Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:40:33 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Ptaki dla handlarza  (Przeczytany 9951 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Padziernika 29, 2010, 08:08:08 »

Czy sprzedałbyś swoje ptaki handlarzowi (pojęcie handlarza znajduje się w poście: http://kanarki.eu/index.php/topic,2456.msg13074.html#msg13074) ?

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #1 : Padziernika 29, 2010, 01:47:31 »

Ja nie sprzedał bym. A czemu? Wszystko pisze w http://kanarki.eu/index.php/topic,2456.msg13074.html#msg13074

Sygnum - D027
Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #2 : Padziernika 29, 2010, 05:53:38 »

Ja nie sprzedał bym. A czemu? Wszystko pisze w http://kanarki.eu/index.php/topic,2456.msg13074.html#msg13074
To powiedz mi co zrobisz z ptakami jeżeli będziesz miał nadzwyczaj dobry sezon lęgowy, wyhodujesz mnóstwo młodych, wszystkie klatki będziesz miał przepełnione, nie będzie cię stać na nowe klatki i utrzymanie ich wszystkich. W tej chwili ptaka sprzedać jest coraz większy problem, tym bardziej ty młody hodowca jeszcze bez wyników. Powiedz mi co zrobisz ze swoimi ptakami? Uwierz mi, że jeżeli zjawi się u ciebie handlarz i będzie chciał wziąć tyle ptaków ile tylko możesz mu dać to sprzedaż mu je na pewno.   

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice

« Odpowiedz #3 : Padziernika 29, 2010, 06:08:32 »

Szczerze nie wiem jeśli by mnie tak przycisło że nie stać by mnie było hodować tyle ptaków to bym sprzedał.

Sygnum - D027
Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka

« Odpowiedz #4 : Padziernika 29, 2010, 06:29:00 »

No i poruszył się teraz nieco inny temat, tzn chodzi mi o zbyt ptaków w tym roku. Rozmawiam ogólnie z wieloma hodowcami i bardzo dużo osób narzeka na brak kupców na ptaki. Z opowieści jednego z moich kolegów który regularnie jeŹdzi do Niemiec wiem że Niemcy przeżywają głęboki kryzys w hodowli kanarków. Hurtownie z pokarmami i akcesoriami upadają, hodowcy maja poważny problem sprzedać ptaka, wielu z nich likwiduje swoje hodowle. Czy uważacie że taki kryzys przyszedł i do nas? Jak z tym roku idzie wam sprzedaż ptaków.   

Granos
Go
« Odpowiedz #5 : Padziernika 29, 2010, 07:01:54 »

Przede wszystkim w dziesiejszych czasach jest taki wybor ptakow i dostep do coraz lepszego materialu hodowlaneno,takze zagranicznego,ze hodowcy staja sie "wybredni" albo inaczej -wymagajacy.Teraz ptak sredniej klasy ma ciezko znalezc nowego wlasciciela.Kto teraz kupi ptaka ,ktory dostal ponizej 85 pkt? Naprawde ciezko znalezc nabywcy dla takich ptakow.Teraz hodowca celuje w 88-90.To zaczyna sie robic standard a ptak nizej oceniony staje sie po prostu ptakiem slaby.

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka

« Odpowiedz #6 : Padziernika 29, 2010, 07:12:53 »

Tak, ale akurat ludzi którzy szukają ptaków wystawowych które mają te min. 88 pkt jest mało. Jest masa hobbystów amatorów (dla których nie ważna jest wartość wystawowa tylko np ładny kolor) i ludzi którzy trzymają po jednym, dwa ptaszki. To oni wg mnie są głównym rynkiem zbytu.

matek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łaziska Górne
Wiadomoci: 79

« Odpowiedz #7 : Padziernika 29, 2010, 11:08:39 »

Witam! kanarki hoduje jakieś 12 lat. Nie jestem członkiem żadnego związku (bo po prostu nie chcę) traktuje to jako hobby. W  tym roku miałem ok 70 młodych (agat m. czerwona i czerwone) i bez problemu wszystkie się sprzedały. Większość ptaków sprzedałem poprzez allegro. Co mnie zdziwiło przeważnie w tym roku nabywcami byli ludzie(panowie) którzy są członkami jakiś związków. I byli zadowoleni z moich ptaków (co bardzo cieszy!)

Kanarki sprzedawałem po rozsądnej cenie i nie uważam się za handlarza bo sam je wyhodowałem , dbam o nie jak mogę a z tą nadwyżką trzeba coś zrobić!
Pieniądze które się uzbierały ze sprzedaży przeznaczę na pokarm na przyszłe lęgi i może na zakup jakiś nowych ptaków do dalszej mojej    ,, hobbystycznej hodowli,,
Pozdrawiam!

