kanarka w zupełności- należy zmieniać ziarno oraz wodę codziennie. Co do klatki to najlepsza to klatka w której pręciki są ocynkowane. Miedziane pręciki są kolory czerwonego- błyszczące i światło padające na nie może oślepiać oczy ptaka. Może ale nie musi.

Vanilia
Go
« Odpowiedz #12 : Lipca 21, 2010, 07:54:12 »

Moja klatka ma kolor złoty, więc już nie wiem, jaka jest.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #13 : Lipca 21, 2010, 08:27:47 »

No coś takiego, ale szczerze Ci powiem jakby była szkodliwa to by nie produkowano takich klatek , które by szkodziły naszym ptakom. Z tego co wiem to najlepsze są klatki ocynkowane. Twój kanarek jak się zachowuje w tej klatce- nie ma jakiś objawów które by potwierdzały stwierdzenie ,że Twoja klatka jest nie odpowiednia dla niego?

Wrócę do obrączki z którą walczył i zamienię to w humorystyczny żarcik- może Twemu kanarkowi potrzebna jest samiczka na której by wyładowywał swoją energie;)

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź

« Odpowiedz #14 : Lipca 22, 2010, 08:08:28 »

Moja klatka ma kolor złoty, więc już nie wiem, jaka jest.

POrawdopodobnie Twoja klatka jest mosiądzowana.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!