Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:22:06 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Narośl na palcach.  (Przeczytany 10324 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
bodzio
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Podkarpackie
Wiadomoci: 82

« : Lipca 28, 2010, 09:16:43 »

Witajcie. Mam problem ok. 30 moich kanarkow ma narośle na palcach przeważnie środkowych nie wiem co to jest i skąd to się wzięło ale najeażniejsze jak to wyleczyć? Kanarki z tymi naroślami śpią w nocy bardzo niespokojnie niektore mają małe guzki wielkości główki od szpilki a niektóre jak ziarko konopii i jeszcze jest jakby zaschnięte krwią. Proszę o pilną poradę bo szkoda mi ptaków. Dzięki.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #1 : Lipca 28, 2010, 11:05:53 »

Zrób dokładne zdjęcia i wstaw, podejrzewam że ptaki są w wolierze zewnętrznej?

KARAIM
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Iława
Wiadomoci: 69

« Odpowiedz #2 : Lipca 29, 2010, 11:43:33 »

A mnie się wydaje że to są świerzbowce, u kanarków i u innych łuszczaków występują one na nie opierzonej części nóg.Śmiertelność z tego powodu jest bardzo rzadka a pasożyty wykrywa się podczas rutynowego badania.Diagnozę możne potwierdzić mikroskopowe badanie zeskrobin ze zmienionych części skóry.Pod nie  wielkim powiększeniem można wykryć charakterystycznie wyglądające świerzbowce.W przypadku leczenia najlepiej skonsultować się z lekarzem weterynarii,który zleci sposób i metodę leczenia.Można spróbować leczyć po przez pędzlowanie zmian chorobowych np.preparatem Ivomec,maścią krotamitonową lub innymi lekami o podobnym działaniu,należy pamiętać aby nie przekraczać dawki dziennej.Należy również za pomocą olejku parafinowego,przy pomocy niewielkich wacików przez 10 dni delikatnie zwilżać miejsca chorobowe i usuwać rozrośniętą tkankę rogową.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #3 : Lipca 29, 2010, 12:27:37 »

A mnie się wydaje że to są świerzbowce, u kanarków i u innych łuszczaków występują one na nie opierzonej części nóg.Śmiertelność z tego powodu jest bardzo rzadka a pasożyty wykrywa się podczas rutynowego badania.Diagnozę możne potwierdzić mikroskopowe badanie zeskrobin ze zmienionych części skóry.Pod nie  wielkim powiększeniem można wykryć charakterystycznie wyglądające świerzbowce.W przypadku leczenia najlepiej skonsultować się z lekarzem weterynarii,który zleci sposób i metodę leczenia.Można spróbować leczyć po przez pędzlowanie zmian chorobowych np.preparatem Ivomec,maścią krotamitonową lub innymi lekami o podobnym działaniu,należy pamiętać aby nie przekraczać dawki dziennej.Należy również za pomocą olejku parafinowego,przy pomocy niewielkich wacików przez 10 dni delikatnie zwilżać miejsca chorobowe i usuwać rozrośniętą tkankę rogową.

To oczywiście na odległość dobra diagnoza objawowa jednak moim zdaniem w tym przypadku nie trafna.(wyjaśnię póŹniej)
bodzio, ponawiam moją prośbę, zdjęcia nóg od 4 ptaków, u których objawy występują z różnym natężeniem.

bodzio
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Podkarpackie

« Odpowiedz #4 : Lipca 31, 2010, 09:42:05 »

Witajcie. Oto zdjęcia.

jankanarek
Go
« Odpowiedz #5 : Lipca 31, 2010, 09:57:27 »

Według mnie to są  ukąszenia komarów smaruj te rany rivanolem lub fioletem. Na oknie tego pomieszczenia gdzie przebywają ptaki załóż moskitierę kupisz ją w sklepie ogrodniczym.

www.jan_kanarek.republika.pl

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #6 : Lipca 31, 2010, 10:29:58 »

