Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:16:41 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: ktora opcja jest lepsza?  (Przeczytany 7736 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
globus-kraków
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

KRAKÓW
Wiadomoci: 87

« : Stycznia 06, 2011, 05:50:26 »

mam pytanko, która opcja jest lepsza?

1 opcja ;  wpuszczamy samca do samicy i dajemy gniazdko oraz czekamy na jajeczka( moje pytanie do tej 1 opcji jest takie- czy   jesli samiec bedzie z samica i beda dostawaly mieszanke jajeczna i kielki to czy on sie nie zapasie jesli nie spiewa?)

2 opcja : dajemy gniazdko samiczce i jesli uwije gniazdko wpuszczamy samca oczywiscie na tzw spiewie

chodzi mi o glostery

Granos
Go
« Odpowiedz #1 : Stycznia 06, 2011, 05:54:59 »

Nie dopuszcza się samca do lęgów zanim nie zacznie spiewać.

globus-kraków
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

KRAKÓW

« Odpowiedz #2 : Stycznia 06, 2011, 05:56:57 »

dopuszczam zawsze samca na spiewie, ale po dopuszczeniu spiewa mało

globus-kraków
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

KRAKÓW

« Odpowiedz #3 : Stycznia 06, 2011, 06:00:33 »

Granos jak myslisz ktora opcja jest lepsza? czy u Ciebie jak dopuscisz samca do samicy to spiewa tak czesto jak przed dopuszczeniem?

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie
Wiadomoci: 186

« Odpowiedz #4 : Stycznia 06, 2011, 06:41:22 »

Granos jak myslisz ktora opcja jest lepsza? czy u Ciebie jak dopuscisz samca do samicy to spiewa tak czesto jak przed dopuszczeniem?
Pozwolę się wtrącić, zawsze jest tak (przeważnie) samiec mniej śpiewa kiedy jest z samicą.

globus-kraków
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

KRAKÓW

« Odpowiedz #5 : Stycznia 06, 2011, 06:52:06 »

no wiem , Granos mnie chyba zle zrozumial,      czyli jak jest z samica i nie spiewa to ma tendęcje do (tycia)?

marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

dolnośląskie
Wiadomoci: 186

« Odpowiedz #6 : Stycznia 06, 2011, 07:05:44 »

no wiem , Granos mnie chyba zle zrozumial,      czyli jak jest z samica i nie spiewa to ma tendęcje do (tycia)?
Moim zdaniem nie powinien, bo jest pobudzony i zajęty samicą.

globus-kraków
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

KRAKÓW

« Odpowiedz #7 : Stycznia 06, 2011, 07:21:34 »

marlo-m1 dzieki za odpowiedz, co o tym mysla inni hodowcy?

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #8 : Stycznia 06, 2011, 07:23:47 »

globus-kraków to czy jest zapasiony samiec można bardzo łatwo sprawdzić . Według mnie ta 2 opcja lepsza choć czasem trzeba samicy wrzucić samca choć na chwilę żeby szybciej się rozbudziła Mrugnicie

Sygnum - D027
globus-kraków
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

KRAKÓW

« Odpowiedz #9 : Stycznia 06, 2011, 07:28:07 »

Damian908 tak wiem ze mozna łatwo sprawdzic ale do zapasienia wolal bym nie dopuscic stad moje pytanie, pozdrawiam

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #10 : Stycznia 06, 2011, 07:38:05 »

Uważam,że pierwsza z opcji jest lepsza,ona jest bardziej naturalna.Kiełki i mieszanka jajeczna jest bogata w białko a nie w tłuszcze,więc jeżeli samica się nie zapasie to dlaczego miałby zapaśc się samiec?
A co z samcami,które z natury mało śpiewają?

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #11 : Stycznia 06, 2011, 07:38:19 »

Aha . Jeśli podajesz mieszankę na rozbudzanie Deli Nature 55 ze zwiększonym murzynkiem np do 6 % to samce mogą się zapaś , samice też ale samicą to nie zaszkodzi , od jajka ci się ptaki nie zapasą bo to białko a białko wręcz pomaga w spalaniu tłuszczu .  Lepsza jest ta druga opcja bo samiec jak jest z samicą to mniej śpiewa a czasem wogule to jak samice nie słyszą samców śpiewu mogą się dłużej rozbudzać.

Sygnum - D027
Granos
Go
« Odpowiedz #12 : Stycznia 06, 2011, 08:29:25 »

Z tego co obserwuję samce gdy są z samicami śpiewają tylko kilka razy w ciagu dnia o zmierzchu i o zmroku gdy sie zaczyna robić ciemno.Ja stosuję metodę  taką,że dopuszczam samca ok.2-3 dni przed daniam gniazda.Ptaki lęgną się u mnie w parach tak więc samiec jest ciągle z samicą.Sytuacja trochę zmienia się po pierwszym lęgu ponieważ na 2,3 lęg na początku w klatce są 2 gniazda-jedno z młodymi wcześniejszego lęgu drugie z nowym gniazdem. Gdy samica zniesie wszystkie jaja biorę samca z młodymi do wyfruwu a samica samotnie wysiaduje.Samca daje ponownie tuż przed wylęgiem.

Uważam,że pierwsza z opcji jest lepsza,ona jest bardziej naturalna.Kiełki i mieszanka jajeczna jest bogata w białko a nie w tłuszcze,więc jeżeli samica się nie zapasie to dlaczego miałby zapaśc się samiec?
Cytat: Granos  Dzisiaj o 05:54:59

A co z samcami,które z natury mało śpiewają?

A no jasne tutaj jest pewien problem. U mnie występuje to przede wszystkim u glosterów.Dla mnie gloster to ptak z "charakterkiem",samiec może śpiewać ,śpiewać aż coś go niespodziewanie "najdzie " i przestaje śpiewać.PóŹniej milczy nawet bardzo długi czas aż coś mu się znowu nie przestawi. Ostatnio rozmawiałem z innymi hodowcami i oni też odczuwają to samo w przypadku glostera.Tak czy siak trzeba dążyć do pełnego rozśpiewania samców-maksymalnie do jego możliwości.

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #13 : Stycznia 06, 2011, 09:34:01 »

Witam
Według moich doświadczeń hodowlanych-glostery może być też 3 opcja płodny samczyk "milczek"
Pozdrawiam

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #14 : Stycznia 06, 2011, 09:57:35 »

Wniosek?Obojętnie na jaką opcje się zdecydujemy,do rozpłodu używamy samca pobudzonego do lęgów na tzw."pełnym śpiewie".W tym przypadku "pełny śpiew" nie odnosi się do dŹwięków wydawanych przez samca, lecz jest określeniem jego gotowości do odbycia lęgów,używanym potocznie przez wielu hodowców.
Ja stosuję pierwszy z wariantów postępując podobnie jak Granos.

Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!