Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:34:07 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pomóżcie  (Przeczytany 4715 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
rafcio181
Go
« : Wrzenia 19, 2010, 01:32:18 »

Witajcie- wczoraj obcinałem swoim kanarkom pazurki. Wszystko szło zgodnie z planem kiedy jednemu z kanarków podczas gdy go trzymałem w dłoni tak samo jak reszte innych kanarków, podczas obcinania usłyszałem pyknięcie( przed pyknięciem ptak próbował się wyrwać ). Ptak momentalnie stał się osowiały i bez werwy do życia. Przesadziłem go z fruwarki do klatki gdzie mogę umieścić niżej żerdki oraz wode i ziarno. Dowiadywałem się u jednego z hodowców że według niego ptak ma złamane skrzydełko. Nie widać aby skrzydełko miał opuszczone- różnica może jest jakie 1-2mm od drugiego.
Jakie są wasze przypuszczenia i leczenie. Co się stało mojej samiczce? Dziękuje za każdą pomoc.

jankanarek
Go
« Odpowiedz #1 : Wrzenia 19, 2010, 02:07:32 »

Jest to na sto procent złamane skrzydło nic nie zrobisz samo się zrośnie tylko że będzie po zrośnięciu opuszczone niżej daj ptaka do osobnej klatki zabierz żerdki które są wysoko zostaw jedną żerdkę nisko. I to wszystko co możesz zrobić.

www.jan_kanarek.republika.pl

rafcio181
Go
« Odpowiedz #2 : Wrzenia 19, 2010, 02:09:45 »

Ptaszek na razie nie chce nic jeść. Wróci mu apetyt? Dwie żerdki bardzo nisko osadzone mogą być? Czy musi być jedna ?

rafcio181
Go
« Odpowiedz #3 : Wrzenia 20, 2010, 07:18:10 »

To jest ta samiczka- proszę zwrócić na jej skrzydełka.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #4 : Wrzenia 20, 2010, 07:19:23 »

Zdjęcie 2

rafcio181
Go
« Odpowiedz #5 : Wrzenia 20, 2010, 07:20:00 »

Zdjęcie 3

joeqwerty
Go
« Odpowiedz #6 : Wrzenia 20, 2010, 09:02:34 »

W ksiazce Beaty Kisiel widziałem podany sposob bandazowania w przypadku zlamania skrzydla, ale czy jest to pomocne w praktyce nie wiem - nigdy nie miałem z tym do czynienia i nie stosowalem.

Co na obrazku jest: koncowki skrzydel przywiazane z tylu do ogona jakas gaza (na oko 1cm szerokosci) i kolejne wiazanie wokol klatki piersiowej. Dodatkowo pisze, zeby najpierw delikatnie przyciac piora, usunac wszystki zerdki z klatki a naczynia z pokarmem postawić na dnie. Opatrunek zdejmujemy po 4 tygodniach.

jankanarek
Go
« Odpowiedz #7 : Wrzenia 20, 2010, 10:01:00 »

Dałem tobie dobrą radę i nie słuchaj amatorów. Słuchaj rad starych doświadczonych hodowców nie amatorów którzy piszą bzdury wyssane z palca.Nie przejmuj się niczym . Pozdrawiam

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #8 : Wrzenia 21, 2010, 08:50:20 »

jankanarek Twój ulubiony zwrot jest taki "Słuchaj rad starych doświadczonych hodowców " mając na myśli siebie,bardzo często tego zwrotu używasz.
Jednak po tym co piszesz jakoś nie widać tego Twojego wielkiego doświadczenia,o czym najlepiej świadczy Twoja zerowa reputacja.
Efekt tych Twoich wielkich doświadczeń jest taki że nasz użytkownik joeqwerty się wylogował bo napisałeś że pisze bzdury wyssane z palca.
Jeśli potrafisz stosować tylko taka retorykę i obrażać innych  użytkowników to daj sobie spokój z pisaniem.
Dostajesz "negatywa" za obrażanie innych użytkowników.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!