Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 08:12:13 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: XII Puchar Polski Kanarków Kształtnych - łaziska Górne 2010  (Przeczytany 4948 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« : Padziernika 29, 2010, 09:49:34 »

Klub Hodowców Kanarków Kształtnych w dniach 21-24 paŹdziernik zorganizował XII Puchar Polski Kanarków Kształtnych. Tradycyjnie jak co roku w czwartek (21.10.br) przyjmowano ptaki, w piątek (22.10.br) dokonano oceny a sobota i niedziela (23-24.10.br) były dniami wystawowymi. W tym roku do konkursu 44 hodowców zgłosiło 106 kolekcji i 141 ptaków pojedynczych co daje łącznie 565 kanarków. Jest to o 48 ptaków więcej niż rok temu gdzie było 111 kolekcji i 73 pojedynek. Podwojona liczba zgłoszonych pojedynczych to efekt wprowadzenia osobnej klasyfikacji dla tych ptaków. W każdej rasie wybrano najlepsze kolekcje oraz najlepsze ptaki pojedyncze wybierane tylko spośród ptaków wystawionych na pojedynki. Jest to pomysł zaczerpnięty z wystaw zagranicznych i myślę, że już na stałe wejdzie do programu PPKK.
łącznie wystawiono 12 ras, a glostery podzielono dodatkowo na 10 grup:
Zielony gładki
Zielony korona
Szek gładki
Szek korona
Szafir gładki
Szafir korona
Brązowy gładki
Brązowy  korona
Intensywny gładki
Intensywny korona
   Osada sędziowska w tym roku to Kościelniak Wojciech, Motulewicz Adam oraz Gandurski Kazimierz.
Najważniejsza nagroda dla hodowcy czyli Puchar Polski pojechał w tym roku do Krakowa. Zdobył go członek KHKK Adam Świerczek. Puchar UEFFINGA dugi raz z rzędu trafił do łaziszczniana -Wojciecha Kościelniaka, również członka KHKK. Jest to puchar przechodni, zdobyty 3 razy z rzędu przechodzi na własność.  
Już po raz siódmy przy okazji PPKK zorganizowano konkurs na łaziskich przedszkoli zatytułowany „Mój przyjaciel ptak -VII edycja”. Dla autorów najlepszych prac KHKK ufundował słodycze i pucharki a wręczenie tych nagród odbyło się podczas wręczania nagród dla hodowców.
   W tym roku Klub Hodowców Kanarków Kształtnych obchodzi 20-lecie istnienia. Z tej okazji podczas wystawy odbyło się spotkanie wystawców  wraz z poczęstunkiem, wydano okolicznościowy kalendarz na 2011 rok, powiększono pulę na nagrody dla hodowców (na tabliczkach na pucharach również zaakcentowane jest że KHKK ma już 20 lat). Na wręczenie nagród zaproszono władze miasta ale niestety z powodu choroby na rozdaniu nie pojawił się z-ca burmistrza miasta łaziska Górne.
   Klub Hodowców Kanarków Kształtnych jak co roku jest niezwykle wdzięczny Miastu łaziska Górne na ufundowanie nagród oraz Miejskiemu Domu Kultury za bezpłatne udostępnienie pomieszczeń podczas trwania XII PPKK.
Oto szczegółowe wyniki:
http://khkk.republika.pl/PPKK2010_Laziska.doc

Granos
Go
« Odpowiedz #1 : Padziernika 30, 2010, 02:03:16 »

W tym roku pierwszy raz miałem okazję oglądać wystawę w łaziskach,naprawdę fajnie.Trochę byłem zdziwiony malą liczbą zwidzajacych spoza hodowców tj.mieszkańców łazisk i okolic.Praktycznie widziałem tylko kilka osób nie powiązanych z hodowlą-przynajmniej w sobotę.Bardzo podoba mi się sposób oceniania pojedynek.Gdy te kategorie zdobędą większe uznanie pojedynki mogą iść "na równi" z kolekcjami.Naprawdę super.
Może troche na temat ptaków.Wydaje mi się ,ze powoli zaczyna być tak,że nie wystawia się  mnóstwo kolekcji różnych ras ale powoli poszczególne rasy zaczynają zyskiwać popularność,i bardzo dobrze.