Więc tak. Z kanarkiem wypadało by pojechać do lek.wet. pobrać wymazy krwi z tego miejsca, zrobić posiew i antybiotykogram.
Do tego kupić w aptece jakiś preparat na ospę i tym smarować, a gdy strupy odpadną to smarować jodyną.
Miałem podobny problem w ubiegłym roku i powiem Ci że bez bad.laborat. u weterynarza ani rusz. A preparaty na świerzbowca typu właśnie Crotamiton a nawet parafina to zrobiły dużo złego gdyż rany puchły i zbierała się ropa, trwało to wszystko u mnie 3 miesiące z tym że miesiąc zmarnowałem lecząc właśnie niby świerzba, którego stwierdził właśnie uznany specjalista chorób ptasich.
Ale przyznam że całkowicie pozbyłem się tych narośli.
Jankanarek ma racje to jest od ukąszenia komarów ale leczenie jest długie i uciążliwe, problem ten dotyka co roku duże grono hodowców, którzy swoje ptaki trzymają latem na wolierach zewnętrznych.

bodzio
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Podkarpackie

« Odpowiedz #7 : Lipca 31, 2010, 03:01:55 »

I tu macie rację komarów zawsze było co nie miara ale ja nie wiedziałem że mogą narobić tyle zlego dzięki Wam za rady.

matek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łaziska Górne
Wiadomoci: 79

« Odpowiedz #8 : Lipca 31, 2010, 08:31:49 »

Witam ja w zeszłym roku miałem ten sam problem smarowałem palce fioletem rany ładnie zasychały a w tym roku założyłem na drzwi do ptaszarni moskitierę i palce są zdrowe pozdrawiam!

bodzio
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Podkarpackie

« Odpowiedz #9 : Sierpnia 12, 2010, 06:13:51 »

Witajcie. Problem jest poważny bo moczę w rivanolu, smaruję nawet maścią przeciw ugryzieniom komarów FENISTIL żel, i spryskuję rany FYTO-DERM środkiem gojąco antyseptycznym a także jest założona moskitiera i nie ma szans żeby był jakiś komar w środku a jednak kanarki, które były zdrowe zaczęły dostawać guzki takie jak na zdjęciach i to około następnych 20szt. Leki daję ok. 2 tygodnie i za bardzo nie widać poprawy. Co dalej robić i jak leczyć? A kanarki zdrowe od chorych są oddzielone.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #10 : Sierpnia 12, 2010, 06:47:56 »

Witajcie. Problem jest poważny bo moczę w rivanolu, smaruję nawet maścią przeciw ugryzieniom komarów FENISTIL żel, i spryskuję rany FYTO-DERM środkiem gojąco antyseptycznym a także jest założona moskitiera i nie ma szans żeby był jakiś komar w środku a jednak kanarki, które były zdrowe zaczęły dostawać guzki takie jak na zdjęciach i to około następnych 20szt. Leki daję ok. 2 tygodnie i za bardzo nie widać poprawy. Co dalej robić i jak leczyć? A kanarki zdrowe od chorych są oddzielone.

Pisałem wcześniej wykonać badania, mówiłem że to nie jest taka prosta sprawa sam walczyłem z tym 3 miesiące, podsłyszanymi od kogoś wynalazkami raczej sobie z tym nie poradzisz, przerabiałem to. Jedyne rozwiązanie na dziś: badania + antybiotykogram.

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #11 : Sierpnia 12, 2010, 08:33:06 »

Zastosuj jodynę bez trudu dostaniesz w każej aptece,delikatnie pędzluj raz dziennie aż momętu kiedy zauważysz wyrażną
poprawę,zacznij od jutra na jednym lub dwoch ptakach wykonaj test  jak będzie o.k potraktuj tak pozostałe
Pozdrawiam

bodzio
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Podkarpackie

« Odpowiedz #12 : Sierpnia 13, 2010, 10:48:54 »

Gdyby to było takie proste LUKA to dał bym kanarki do badania ale tam gdzie mieszkam nie ma tekich specjalistów. Ja podejrzewam może że to ospa czy jest to możliwe a jak tak to czym ją leczyć? Dziś kupiłem jodynę i będę próbował.

jankanarek
Go
« Odpowiedz #13 : Sierpnia 14, 2010, 07:23:12 »

Jeżeli to ospa ptasia to musisz wszystkie ptaki zlikwidować i wszystko spalić próbuj smarować fioletem kup w aptece i nie myśl że to szybko wyleczysz ja w zeszłym roku miałem kilka ptaków z takimi samymi naroślami na palcach ale wszystkie zainfekowane ptaki zlikwidowałem i w ten sposób powstrzymałem chorobę.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa

Z066

« Odpowiedz #14 : Sierpnia 14, 2010, 07:37:22 »

Jakby to była ospa to ptaki by raczej padały, kup w aptece jakiś środek wysuszający na ospę.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!