Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:36:09 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Stary kanarek czy chory kanarek?  (Przeczytany 4836 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
adam_r
Go
« : Sierpnia 29, 2010, 10:29:48 »

Nie wiem co się dzieje z moim kanarkiem. Mam go już 11 lat. Kiedyś (z 6 lat temu) wypuszczałem go na cały dom, latał wszędzie i był bardzo oswojony - szczególnie do mnie. Ale już od ok 5 lat wypuszczałem go tylko na parapet ze względów bezpieczeństwa żeby nie uciekł (jego klatka stoi na parapecie, obok druga klatka z drugim kanarkiem). W tym okresie kanarek raz się nie bał (można było go głaskać, albo się nie odsuwam jak wkładałem rękę do klatki) a raz uciekał. Ostatnio zorientowałem się że siedzi on już niemal w jednym i tym samym miejscu (a trwać może to kilka miesięcy). Tzn ma dwa patyczki w klatce i siedzi tylko na jednym lub na poidełku z pokarmem - tam wcina i patrzy przez okno. Na drugi patyczek w ogóle nie skacze. Czasem zejdzie na spód klatki, tam posiedzi podziobie coś i się kompie. I znowu siedzi na tym poidełku. Dodam że od może 3 miesięcy kanarek o którym mowa nie wychodził z klatki jak je wypuszczałem, dlatego przestałem je wypuszczać ale czasem jeszcze im otwieram klatki. Niestety wychodzi tylko ten drugi kanarek, a ten nie.

Te dwa kanarki czasem sobie nie dokuczały a czasem ten "zdrowszy" np. nie dopuszczał go do swojej klatki albo wlatywał do jego i się z nim drażnił jakby chciał go dziobać, czasem skakał z piórami na niego. No i musiałem ich rozdzielać i nie wypuszczać z klatki, bo te rozdzielanie było już denerwujące. Ale dziobnąć w końcu raczej się nie dziobnęły. Oba kanarki znają się (przebywają ze sobą) od jakiś 5 lat, wcześniej się nie znały. Mają raczej mniej więcej tyle samo lat.

I nie wiem, czy ptaszek jest chory, czy ze starości tak ma. A może to przez hałas, auta, tiry? Nie mam gdzie ich trzymać. Wydaje mi się że się tam przyzwyczaiły siedzieć, lubią słońce i wyglądanie za okno. żal mi go.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #1 : Sierpnia 29, 2010, 11:22:03 »

Witam cię Adamie.
Trudno tak na odległość, nie widząc ptaka jednoznacznie ustalić co jest z Twoim kanarkiem.
Z tego co piszesz ma on 11 lat. To dość dużo na kanarka, więc najbardziej prawdopodobne jest to, że opisane przez Ciebie objawy są spowodowane jego wiekiem.
Nie wydaje mi się aby Twoim kanarkom szkodził hałas. Wówczas byłyby zestresowane.
Szczerze mówiąc okno nie jest zbyt dobrym miejscem dla kanarka, ponieważ narażone są na przeciągi i bezpośrednie działanie słońca. Chyba, że Twoje ptaki mają się gdzie przed nim schować a okna nie otwierasz.
Poza tym kanarki są ptakami terytorialnymi i to, że znają się od 5 lat nie znaczy, że po bezpośrednim spotkaniu ze sobą nie dojdzie pomiędzy nimi do walki, bójki. To raczej normalne zachowanie.
Swemu kanarkowi zapewnij odrobinę spokoju, dobre, wartościowe jedzenie, możliwość kąpieli. Jeżeli ptak przeżył z Tobą jedenaście lat zasługuje na to.
Pozdrawiam. Piotrek. 

adam_r
Go
« Odpowiedz #2 : Sierpnia 29, 2010, 01:39:53 »

Nie zmieniać mu miejsca, nie przenosić klatki? Mógłbym poświęcić swoje biurko na obie klatki (bo jak jeden nie widzi drugiego to piszczy) tylko czy to by mu nie zaszkodziło? Już kiedyś zmienił miejsce (oboje zmienili) kiedy była przeprowadzka. A hałas raczej będzie taki sam.

Okno otwieram czasem.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #3 : Sierpnia 29, 2010, 01:46:33 »

Kanarkowi nie zaszkodzi zmiana miejsca. Ważne jedynie aby to działanie nie było połączone z wielkim stresem jak choćby łapanie kanarka itp. Jeżeli otwierasz okno to super, gdyż pomieszczenie w którym przebywają ptaki musi być wietrzone. Może znajdziesz jakieś inne lepsze miejsce. Jeżeli się uczysz to biurko też będzie Ci potrzebne.
Kanarki raczej nie dziobią ściany więc może warto powiesić na nią klatki?

adam_r
Go
« Odpowiedz #4 : Sierpnia 29, 2010, 02:28:42 »

Nie ma gdzie powiesić.

Aha, dzisiaj przyjrzałem się łapkom kanarka. I ten co nie chce latać ma te tylne nie wiem jak to nazwać (palce?) troszkę jakby zniekształcone - pazurki mu na bok idą, a nie są tak zaokrąglone jak tego drugiego. Przez to pewnie mu się Źle skacze i stoi na patyczku. Pazury miał niedawno obcinane, zresztą ma krótkie. Może wcześniej mu się tak zrobiło jak miał nieobcinane jakiś czas. Ech

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #5 : Sierpnia 30, 2010, 07:23:21 »

adam_r pamiętaj też, że Twój wiekowy ptaszek własnie przechodzi pierzenie, co dodatkowo jeszcze go osłabia.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!