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #8 : Padziernika 29, 2010, 11:24:11 »

Handlarz nie koniecznie musi oznaczac człowieka,który Źle traktuje ptaki.Ja w tym roku sprzedałem dopiero kilka ptaków a co z pozostałymi kilkudziesięcioma?Zaręczam Cię Damian908,że jeżeli zjawiłby się u mnie handlarz to bez problemu kupiłby wszystkie przeznaczone do sprzedaży ptaki.
Teraz hodowca celuje w 88-90.To zaczyna sie robic standard a ptak nizej oceniony staje sie po prostu ptakiem slaby.
Zmykanie dobrych ptaków w cenzurkę 88-90pkt. wystawioną nie zawsze rzetelnie przez eksperta  to błąd i w pewnym sensie snobizm, ponieważ mnóstwo dobrych ptaków(z różnych względów) nie jest wystawianych.Ja uważam,że hodowca chcący zakupic wartościowe ptaki bardziej zwraca uwagę na ogólne osiągnięcia całej hodowli niż punktacje kupowanego kanarka.

Granos
Go
« Odpowiedz #9 : Padziernika 30, 2010, 01:41:14 »

A no jasne tylko ile razy słyszałem na wystawach opinie ,ze "te to malo punktów wiec nie warto". Najlepsze ptaki moga czasem nawet nie byc wystawiane bo po prostu nie pasuja do kolekcji itp. Sam kupuje ptaki przewaznie nie oceniane a bezposrednio u hodowcy.Czasem np. gorsza samica przy samcu,który będzie dobrze dopasowany do samicy i będzie miał "siłę" przekazywania cech młodych może dać super potomstwo.Sam byłem tego świadkiem.Poza tym ptak może się zupełnia inaczej prezentować na dwóch różnych wystawach.

piotrek
Uczeń3
Nowy użytkownik

opolskie
Wiadomoci: 270

« Odpowiedz #10 : Padziernika 30, 2010, 02:15:58 »

Niemcy przeżywają głęboki kryzys w hodowli kanarków. Hurtownie z pokarmami i akcesoriami upadają, hodowcy maja poważny problem sprzedać ptaka, wielu z nich likwiduje swoje hodowle.    
Swoją drogą ciekawi mnie fakt, czy ten kryzys spowodowany jest brakiem pieniędzy na zakup nowych ptaków czy też raczej brakiem (spadkiem) zainteresowania tym hobby?
Jeżeli odpowiada za to ten pierwszy czynnik to jest szansa, że może za jakiś czas gospodarka się dŹwignie i będzie lepiej. Jeżeli natomiast spada zainteresowanie hodowlą kanarków to przed nami dużo pracy aby to jakoś zmienić.
Obawiam się jednak, że tu nie chodzi o pieniądze. WeŹmy pod uwagę takie hobby jak wędkarstwo. Sklepy prosperują raczej dobrze. Hobbystów stale przybywa. W kioskach wiele jest pozycji na temat wędkarstwa. Fakt- wędkarz nie martwi się co zrobi ze złowioną rybą. Hodowcy kanarków muszą brać ten czynnik pod uwagę. Dlatego uważam, że takich handlarzy powinno być jak najwięcej. Niech stoją na giełdach itp. miejscach i niech sprzedają. Ważne abyśmy mieli gdzie nasze ptaki sprzedać. Przecież w hodowli nie chodzi o wyprodukowanie jak największej ilości ptaków, które potem można sprzedać i zarobić. Chodzi o to aby cały czas doskonalić hodowane przez nas rasy. Jeżeli ktoś hoduje ptaki po to aby zarabiać grubą kasę na ich sprzedaży to uważam, że powinien zacząć hodować inne zwierzęta, na których naprawdę można zarobić. Chociaż w obecnych czasach to bardzo trudne.
Pozdrawiam Piotrek.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice

« Odpowiedz #11 : Padziernika 30, 2010, 08:34:07 »

Handlarz nie koniecznie musi oznaczac człowieka,który Źle traktuje ptaki.

Jasne że nie , ale przeważnie tak jest .

Sygnum - D027
bodzio
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Podkarpackie
Wiadomoci: 82

« Odpowiedz #12 : Stycznia 24, 2011, 05:18:45 »

Mam pytanie czy w Polsce mamy takich Handlarzy którzy skupują ptaki, jeśli tak to gdzie.

globus-kraków
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

KRAKÓW
Wiadomoci: 87

« Odpowiedz #13 : Stycznia 24, 2011, 05:34:18 »

są tacy , np w krakowie na gieldzie zoologicznej , tylko bardzo malo placą  za samice okolo 15 zl samiec okolo 35 zl czesto kupuja chore itp i sprzedaja do zoologicznych np albo klientą co przychodza po ptaka i nie wiedza ze to jest handlarz

matek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łaziska Górne
Wiadomoci: 79

« Odpowiedz #14 : Stycznia 24, 2011, 05:47:25 »

Mam pytanie czy w Polsce mamy takich Handlarzy którzy skupują ptaki, jeśli tak to gdzie.
Witam ! jest też jeden Pan z Rudy Śląskiej który sprzedaje ptaki i bardzo dużo akcesorii do hodowli kanarków . (ponoć kiedyś sam hodował kanarki) a kupuje je na giełdzie w Pszczynie narzuca swoją ,,Marżę,, i wystawia to wszystko na allegro. 

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!