Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 04:43:22 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Deja Vu  (Przeczytany 2855 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
holahola1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 209

« : Wrzenia 28, 2010, 12:54:48 »

Panowie ,Panie
Obserwując co dzieje się odnośnie zatargów PFO i NORVIK24 pozwole sobie na odrobine prywaty.
Kilka lat temu zainteresowałem się BONSAI i wstąpiłem do stowarzyszenia aby sie uczyć formowania , drutowania i wiedzy ogólnej dendrologicznej.
Cały czas napływało sporo nowych ludzi w tym młodzieży która była (mówiąc młodzieżowo) super "Wkręcona "w tematyke Bonsai ,sztuke wschodu Itd.
Na wystawach organizowanych razem było zawsze kilkadziesiąt dobrych drzew i kilka dobrych drzew na poziomie europejskim ,zawsze były pokazy formowania na świetnym poziomie (nawet ludzie postronni siedzieli z rozdziawionymi ustami a po pokazie wychodzili z malutkim ale zawsze własnym bonsai) i konkursy młodych talentów .
Wszystko było pięknie , warsztaty ,spotkania ,wystawy wewnętrzne itd, niestety do czasu .....
Któregoś pięknego dnia dowiedzialem się że dwuch Panów , jeden Prezes naszego stowarzyszenia (Warszawa)i drugi Prezes PAB(Polska Asocjacja Bonsai-Wrocław) nie mogą się ze sobą porozumieć .
Zaczeły sie kłutnie ,na zasadzie ;
-A wy z Warszawy nie zaprosiliście tego lub tamtego
-a wy z Wrocławia nie przywieżliście Drzew i wystawa byla klapą
...........i wiele , wiele innych dupereli .
Kiedyś spotykając "kolegów " z Wrocławia, na największej i najważniejszej Europejskiej wystawie Bonsai na którą  trzeba było jechać ponad 2000 km ,nie miałem z kim napić się świetnego belgijskiego piwa bo ja przecież byłem z Warszawy ,choć nigdy nie uczestniczyłem i nie będe w tym konflikcie .
Sytuacja zaognila się do tego stopnia że obie największe organizacje zaczeły dzałać każda sobie i organizować wystawy nie zapraszając się nawzajem lub co jeszcze bardziej absurdalne, gości zagranicznych który utrzymywali kontakty z "konkurencją".
Jaki był tego efekt, domyśli się każdy odrobine myślący człowiek .
Wystawy organizowanie oddzielnie miały może 2 czasem 1 drzewo które warto było zobaczyć ale przejechać trzeba było ponad 300 km w jedną strone więc nie opłacalo się , pokaz formowania robila ta sama osoba poraz setny , konkursów młodych talentów nie było bo nie było talentów , bo ludzie nie przychodzili na kiepskie wystawy i koło się zamyka.
Od prawie dwuch lat nie chodze na spotkania ,wystawy , warsztaty ,  nie place składek i mam to wszystko gdzieś... Powód ?nie chce uczestniczyć w tych konfliktach których w życiu i tak często jest za wiele ,poza tym nikt nie przekazywał mi wiedzy tylko wszyscy chcieli uprawiać polityke.
Mam kilka drzew których nie wystawiam , ponieważ nie jestem pewien czy ktoś "serdeczny "mi ich czymś nie podleje.....

Panowie i Panie ,

Bardzo Was prosze nie zróbcie tego samego !!!!!!!!

Ps.Celem tej wypowiedzi nie jest stawanie po którejkolwiek ze stron !!!,tylko jak najbardziej obrazowo pokazanie do czego prowadzą takie konflikty .
pss.Bardzo prosze nie pisać czyją winą jest to a czyją tamto .

waluś
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 148

« Odpowiedz #1 : Wrzenia 28, 2010, 01:24:01 »

Mądre słowa i dobry przykład na pokazanie że nie tędy droga.Do puki nie będzie porozumienia,będzie się to walić a nie budować.Ja się pod tym podpisuje

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #2 : Wrzenia 28, 2010, 05:01:27 »

Ja też podpisuję się pod tym i myślę, że chyba większość hodowców jest za jednością. Nie można stracić tego, o co walczyliśmy z takim trudem.

Siwobrody
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

'Las Kabatos' :)
Wiadomoci: 365

'kundelki' też są ok!

« Odpowiedz #3 : Marca 18, 2011, 10:05:47 »

I ja jako 'przedszkolak wortalowy' też Was proszę o rozwagę i odpowiedzialoność no nie uleganie fałszywym uprzedzeniom reginalno-patryjotycznym o czym był uprzejmy tak obszernie i rzeczowo napisać mój Szanowny Kolega Ziomal Umiech 

Są w życiu sprawy ważne i ważniejsze.
Zapraszam na www.schpolnoc.pl
Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!