Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« : Maja 05, 2008, 11:56:44 » |
|
Witaminy: Są to substancje organiczne niezbędne do regulowania procesów przemiany materii w całym organizmie. Niektóre (A,C,E,K) są przeciwutleniaczami i chronią komórki przed uszkodzeniami , spełniając rolę wymiataczy toksycznych wolnych rodników. Znanych jest dotychczas 13 witamin , które można podzielić na rozpuszczalne w tłuszczach (A,D,E,K) oraz rozpuszczalne w wodzie(C oraz 8 z grupy B). Wiedza o tym o tyle jest ważna że witaminy rozpuszczalne w tłuszczach organizm przechowuje przez długi czas, natomiast rozpuszczalne w wodzie (poza witaminą B12) szybko znikają z organizmu i dlatego zapas ich musi być częściej uzupełniany. Przedawkowanie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach może negatywnie wpłynąć na stan zdrowia. Na koniec dodam że lepszy jest niedobór niż nadmiar witamin.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752
|
 |
« Odpowiedz #1 : Maja 06, 2008, 09:31:42 » |
|
Witaminy - związki organiczne, których organizmy nie są w stanie samodzielnie wytwarzać, a które są im niezbędne w niewielkich ilościach do prawidłowego rozwoju.
Nazwy „witamina” po raz pierwszy użył polski biochemik Kazimierz Funk w 1912 roku dla określenia substancji, których brak w pożywieniu powoduje powstawanie chorób zwanych awitaminozami. W tym samym roku Funk wydzielił też pierwszą witaminę - witaminę B.
Dla ptaków Źródłem witamin są pokarmy zielone oraz warzywa i owoce. Rzeczywiste zapotrzebowanie ilościowe na poszczególne witaminy jest trudne do określenia ze względu na synergiczne działanie wielu witamin. Zależy ono nie tylko od gatunku, ale także od cech osobniczych, stanu zdrowia, okresu życia, pory roku itp.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
żory
Wiadomoci: 149
|
 |
« Odpowiedz #2 : Czerwca 01, 2010, 05:56:46 » |
|
Wybaczcie, ale popełniliście parę błędów. W tłuszczach rozpuszcza się także witamina F (wiem z biologii). Nie wszystkie witaminy trzeba do organizmun dostarczyć-witamina D. Lepiej podawać kanarkom witaminy (w płynie, sypkie itd.) czy nie? Wiem, że zawsze lepiej dać kanarkowi np. jabłko niż witaminy w płynie itd. ale jako dodatek do jabłka. Warto, czy jednak skróci mu życie jako sztuczne?
|
|
|
|
|
|
Jeżeli mój wątek, post, pytanie Ci pomógł daj mi pochwałę! 8o) ><>* ><>* ><>* *<>< *<>< *<>< Mój kanarek nazywa się Michael (czyt.Majkel). Nie od Jackssona, czy Jordana, po prostu Michael... 
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
|
 |
« Odpowiedz #3 : Czerwca 02, 2010, 08:52:03 » |
|
Lepiej podawać kanarkom witaminy (w płynie, sypkie itd.) czy nie? Z tym to radzę ostrożnie. Lepiej podawać witaminy w naturalnej formie (owoce, warzywa, zielonki).
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
żory
|
 |
« Odpowiedz #4 : Czerwca 02, 2010, 06:35:20 » |
|
No przecież wiem, ale czy lepiej podawać dodatkowo jakieś witaminy, czy nie podawać. W jedzeniu, które mu daję może czegoś nie być.
|
|
|
|
|
|
Jeżeli mój wątek, post, pytanie Ci pomógł daj mi pochwałę! 8o) ><>* ><>* ><>* *<>< *<>< *<>< Mój kanarek nazywa się Michael (czyt.Majkel). Nie od Jackssona, czy Jordana, po prostu Michael... 
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #5 : Czerwca 02, 2010, 09:32:42 » |
|
To sprawdŹ i podaj to czego brakuje w jedzeniu.Rozumiem pytania-kto pyta nie błądzi,lecz nie rozumiem przynudzania.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
żory
|
 |
« Odpowiedz #6 : Czerwca 02, 2010, 09:50:52 » |
|
Może nie rozumiem odpowiedzi, albo Źle sformułowałem pytanie. Lepiej żeby kanarek nie miał danej witaminy, mikroelementu itd., czy żeby dostał go w postaci sztucznej? Wszędzie piszą, że barwniki "biją" kanarkowi na wątrobę i skracają życie. Czy z witaminami w płynie itd. innymi niż z pożywienia (owoce, warzywa) też tak jest?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #7 : Czerwca 02, 2010, 09:55:40 » |
|
Jak się postarasz to jednemu kanarkowi możesz tak urozmaicic dietę, że nie będzie mu brakowało niczego.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
Łódź
|
 |
« Odpowiedz #8 : Czerwca 07, 2010, 08:44:40 » |
|
Lepiej żeby kanarek nie miał danej witaminy, mikroelementu itd., czy żeby dostał go w postaci sztucznej? Lepiej żeby otrzymał w postaci sztucznej niż wcale. Latem jednak jest tyle składników dla ptaków na łąkach, na polu, w ogrodzie, w parku, w sadzie czy na działce, że ptaszkom nie powinno brakować witamin czy mikroelementów.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kolega_Jaszczur
Uczeń1
Nowy użytkownik
żory
|
 |
« Odpowiedz #9 : Czerwca 07, 2010, 10:30:51 » |
|
Właśnie na taką odpowiedŹ czekałem.  Wiem, że lepiej naturalne, ale chciałem wiedzieć, czy lepiej sztuczne, czy w ogóle. Dziękuję za pomoc, mam nadzieję, że ten wątek przyda się nie tylko mi
|
|
|
|
|
|
|
|
|
canarissimo
Redaktor
Nowy użytkownik
Aachen
Wiadomoci: 387
fan izabelek
|
 |
« Odpowiedz #10 : Maja 04, 2012, 11:46:15 » |
|
Wiem, ze watek stary  Ale dodam cos od siebie... Wszystkie kanarki biale recesywne powinny dostawac witamine A-D3. Nie potrafia jej same wytwarzac (np po zjedzeniu marchewki + wygrzewaniu sie w sloncu). Moje Izabele biale, choc wygladaja na bezowe, sa jednak biale recesywne i tej witaminy potrzebuja. Podaje im ja 2x w tygodniu w wodzie. Dokladnie wg wskazowek na ulotce. Inne moje ptaki sa zolte i tez pija te wode - to nie stanowi jednak problemu, bo dawka jest na ten wypadek wywazona.  pozdrawiam Agata
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|