greg
Amator
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 1
|
 |
« : Padziernika 06, 2010, 05:44:09 » |
|
witam... mam pytanie poniewaz od niedawna zajmuje sie hodowla kanarkow do tej pory mialem tylko żółte ale ostatnio zlapalem kanarka ktory pewnie komus uciekl i nie wiem jaka samiczka mu kupic tzn jaki kolor?? zdjecie kanarka przesylam z załączniku...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481
|
 |
« Odpowiedz #1 : Padziernika 06, 2010, 05:53:07 » |
|
Ja bym go sprzedał i kupił dopiero parkę rasowych jakiś chyba że chcesz rozwijać hodowlę mieszańców. 
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219
|
 |
« Odpowiedz #2 : Padziernika 06, 2010, 09:30:30 » |
|
Ja bym go sprzedał i kupił dopiero parkę rasowych jakiś chyba że chcesz rozwijać hodowlę mieszańców.  Ale to przecież nie jest mieszaniec tylko portugalski harlekin!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rafcio181
Go
|
 |
« Odpowiedz #3 : Padziernika 06, 2010, 10:15:38 » |
|
Powiem że okaz Ci się trafił. Też bym chciał ,żęby taki ptaszek do mnie podfrunął 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #4 : Padziernika 06, 2010, 10:16:14 » |
|
Balcar nie uważasz ,że portugalski harlekin to u nas zbyt rzadka rasa by taki kanarek latał na wolności i bez obrączki?Ja myślę,że najprędzej jest to jakiś niewydarzony "koroniak"
|
|
|
|
|
|
|
|
|
holahola1
Uczeń1
Nowy użytkownik
Warszawa
Wiadomoci: 209
|
 |
« Odpowiedz #5 : Padziernika 07, 2010, 12:37:48 » |
|
Nie wieżyłem że można złapać kanarka na wolności , kilka razy o tym słyszałem ale okazuje się to częstrze niż myślałem 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481
|
 |
« Odpowiedz #6 : Padziernika 07, 2010, 07:02:08 » |
|
Ja bym go sprzedał i kupił dopiero parkę rasowych jakiś chyba że chcesz rozwijać hodowlę mieszańców.  Ale to przecież nie jest mieszaniec tylko portugalski harlekin! No fakt podobny może jest ale czy w Polsce latał by tak sobie po dworze ? Nie ma obrączki , jest rzadko spotykaną rasą w Polsce.
|
|
|
|
|
|
Sygnum - D027
|
|
|
Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
żory
Wiadomoci: 149
|
 |
« Odpowiedz #7 : Padziernika 07, 2010, 07:40:19 » |
|
Czy to, że latał na dworze nie musi znaczyć, że dziki, nie?  Pan, od którego kupowałem kanarka miał taką sytuację, że coś grzebał w klatce i uciekł mu jeden z nich dziurą między ręką, a klatką i potem go ganiał po osiedlu.  Muszę przyznać, że jest piękny, ale nie rozmnażałbym go. Nie wiesz jakie ma obciążenie genetyczne, czy jest nosicielem jakiś chorób itp.itd.
|
|
|
|
|
|
Jeżeli mój wątek, post, pytanie Ci pomógł daj mi pochwałę! 8o) ><>* ><>* ><>* *<>< *<>< *<>< Mój kanarek nazywa się Michael (czyt.Majkel). Nie od Jackssona, czy Jordana, po prostu Michael... 
|
|
|
WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 278
|
 |
« Odpowiedz #8 : Padziernika 07, 2010, 06:01:19 » |
|
Witam Arlekin portugalski oprócz swojej łaciatości z faktorem czerwonym powinien posiadać też inne cechy charakterystyczne dla tego kanarka kształtnego takie jak :korona w formie trójgraniastej ,w budowie wydłużony,wysmukły.Grzbiet prosty, w jednej lini z ogonem.Szyja -dobrze zaznaczona i harmonijna oddziela wyrażnie głowę od ciała.Pozycja wznosząca pod kątem 55 stopni.Wielkość 16cm.Niewątpliwie ten kanarek cechę łaciatości posiada. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Reticulata
|
 |
« Odpowiedz #9 : Padziernika 07, 2010, 06:40:42 » |
|
Sądzę, że jest to zwykły kanarek koroniasty, żółty czarno-brunatny szek, który w pewnym okresie w trakcie przepierzenia był dobarwiany karotenem (lub dostawał więcej zieleniny). Stąd ta plamistość jego ubarwienia.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219
|
 |
« Odpowiedz #10 : Padziernika 07, 2010, 08:25:41 » |
|
Nazwanie tego ptaszka harlekinem (czy jak arlekinem) to był oczywiście żarcik. Może trochę głupi bo wzbudziło to dyskusję. A ja bym tego ptaka nazywał po prostu "mieszaniec z koronką".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
ANka
Uczeń2
Nowy użytkownik