holahola1
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
Wiadomoci: 209
|
 |
« : Wrzenia 29, 2010, 01:24:05 » |
|
Witam, prosze o info jaką mieszanke podawać ptakom które są w zewnętrznej wolierze i tam będą do stycznia . Chodzi mi o przykład w numeracji beyers czyli 50,53,55 . Czym uzupełniać diete (słonina ,słonecznik)? jeśli tak to w jakich ilościach na ptaka.
Dziękuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376
|
 |
« Odpowiedz #1 : Wrzenia 29, 2010, 02:07:07 » |
|
Ja będę podawał kanarkom zimującym w wolierze zewnętrznej mieszankę 55, do tego trochę nasion traw i maku. W osobnej miseczce będą też kanarki miały słonecznik niełuskany czarny, murzynek i konopie. Te tłuste nasiona będę podawał na oko, tak jak w zeszłym roku. Co jakiś czas łapie w wolierze jednego lub dwa kanarki i sprawdzam jak wygląda ich brzuch, czy są zapasione czy nie, w jakiej są kondycji. Według mnie kanarki powinny mieć w tym okresie warstwę tłuszczu nie tylko na brzuchu, ale powinny mimo tego dobrze latać, a samce powinny śpiewać. Słonina też będzie wisiała w wolierze. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
holahola1
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #2 : Wrzenia 29, 2010, 02:19:43 » |
|
Dziękuje , A czemy czarny słonecznik tylko ? kupiłem biały deily nature i podaje po kilka ziaren i nic się nie dzieje narazie .
Pozdrawiam M
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #3 : Wrzenia 29, 2010, 02:27:08 » |
|
Ja akurat kupiłem czarny i dlatego tak napisałem, ale chyba odmiana nie ma znaczenia. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #4 : Wrzenia 29, 2010, 05:57:08 » |
|
Gdzieś czytałem, że kanarkom podawać należy jedynie specjalne odmiany czarnego słonecznika. Niestety nie wiem dlaczego. Być może nie trzeba ich rozgniatać.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
holahola1
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #5 : Wrzenia 29, 2010, 06:34:15 » |
|
A Ty jaką diete stosujesz dla kanarków zimójącuch na zewnątrz Jacky ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 278
|
 |
« Odpowiedz #6 : Wrzenia 29, 2010, 07:54:57 » |
|
Witam Odpowiednio kaloryczne karmienie kanarków które będą na zewnątrz do Stycznia jest bardzo ważne lecz także trzeba im zapewnić stały dostęp do wody przy minusowych temperaturach. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
holahola1
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #7 : Wrzenia 29, 2010, 08:27:23 » |
|
Witam Odpowiednio kaloryczne karmienie kanarków które będą na zewnątrz do Stycznia jest bardzo ważne lecz także trzeba im zapewnić stały dostęp do wody przy minusowych temperaturach. Pozdrawiam
Tak , dziękuje za przypomnienie niedługo będe się zaopatrywał w podrzewacze do pojników (Dla Gołębi) więc nie powinno być problemu . Czy uważacie że beyers 55 + odrobina nasion traw, konopie , słonecznik i słonina wystarczy ? Zero jajecznej? zero zieleniny? zezo ważyw i owoców??? Pytam bo to mój pierwszy sezon w wolierze zewnętrznej . Ps. i jeszcze pytanie . do jakich pomieszczeń dajecie zakupione ptaki podczas wystaw  oczywiście nie mówie o wolierze zewnętrznej ,tylko pytam czy można dać je do nemperatuny np. +5C ,+10C ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Mark
Administrator
Użytkownik
Częstochowa
Wiadomoci: 709
|
 |
« Odpowiedz #8 : Wrzenia 29, 2010, 09:01:20 » |
|
Co do podawania słonecznika dla kanarków to jestem sceptyczny,ptaki strasznie się zapasają. Moje doświadczenie mówi że wystarczy sama mieszanka Beyers nr.80. Ważną sprawą jest dbanie o czystość żerdek aby ptaki podczas mrozu do nich w nocy nie przymarzły,oraz dbanie o to aby woda nie zamarzła bo wtedy ptaki mogą paść z pragnienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #9 : Wrzenia 29, 2010, 09:16:43 » |
|
Mimo, że raczej nie jest polecane zdawanie warzyw, owoców i zielonek podczas mrozów, ja nie stosuję się do tego przykazu i podaje kanarka zimą co jakiś czas jabłko, marchew, brokuł, bazylie itp. oraz gałązki drzew iglastych i jakoś to kanarkom nie zaszkodziło. Pokarm jajeczny suchy też w zeszłym roku podałem ptakom kilka razy, ale raczej białko zwierzęce zapewni im słonina. Oczywiście ptaki mają też cały czas grit, piasek, sępie, węgiel drzewny i skorupki.
Moje ptaki były w wolierze przez całą zimę i wiosnę (lęgi zaczynałem w kwietniu), wraz z nastaniem cieplejszych dni ograniczałem stopniowo ilość tłustych nasion i ptaki zdążyły się "odchudzić" do lęgów, a łuskanie słonecznika było dla kanarków dodatkowym i czasochłonnym zajęciem. Jednakże jeśli chcesz kanarki zabrać w styczniu do ciepłego pomieszczenia to nie możesz przesadzać z ilością tłustych nasion, gdyż za bardzo zapasione ptaki będzie potem trudno przygotować do lęgów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #10 : Wrzenia 29, 2010, 10:19:14 » |
|
A Ty jaką diete stosujesz dla kanarków zimójącuch na zewnątrz Jacky ? Nie trzymam i nigdy nie trzymałem ptaków zimą na dworze.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
holahola1
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #11 : Wrzenia 29, 2010, 11:35:24 » |
|
Co do podawania słonecznika dla kanarków to jestem sceptyczny,ptaki strasznie się zapasają. Moje doświadczenie mówi że wystarczy sama mieszanka Beyers nr.80. Ważną sprawą jest dbanie o czystość żerdek aby ptaki podczas mrozu do nich w nocy nie przymarzły,oraz dbanie o to aby woda nie zamarzła bo wtedy ptaki mogą paść z pragnienia.
To mieszanka bez rzepiku ?, czy się myle? A Ty jaką diete stosujesz dla kanarków zimójącuch na zewnątrz Jacky ? Nie trzymam i nigdy nie trzymałem ptaków zimą na dworze. Dziękuje
|
|
|
|
|
|
|
|
|
WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #12 : Wrzenia 30, 2010, 12:12:56 » |
|
Witam Z tłustych nie tuczących nasion polecam wiesiołek i lniankę,jako idealny i sprawdzony przeze mnie suplement diety zimowej.Dla nowonabytych ptaków z wystaw optymalną bezpieczną temperaturą w pomieszczeniu jest przedział+15/20 stopni i wilgotność powietrza 50%-70%. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
holahola1
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #13 : Wrzenia 30, 2010, 12:15:09 » |
|
No to problem kurka.........
|
|
|
|
|
|
|
|
|
WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
|
 |
« Odpowiedz #14 : Wrzenia 30, 2010, 12:40:29 » |
|
Głowa do góry problem zawsze da się rozwiązać,jeżeli chodzi o temperatuę można dogrzewać punktowo lampą jest to uzależnione od ilości ptaków i kubatury pomieszczenia . Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|