Wielkie wrażenie robiła ilość wystawionych glosterów.Zdecydowana dominacja tej rasy.Glosterami zapełniona była cała jedna sala oraz częsc w drugiej!Z ras koroniastych można było zobaczyć także koroniaki niemiecki.Garbusy reprezentował wyłącznie garbus japoński.U kanarków ze wzorem lizardy.Bardzo sp[odobal mi się ta rasa.Dość duża różnorodność ras u kanarków kędzierzawych: A.G.I (zrobiłe na mnie chyba największe wrazenie z kanarków kędzierzawych),trębacze paryskie,północne,fiorino(gładkie i z koronką).

No i moje ulubione-klasyczne.Kilka kolekcji malutkich miniatur hiszpańskich,bordery miniaturowe,norwiki(piękna rasa,kilka razy zatrzymywałem się przy tych ptakach) no i bordery.Szczególnie miło zaskoczony byłem wlaśnie tymi ostatnimi,oprócz kolekcji wystawianych było chyba 6 pojedynek.Cieszę sie ponieważ do tego sezonu wystawowego przystapilem z myślą rozpoczęcia hodowli tej rasy.W łaziskach zakupiłem pierwszą parę tej rasy do moiej hodowli.

Wśród wystawców wielkie wrażenie zrobiły na mnie kolekcje glosterów Pana Kościelniaka.Wystawiał on chyba dokładnie w trzech kategoriach glosterów i w każdej z kategori wygrał!

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #2 : Listopada 13, 2010, 12:31:02 »

najlepsze ptaki pojedyncze wybierane tylko spośród ptaków wystawionych na pojedynki. Jest to pomysł zaczerpnięty z wystaw zagranicznych i myślę, że już na stałe wejdzie do programu PPKK.
Czasami nie trzeba szukać pomysłów za granicą.
Punkt 9, ppkt. 4 z regulaminu wystaw kanarka harceńskiego kolegi Mikuły:
Wyniki konkursu.
Celem konkursu jest przyznanie odpowiednich tytułów dla hodowców i ptaków w poszczególnych konkurencjach.
Po całkowitym zakończeniu przesłuchań komisja konkursowa zbada wszystkie materiały potrzebne do ustalenia oficjalnych wyników Mistrzostw Polski. Po zebraniu tychże materiałów w sposób publiczny otwiera się kopertę z nazwiskami poszczególnych hodowców z przydzielonymi do nich numerami kolekcji i przyznając stosowne tytuły najlepszym kolekcjom i ptakom.
1.Tytuł Mistrza Polski-kolekcja.
2.Tytuł championa Polski-najlepszy ptak konkursu-wyłoniony z kolekcji konkursowych
3.Tytuły: najlepsze turkoty, basy, dzwonki dęte, flety.
4.Tytul –Mistrz Polski-konkurencja ptaków indywidualnych.
5.Najlepszy hodowca Polski liczony z dwóch kolekcji konkursowych.
6.Młodzieżowy Mistrz Polski.
Ad. 1. Mistrzem Polski zostaje kolekcja, która zdobyła najwięcej punktów. Jeżeli zanotowanych jest więcej kolekcji z tą samą ilością punktów, wtedy Mistrzem zostaje kolekcja o najwyższej ilości punktów zdobytych w turze " turkot dęty ". Jeżeli i wtedy brak jest rozstrzygnięcia, analizuje się po kolei kolejne tury podstawowe, mianowicie : "bas", "dzwonek dęty", "flet". Analizę kończy się w momencie uzyskania większej ilości punktów w kolejnej turze podstawowej w stosunku do pozostałych konkurentów. Jeżeli w dalszym ciągu brakuje decyzji Mistrza wyłania się drogą losowania. W  katalogu wyników winna znaleŹć się uwaga : "wybrany drogą losowania" spośród kolekcji o jednakowej najwyższej punktacji.
Ad.2.Ptak-Champion Polski jest wybierany z wszystkich kolekcji biorących udział w Mistrzostwach.
W przypadku jednakowej ilości punktów uruchamia się procedurę opisaną w p.Ad.1. Jeżeli dalej brak rozstrzygnięcia wybór następuje drogą losowania. W katalogu wyników winna znaleŹć się uwaga: "wybrany drogą losowania" spośród ptaków o jednakowej najwyższej punktacji.
Ad.3.Poszczególne tytuły: najlepsze turkoty
"najlepsze basy"
"najlepsze dzwonki dęte"
"najlepsze flety"
Uzyskują te kolekcje, w których zanotowano największą sumę punktów w danej turze. W przypadku uzyskania jednakowych punktów uruchamia się procedurę podobną do opisywanej w punkcie Ad.1.
Ad.4.Chamionem ptaków indywidualnych zostaje ptak o najwyższej punktacji.
Uwaga organizacyjna .
Hodowca ma prawo zgłosić w tej konkurencji 1-3 ptaków, które następnie losowo będą kompletowane w zespół 4 ptaków i stawiane na stole sędziowskim.
Może się zdarzyć taka sytuacja że w ostatnim słuchaniu liczba ptaków może być
 mniejsza od 4.
Celem tego konkursu jest zachęcenie do wystawiania swoich ptaków również tych hodowców, którzy z różnych względów nie mogli skompletować całej kolekcji.
Ad.5. Najlepszym hodowcą dwóch kolekcji zostaje wystawca, który zgromadził największą ilość punktów z dwóch oficjalnie zgłoszonych kolekcji.
http://kanarki.eu/index.php/topic,1924.msg10908.html#msg10908

