Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 09:39:13 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: łapanie kanarków  (Przeczytany 4960 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Tytuły: Hodowca Roku 2011
Wiadomoci: 150

« : Wrzenia 20, 2010, 03:57:50 »

Witam.

Czy częste łapanie kanarków (załóżmy codziennie np. w celu oswojenia ) może mieć skutki negatywne dla naszych pupili? Może na przykład nadmierny stres bądŹ podobne. Rozumiem że podczas nieostrożności w trakcie łapania można wyrządzić krzywdę, ale czy są jakieś inne przeciwności?

Pozdrawiam

rafcio181
Go
« Odpowiedz #1 : Wrzenia 20, 2010, 04:36:21 »

Jak najbardziej można zrobić krzywdę ptakowi np. mocne chwytanie. Nie powinno się łapać ptaków a dokładnie ich płoszenie- nie naruszajmy terrytorium naszego ptaka gdy nie ma potrzeby. Kanarek ma czuć się swobodnie i bezpiecznie4 w klatce. Takie nie potrzebne wkładanie ręki do klatki może spowodować niepokój ptaka co może doprowadzić do uszkodzeń ptaka po przez jego szał w klatce np. obicia.

rafcio181
Go
« Odpowiedz #2 : Wrzenia 20, 2010, 04:39:17 »

Jeśli o oswojenie chodzi to według mnie to kanarek nie papuga i nie spełnia warunków do oswajania.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #3 : Wrzenia 20, 2010, 05:03:48 »

Zgadzam się z wypowiedziami Rafcia choć uważam że oswojenie kanarka jednak jest możliwe i dodam że jeżeli już tak bardzo chcesz spróbować oswoić kanarka to próbuj to robić z kanarkiem który wychodzi z gniazda , takie kanarki z reguły nie boją się człowieka więc jeśli poświęcisz dużo czasu takiemu kanarkowi może uda ci się oswoić ( nie mowa tu o tygodniach dniach lecz miesiącach a może nawet latach )

Sygnum - D027
PaleNisko
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Szczawno Zdrój k. Wałbrzycha
Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #4 : Wrzenia 21, 2010, 06:25:22 »

Z pewnością łapanie kanarków nie pomoże ci w ich oswajaniu. Jeśli koniecznie musisz złapać kanarka, to najlepiej po ciemku lub poza klatką. Im rzadziej pchasz ręce do klatki tym lepiej dla całego procesu. Wiele zależy tez od charakteru i płci, bo samce oswajają się szybciej jak u większości zwierząt. Osobiście codziennie muszę pchać ręce do klatki aby wymienić wodę w basenie, karmidełku, nasypać jedzenia i ew. jakieś owoce wrzucić na talerzyk i zauważyłem, że im mniej zwracasz uwagę na ptaki, tym mniej się denerwują i większe jest ich zaufanie do Ciebie.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #5 : Wrzenia 21, 2010, 08:36:22 »

Nie ma większego stresu dla ptaka niż łapanie go po ciemku bez światła.Za którymś tam z kolei takim złapaniem ptaka ,ptak wyrzuci ze stresu lotki i sterówki ,bo nieraz właśnie taka jest reakcja ptaka na chwytanie go po ciemku.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #6 : Wrzenia 21, 2010, 08:50:05 »

Ooo ciekawa informacja , nie wiedziałem o tym .

Sygnum - D027
Kasia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 23

« Odpowiedz #7 : Padziernika 01, 2010, 09:39:27 »

Witam,
Mam córkę,która jest zakochana w kanarkach tak samo jak ja i nie wiem jak ona to robi ale moje ptaszki prawie się jej nie boją. Kiedy wkłada ręke do klatki, to one przykucają na żerdzi ale się nie płoszą. Pozwalają się brać do ręki,po czym są całowane, głaskane no i dostają z ust jakiś smakołyk np.murzynka lub kawałek jabłuszka. U mnie ten system oswajania się sprawdził i zapewniam,że ptaki są szczęśliwe.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!