Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:20:13 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Dylemat eksperta  (Przeczytany 12196 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #15 : Padziernika 11, 2010, 08:57:52 »

NORWIK24 cała nadzieja w Radzie Federacji że zrobi jakieś szkolenie i  wtedy się trochę podszkolisz.

Jeżeli RF PFO swoje szkolenie oprze na tym jednym przykładzie to moja wiedza będzie marna, a kolekcji dużych papug nigdy nie zobaczymy na MP.
Twoje przykłady są z największej światowej imprezy ornitologicznej.

Co do samych dużych papug to nie dość że w kolekcji muszą być cztery wielkie np.ary lub żako to jeszcze regulamin określa że muszą to być ptaki w jednym wieku czyli muszą to być np.  cztery ptaki pięcioletnie lub cztery ptaki dwuletnie.
Najstarsze ary jakie można wystawiać to ptaki siedmioletnie ,najstarsze żako może mieć maksymalnie trzy lata a nierozłączki maksymalnie mogą mieć dwa lata..
Wiek wszystkich dużych i średnich papug które mogą brać udział w konkursach jest dokładnie określony.
Do konkursu nie zostają dopuszczone kolekcje ptaków w rożnym wieku czyli nie maże być np. jednego ptaka dwuletniego i trzech papug jednorocznych, taka kolekcja zostanie zdyskwalifikowana.
Oczywiście wiek ptaków podaje hodowca zgłaszając ptaki do konkursu a nie odgaduje tego ekspert bo ekspert ma oceniać ptaki a nie bawić się w zgadywanki.

Czas najwyższy zastanowić się z jakiego powodu organizator MŚ tak podzielił wiekowo papugi. Jeżeli do tego dojdziesz rozpoczniemy dalej dyskusję. Na wystawach są różne regulaminy i warto się z nimi też zapoznać! I wszystkie są zgodne z zaleceniami COM. Może pomożesz. Gdzie są te wymogi?-tak je określasz.  A może to zalecenia i propozycje?

Granos
Go
« Odpowiedz #16 : Padziernika 12, 2010, 03:58:40 »

Regulamin określa też możliwość łączenia w grupy danych ras. Np. można w jedną grupę połączyć kędzierzawe paryskie i fiorino. Oczywiście wygrają ptaki najlepiej ocenione. Na naszych wystawach oddziałowych należy tak robić. Powód jest jeden - mało ptaków.
Ogólny regulamin wystaw:

7.16 Nie dopuszcza się łaczenia ras ptaków w tzw."klasy konkursowe".

I ja powiem szczersze się z tym zgadzam.Moim zdaniem podczas łaczenia w takie grupy może dojść do sytuacj ,że ptaki ras bardziej popularnych,prezentujacych wyższy poziom w kraju,czy też łatwiejszych w hodowli mogłyby w takiej grupie komplet zdominować ptaki rzadsze.Ja jestem jak najbardziej za tym aby nie łaczyć ptaki w grupy tylko każda rasa osobno.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #17 : Padziernika 12, 2010, 08:54:05 »

Również podzielam pogląd żeby nie łączyc różnych ras w jedną grupę konkursową,jest to na pewno wygodne dla organizatorów lecz dla hodowców? wątpię.Na jednej z wystaw moje ptaki z dwóch ras musiały ze sobą konkurowac i jedne zwyciężyły z drugimi.

Granos
Go
« Odpowiedz #18 : Padziernika 12, 2010, 09:23:00 »

Dla mnie takze wlacza sie w to sprawa katalogow. Czytelniej jest jesli kazda rase mamy osobno i widzimy wszystko "czarno na bialym".Dla mnie podzial na rasy pokazuje wyrazniej pozycje hodowcy w danej rasie.Jakbym mial teraz sobie rozdzielac-rozpisywac wyniki klasy konkursowej na rasy i sprawdzac,ktore miejsce ma hodowca w danej rasie...Sprawa by ulegla komplikacji.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #19 : Lutego 17, 2011, 07:03:10 »

Nie tak dawno dyskutowaliśmy na naszym forum co to jest kolekcja i jaki jest konkursowy wiek rożnych ptaków.
Na stronie PFO doczekaliśmy się porządnego opracowania Krzyska Wilczewskiego,które jasno precyzuje wiek ptaków,które można wystawiać  do konkursów.
Opracowanie jest zgodne ze standardami COM.

http://pfo.info.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=138:konkursowy-wiek-ptakow&catid=12:wystawy&Itemid=16

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!