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #3 : Listopada 13, 2010, 03:42:47 »

I"co ma piernik do wiatraka"?
Jest to pomysł zaczerpnięty z wystaw zagranicznych i myślę, że już na stałe wejdzie do programu PPKK.
A gdyby nie było tego zdania?A gdyby takie zdanie znalazło się w cytowanym przez Ciebie projekcie regulaminu p.Mikuły?

Balcar
Uczeń3
Nowy użytkownik

Orzesze-Królówka
Wiadomoci: 219

« Odpowiedz #4 : Listopada 13, 2010, 05:52:12 »

najlepsze ptaki pojedyncze wybierane tylko spośród ptaków wystawionych na pojedynki. Jest to pomysł zaczerpnięty z wystaw zagranicznych i myślę, że już na stałe wejdzie do programu PPKK.
Czasami nie trzeba szukać pomysłów za granicą.
...
Konkurencję pojedynczych widziałem już w 2005 roku na wystawie w Udine. Moi koledzy z KHKK widzieli to za granicą jeszcze kilka lat wcześniej. Projekt p. Mikuły powstał 20.04.2010.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #5 : Listopada 14, 2010, 02:58:44 »

I"co ma piernik do wiatraka"?
Jest to pomysł zaczerpnięty z wystaw zagranicznych i myślę, że już na stałe wejdzie do programu PPKK.
A gdyby nie było tego zdania?A gdyby takie zdanie znalazło się w cytowanym przez Ciebie projekcie regulaminu p.Mikuły?
Nie należy się czepiać jednego słowa którego nie ma w zaproszeniu i regulaminie wystawy organizowanej przez KHKK. Umieściłem ten cytat bo był w tym wątku. To tyle.
Balcar
Nie ważne jest z jakiego Źródła pochodzą zaczerpnięte pomysły. Chodzi o ich wdrażanie. O organizowanie wystaw na jednakowym poziomie i regulaminie. O to też w ostatnim piśmie prosi Prezydent PFO, zachęcając do korzystania z regulaminu wystaw opracowanego przez RF. Jak sam widzisz podobny, a może podpatrzony pomysł mieli hodowcy kanarka harceńskiego. Przesłali go do RF. I co? Czytałem regulamin wydany przez RF. Najważniejsze i co najistotniejsze przedyskutowane, zaopiniowane propozycje hodowców kanarka harceńskiego pominięto. Jedynym pocieszeniem jest ten punkt regulaminu wystaw PFO:
pkt 12.5.4 " Dla sekcji A,B,i C nie ustala się limitów punktowych" mnie osobiście brakuje pod warunkiem, że ptak lub kolekcja zaśpiewa wszystkie oceniane tury-dotyczy to oczywiście kanarka harceńskiego ( o pozostałych nie piszę, na dzień dzisiejszy moja wiedza na temat innych śpiewających ras jest zbyt mała).
Jest jeszcze sporo podobnych sytuacji. Nie będę już ich pokazywał. Napiszę tylko tak: Powstawało już wiele regulaminów opracowanych przez poprzednie RF (ostatni w 2005r.). Więc może wreszcie -
WARTO KAżDY REGULAMIN PODDAÆ DYSKUSJI A NASTÊPNIE PRZEGłOSOWAÆ.
Z tego co się orientuję robią to inne organizacje np. Niemcy.
Z obserwacji moich wynika, że na dzień dzisiejszy korzystając z tego regulaminu mają tylko kłopot organizatorzy konkursów i wystaw. Pozwolę sobie nie rozwijać tego wątku. Nie chcę ponownie być tym złym-wielkim przeciwnikiem nowych zmian.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!