Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:44:52 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: praktyczny punkt widzenia  (Przeczytany 5209 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« : Grudnia 29, 2010, 07:19:35 »

Od jakiegoś czasu mam dylemat, czy praktyczniej i korzystniej z punktu widzenia obsługi, ale również nie pomijając wygody dla ptaków, jest zbudować fruwalki w formie klatek skrzynkowych z frontami klasycznymi, czy klatki ala wolierki z konstrukcją drewnianą i siatką. Mam więc do Was prośbę, bo intensywnie nad tym rozmyślam - napiszcie proszę z punktu widzenia praktycznego jakie macie doświadczenia - co Wy wolicie i dlaczego.

Klatki o jakich myślę:

przypadek 1
- dwie fruwalki jedna nad drugą, o wymiarach 120 x 50 x 60 głębokości z możliwością użytkowania przez 2 grupy ptaków lub po usunięciu oddzielenia poziomego - jedna duża fruwalka 120 x 100 x 60 głębokości, wyposażone w boksy do snu poodzielone ściankami, ze standardowymi frontami

przypadek 2
- jedna fruwalka ala wolierka o wymiarach 120 x 100 x 80 głębokości bez dzielenia na dwie mniejsze, w konstrukcji drewnianej i osiatkowana.

aspekty jakie są dla mnie ważne:
- obawiam się, że w przypadku 2 będą kłopoty z wyłapywaniem ptaków - jak sobie radzić z tym w dużych klatkach żeby nie zestresować maksymalnie albo nie uszkodzić kanarków pogonią po takiej przestrzeni?
- z drugiej strony chciałabym zapewnić młodym ptakom możliwie dużą klatkę właśnie, żeby się wylatały
- kolejna sprawa to fakt, że w jednej dużej klatce będę musiała łączyć stare ptaki z mlodymi - a mogą być takie sytuacje, że przydałoby się je grupować wg wieku...

toczy się we mnie wewnętrzny bój Mrugnicie czy lepiej jedną większą klatkę osiatkowaną czy dwie skrzynkowe... pomożecie w podjęciu decyzji?

Mam 8 ptaków, jesli uda mi się przygotować do lęgów 3 pary będę szczęśliwa, powiedzmy, że wychowa mi się 15 mlodych - to tak w skrócie o rozmiarach mojej małej hodowli w związku z tymi fruwalkami.

pozdrawiam - Monika
dzidziat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #1 : Grudnia 29, 2010, 07:41:49 »

Witam, najlepszym wyjściem było by mieć 2 duże klatki.Z moich doświadczeń z myciem głębokiej  klatki jest kłopot, zbudowałem sam dużą klatkę o głębokości 60 cm. Niestety mam za krótkie ręce abym mógł sięgnąć tylnej ścianki gąbką i ściereczką, ale znalazłem rozwiązanie tej sytuacji. Przeciąłem front klatki na dwie połowy i przeciąłem siedziska do spania dla ptaszków. W szparę na około 1 cm. wsuwam dociętą na wewnętrzną wysokość klatki płytę (taką z pleców szafy).Po przegonieniu ptaków do jednej połowy ,ściągam front i tę drugą myję bez płoszenia ptaków. Oczywiście  czym większa klatka tym mniej problemów,najlepiej gdyby człowiek mógł do niej wejść i wszystko zrobić na stojąco. Ale nie mam tyle miejsca na takie klaty. Pozdrawiam.

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #2 : Grudnia 29, 2010, 07:53:28 »

No własnie, ja tez nie mogę sobie pozwolić na klatkę do której mogłabym wejść, dlatego kombinuję żeby wykorzystać maksymalnie miejsce jakie mogę przeznaczyć na fruwalki. Czyli z Twojej wypowiedzi wynika, ze 60 cm głębokości może być już sporym kłopotem przy czyszczeniu - ja mam pewnie jeszcze krótsze ręce :/ Mam klatki lęgowe głębokości 45 cm i tam sięgam do tylnej ściany ale już dalej o 15 cm to bym faktycznie nie dostała bez wyjmowania frontów.
Trzeba więc w projekcie takiej klatki uwzględnić sposób na mycie tylnej ściany - a jak z wyłapaniem ptaków w takiej dużej klatce? Są na to jakieś metody specjalne? Pomijam łapanie ptaków na śpiąco po ciemku, bo to u mnie budzi gęsią skórkę co dopiero u ptaków...

