Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:15:26 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Sałata/ sałata lodowa  (Przeczytany 12218 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Piwek89
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Tytuły: Hodowca Roku 2011
Wiadomoci: 150

« : Grudnia 15, 2010, 10:07:48 »

Witam. Podaje kanarkom sałatę bardzo rzadko, ale muszę przyznać że ją uwielbiają bardziej niż jabłko czy brokuł. Czemu może służyć podawanie sałaty/ sałaty lodowej? Jak wpływa stosowanie jej w jadłospisie kanarkowym?

sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław
Wiadomoci: 103

« Odpowiedz #1 : Grudnia 15, 2010, 12:14:29 »

Sałata jest groŹna dla zdrowia kanarków i nie tylko, np dla żółwi też. Podobno najsilniej wchłania z gleby azotany i wszelką inną " chemię ". Znam hodowcę ( we Wrocławiu ), który twierdzi że po sałacie zdechły mu wszystkie kanarki - może była pryskana i nie minął okres karencji? Ja nie podaję sałaty nawet z własnego ogródka. 

harapug
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 20

« Odpowiedz #2 : Grudnia 15, 2010, 01:56:18 »

Hmm, wszystkie moje kanarki jakie miałam dostawały sałatę nawet dość często, w zimę nie podaję bo jak każdy wie, pędzone toto sztucznie jest, ale latem gdy można kupić rodzimą sałatę, albo mam z ogródka to dostają.
Nie miałam u siebie tajemniczych zgonów, wprawdzie miałam trzy kanarki, ale większość dożyła póŹnej starości w szczęściu i śpiewie.

morelee
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 63

« Odpowiedz #3 : Grudnia 15, 2010, 03:27:14 »

Też zawsze dawałam sałatę i nie była ona przyczyną zgonu. Zimą unikam sałaty, daję natomiast ziarna skiełkowane na wacie - zwykle owies i inne których ptak nie dojadł.

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie
Wiadomoci: 186

« Odpowiedz #4 : Grudnia 15, 2010, 08:21:33 »

Ja wykluczyłem całkowicie z meni moich kanarków.

Joasia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Utrecht
Wiadomoci: 31

Kocham kanarki...

« Odpowiedz #5 : Grudnia 28, 2010, 12:10:56 »

Ja równiez wykluczylam z menu moich kanarków salate...Kiedys podawalam nawet czesto i spostrzeglam,ze byl to blad,bo moje pieszczochy nabawily sie lekkiej biegunki.Duzo jeszcze musze sie nauczyc....

rafcio181
Go
« Odpowiedz #6 : Grudnia 28, 2010, 12:54:00 »

joasia każdy zielony pokarm w tym owoce i warzywa spowodują biegunkę u Twojego kanarka. Ja swoim kanarkom nie podaje sałaty - jedynie jej nasiona.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #7 : Grudnia 28, 2010, 02:31:33 »

Rafcio181 może nie od razu biegunkę(bo to jest już stan chorobowy) ale luŹniejsze stolce.

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #8 : Grudnia 28, 2010, 06:37:30 »

A ja swoim kanarkom podaję różnego rodzaju warzywa i owoce oraz każdą zieleninę, która „wpadnie mi pod rękę”: sałatę, kapustę głowiastą, brokuły, kapustę pekińską, brukselkę, pietruszkę, koper, seler, oregano, trzykrotkę, szpinak etc. I nic im nie jest. Dlaczego?

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #9 : Stycznia 01, 2011, 09:23:18 »

Jest prawdą że już nie jeden miłośnik ptaków"wyzbył' się swoich pupili dzięki sałacie.
Sałata zawiera ogromne ilości azotanów i azotynów ,w dawkach niejednokrotnie śmiertelnych dla maleńkiego kanarka.
Kiedyś rozmawiałem z właścicielem sklepu zoologicznego i pytałem go o jakiej porze roku sprzedaje najwięcej kanarków odpowiedział że na wiosnę bo wtedy ludzie sami wytruwają sałatą i inną podejrzaną  zieleniną  swoje kanarki.

men
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 221

« Odpowiedz #10 : Stycznia 01, 2011, 11:12:12 »

Widziałem filmik jak produkuje sie sałatę, cały czas przebywa w wodzie do której dolewane są substancje odżywcze i sztuczne światło.

