Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 02:42:30 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Samiec czy samiczka? Co wybrac?  (Przeczytany 9917 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
pietkiesia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 11

« : Grudnia 26, 2010, 09:23:12 »

Mam nadzieje, ze fachowcy z forum udziela mi porady w tym temacie:)
Planujemy z mezem zakup kanarka i mamy dylemat czy wybrac samca czy samiczke. Maz chce samca ze wzgledu na spiew, a ja boje sie, ze w malym mieszkaniu, w ktorym nie ma praktycznie mozliwosci zamkniecia ptaszka w innym pokoju, jego swiergotanie bedzie meczace. Stad moje pytania:
-czy kanarek spiewa na tyle czesto i glosno, ze moze to byc nuzace, czy to zalezy od charakteru poszczegolnych ptaszkow?
-czy spiewa takze wieczorem, gdy w domu jest polmrok (i wraca sie z bolaca glowa z pracy;))) )
-czy mozna nakryc klatke na noc, zeby ptaszek nie obudzil nas o swicie
Nasze swinki morskie udalo sie za pomoca reguralnego karmienia na tyle ulozyc, ze budza nas kwikiem i skakaniem po klatce dopiero o 8 rano:) Obawiam sie, ze z kanarkiem nie bedzie tak latwo.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #1 : Grudnia 26, 2010, 10:04:56 »

-czy kanarek spiewa na tyle czesto i glosno, ze moze to byc nuzace, czy to zalezy od charakteru poszczegolnych ptaszkow?
-czy spiewa takze wieczorem, gdy w domu jest polmrok (i wraca sie z bolaca glowa z pracy;))) )
-czy mozna nakryc klatke na noc, zeby ptaszek nie obudzil nas o swicie

To czy śpiewa kanarek często już zależy od ptaka zazwyczaj dość często. Kanarek gdy śpiewa sobie na co dzień to to nie jest głośny śpiew lecz gdy się rozbudzi do lęgów to owszem taki śpiew mógł by być męczący . Gdy jest w domu pół mrok to ptak rzadko śpiewa choć zdarza się. Klatkę kanarka można przykryć choć nie za grubym materiałem i tak aby wpadał mu do klatki tlen .

Sygnum - D027
Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice

« Odpowiedz #2 : Grudnia 26, 2010, 10:06:22 »

Dodam jeszcze że bez sensu jest kupować samiczkę jako jednego kanarka Umiech Śpiew kanarka jest bardzo piękny.

Sygnum - D027
monique750
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Zagłębie Dąbrowskie ;)
Wiadomoci: 25

« Odpowiedz #3 : Grudnia 26, 2010, 11:12:05 »

zdecydowanie samiec, właśnie po to ze przeważnie kanarka kupuje się ze względu na jego śpiew.
Taka dyskryminacja kanarkowych samiczek, które głównie służą do prokreacji..  Chichot

jg1945
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 67

« Odpowiedz #4 : Grudnia 27, 2010, 09:19:18 »

Witam
Jednoznacznie samca ale kanarka harceńskiego który śpiewa łagodnie i melodyjnie.Każdy inny kanarek jest bardzo głośny i może przeszkadzać. Pozdrawiam.   Jan

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice

« Odpowiedz #5 : Grudnia 27, 2010, 09:24:54 »

Witam
Jednoznacznie samca ale kanarka harceńskiego który śpiewa łagodnie i melodyjnie.Każdy inny kanarek jest bardzo głośny i może przeszkadzać. Pozdrawiam.   Jan

Nie koniecznie musi być Harceński ale byle żeby był z grupy kanarków śpiewających np wodnotokowy jest coraz bardziej popularną rasą w Polsce .

Sygnum - D027
sebas
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj.lubelskie
Wiadomoci: 129

« Odpowiedz #6 : Grudnia 27, 2010, 09:59:25 »

Najlepiej pójść do kogoś kto ma kanarki i przekonać się na własne uszy. Kanarki ras śpiewających są cichsze niż kolorowe czy kształtne. A jeśli ma to być ptak do towarzystwa to może być i samiczka.Niektóre całkiem nieŹle śpiewają, choć rzadko, zazwyczaj tylko poćwierkują.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #7 : Grudnia 27, 2010, 10:54:28 »

Jeżeli samiczka to jednej z ras kształtnych,jeżeli nie ucho to przynajmniej niech cieszy oko Mrugnicie

maromak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Grudziądz
Wiadomoci: 137

« Odpowiedz #8 : Grudnia 27, 2010, 06:20:33 »

Czy samiec kanarka rasy śpiewającej czy kolorowej lub kształtnej to kwestia gustu. Dla mnie kanarki typowo ras śpiewających śpiewają zbyt monotonnie i za cicho. Natomiast kanarek kolorowy nie dość że bije na głowę ubarwieniem to jeszcze według mnie bardziej melodyjnie śpiewa, ale każdy ma inny gust który trzeba szanować.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« Odpowiedz #9 : Grudnia 27, 2010, 10:11:08 »

Ja mam teraz w pokoju, w którym śpię trzy samce kanarków kolorowych i śpiew jest bardzo głośny mimo, że ptaków nie przygotowuje jeszcze do lęgów, klatki są zaciemniane gdy zapada zmrok. Ich śpiew przeszkadza mi tylko podczas nauki, ale jakoś wytrzymuje Chichot Gdybym nie hodował kanarków kolorowych i chciał bym mieć tylko jednego kanarka dla przyjemności to wybrał bym albo wodnotokowego albo harceńskiego. Wodnotokowy ale prawdziwy ma więcej tur ale śpiewa głośniej niż harceński. Najlepiej wybierz się do jakiegoś hodowcy kanarków z Twojej okolicy i posłucha śpiewu jego kanarków. Wizyta pomoże Ci podjąć dobrą decyzję, której nie będziesz żałować.
Pozdrawiam

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice

« Odpowiedz #10 : Grudnia 27, 2010, 10:52:22 »

Tymm ale jak jest więcej niż 1 kanarek w pomieszczeniu ( samiec ) to zaczyna się rywalizacja w śpiewie Umiech więc się nie dziw że głośno śpiewają.

Sygnum - D027
pietkiesia
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 11

« Odpowiedz #11 : Stycznia 01, 2011, 06:36:01 »

Bardzo dziekuje Wam za wszytskie rady. Jeszcze nie podjelismy decyzji, najpierw klatka itp.
Czy sa forum hodowcy z Warszawy? Szukam jakiejs hodowli w internecie, a tu wszystkie ze slaska Umiech Co prawda bywam czasem w tamtych okolicach, ale szkoda mi wlec ptaszka przez pol Polski.

globus-kraków
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

KRAKÓW
Wiadomoci: 87

« Odpowiedz #12 : Stycznia 01, 2011, 06:47:31 »

z Warszawy jest WILK

holahola1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 209

« Odpowiedz #13 : Stycznia 01, 2011, 08:15:53 »

Ja też jestem z Warszawy ,
polecasm sie Umiech

Bogusław
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 273

« Odpowiedz #14 : Stycznia 01, 2011, 08:43:50 »

Ja też jestem z Warszawy i Rafcio 181 też tu mieszka.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!