pozdrawiam - Monika
dzidziat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #3 : Grudnia 29, 2010, 09:38:23 »

Z wyłapywaniem ptaków jest zawsze problem, ale jak masz dwoje drzwiczek ,to jest łatwiej.Najlepiej jest powyjmować żerdki i karmniki, aby ptaki sie o nie nie rozbijały . Co do mycia tylnej ścianki , to zawsze jest lepiej wyjąć front.Bo jest wygoda i można go umyć.

sturnus
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wrocław
Wiadomoci: 103

« Odpowiedz #4 : Grudnia 30, 2010, 07:58:07 »

Z tym myciem można sobie poradzić używając " myjki " używanej przez samochodziarzy; taki wałek z gąbki, w siatce i na krótkim kijku. Spoko 

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #5 : Grudnia 30, 2010, 08:49:00 »

Umiech jasne, człowiek często nie wpada na najprostrze rozwiązania Mrugnicie czyli jednak głębokość można dać 60.
Chyba się przekonuję bardziej do zrobienia podwójnej klatki skrzynkowej - możliwość podzielenia jej daje mi szansę rozdzielenia grupy ptaków w razie potrzeby a to chyba istotna sprawa.

pozdrawiam - Monika
rafcio181
Go
« Odpowiedz #6 : Grudnia 30, 2010, 09:41:36 »

Ja bym zrobił dzieloną fruwarke/ woliere ponieważ jest możliwość podzielenia ptaków na samczyki lub samiczki jak i również w przypadku posiadania kanarków rasy gloster na consorty i korona.
Dzielona jest bardziej praktyczna- oczywiście jak będzie z możliwością ruchomej przegrody.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #7 : Grudnia 30, 2010, 09:45:51 »

rafcio181 obawiam się że z podzieleniem na samce i samice może być ten problem że samce będą sobie przeszkadzać ( bić się ) w woliercę o takich wymiarach ale jak najbardziej jest to lepsze rozwiązanie mieć 2 klatki bo można podzielić ptaki tak jak napisałeś na konsorty i korony Umiech lub np na ptaki zostawione do przyszłych lęgów i ptaki na sprzedasz Mrugnicie

Sygnum - D027
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #8 : Grudnia 30, 2010, 10:18:27 »

A może, jesli już rozwiązaliśmy problem z umyciem tylnej ściany w głebokiej klatce, powinnam zrobić tą podwójną fruwalkę jeszcze głębszą niż 60 cm? Mogłabym mieć miejsce na 80 cm głębokości... ale czy to bedzie miało praktyczne odzwierciedlenie w komforcie ptaków i moim komforcie obsługi?

Dodam, że ta klatka będzie stala na podłodze i będzie wyposażona w kółka, więc łatwo ją będzie przemieścić, przesunąć w razie potrzeby itd.

pozdrawiam - Monika
jg1945
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 67

« Odpowiedz #9 : Grudnia 31, 2010, 10:32:30 »

Witam
 Jeżeli jesteś na etapie budowy zastosuj podwójną ściane.Piszesz , że klatka będzie ruchoma to wykonanie podwójnej ściany jes bardzo prosty kupujesz prowadnice  z tworzywa są w sklepach. Do mycia wyciągasz tylną ściane i  jest po problemie.
Wszystkiego dobrego w nowym roku. Jan

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #10 : Grudnia 31, 2010, 11:50:18 »

Tak, to dobry pomysł - mogę nawet zastosować zamiast ściany tylnej z płyty meblowej - płytę z białego PCV spienionego - z tego materiału wykonałam wszystkie szuflady do moich klatek i sprawują się znakomicie. Lekka ścianka wysuwana do mycia też będzie ok - ale do boków klatki przy narożnikach z tylną ścianą będę i tak musiala sięgnąć Mrugnicie

pozdrawiam - Monika
jg1945
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 67

« Odpowiedz #11 : Grudnia 31, 2010, 12:25:35 »

To już jest  mały problem z tym myciem.Materiał taki sam zastosowany w mojej witrynie.
Jan

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!