Reticulata
Uczeń4
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 111

« Odpowiedz #11 : Stycznia 01, 2011, 12:03:20 »

Mark,
w Twojej wypowiedzi o sałacie jest kilka ważnych wątków.
1. Jest prawdą że już nie jeden miłośnik ptaków ”wyzbył' się swoich pupili dzięki sałacie.  Zgadza się. Wyzbył się, ponieważ po długiej przerwie zimowej, gdy nie podawał żadnej zieleniny, nagle wsadził do klatki główkę sałaty. Kanarek tak się obżarł, że „pękł”.  Bowiem sałata dla tych ptaków jest nie lada przysmakiem.  Podobnie jest z nami, gdy coś nam smakuje, potrafimy tego zjeść za dużo, a potem ….
2. Sałata nawożona sztucznie może zawierać wiele związków azotowych, pochodzących z nawozów. Nadmiar tych związków jest szkodliwy dla kanarków. Natomiast jej skład chemiczny jest dobry dla kanarków, bowiem  100 g zielonej sałaty zawiera: 1 g białka, 0,4 g tłuszczu, 1,2 g węglowodanów, 1,5 g błonnika, 240 mg potasu, 27 mg fosforu, 23 mg wapnia, 9 mg sodu, 8 mg magnezu, 0,9 mg żelaza, 0,2 mg cynku, 1000 mikrogramów witaminy A, 0,07 mg witaminy B1, 0,08 mg witaminy B2, 0,3 mg witaminy B3, 0,07 mg witaminy B6, 15 mg witaminy C, 0,5 mg witaminy E, 34 mikrogramy kwasu foliowego, również mangan i enzymy.
3. Sklepikarz miał rację – punkt 1.
4. Ja podaję przeróżną zieleń przez cały rok, nawet teraz w zimie (moje kanarki przebywają w zewnętrznych wolierach).  I żeby skończyć z kolejnym mitem – mają cały czas do dyspozycji firmowy pokarm jajeczny. Jedzą go bardzo chętnie nawet przy 20 stopniowym mrozie . I nic im nie jest!

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #12 : Stycznia 01, 2011, 05:16:53 »

Sałata nawożona sztucznie może zawierać wiele związków azotowych, pochodzących z nawozów. Nadmiar tych związków jest szkodliwy dla kanarków. 
Sałata jest rośliną bardzo szybko rosnącą,czyli szybko chłonącą związki chemiczne znajdujące się w glebie(również bardzo szkodliwe metale ciężkie).Wraz z wiosennymi roztopami te wszystkie "świństwa",które przez okres zimowy odkładały się na śniegu przedostają się do gleby i są pochłaniane przez nowalijki(również przez sałatę).
Moje zdanie jest takie TAK dla sałaty z własnej uprawy,NIE dla sałaty z bazaru czy sklepu.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #13 : Stycznia 01, 2011, 05:46:34 »

Zgadzam się z wypowiedziami i Reticulaty i jot-ki11 ponieważ akurat prawda w tym temacie jest dość złożona.
Oczywiście to ze nie powinno się podawać pokarmu jajecznego w chłodne dni jest mitem i tutaj nie ma co dywagować.
Co do sałaty na pewno jest tak co też już było niejednokrotnie pisane na tym forum że każda zieleninę należy podawać w bardzo małych ilościach aby ptaki mogły się do niej przyzwyczaić.
Po takim wstępnym przyzwyczajeniu ptaków do jakiejś zieleniny np. sałaty można jej podawać w większej ilość ale powinniśmy wyznaczyć jakąś granice czasową,czyli podajemy tyle jakiejś zieleniny aby została zjedzona powiedzmy w przeciągu jednej godziny.
Ja powiem szczerze że owszem podaje mniszek lekarski oraz gwiazdnicę w małych ilościach w okresie pierzenia,ale generalnie wole podawać warzywa bo są o wiele ze tak powiem 'bezpieczniejsze'
Od wiosny do póŹnej jesieni podaje tarty korzeń pietruszki,selera,buraka czerwonego i tarte brokuły.
W okresie lęgów nie podaje żadnych warzyw ani zieleniny.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!