Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 08:09:40 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1] 2   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: kanarek i sól/gazeta na dół  (Przeczytany 11164 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
kyloss
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Netykieta: Pisz posty z treścią i nie używaj wulgaryzmów.
Wiadomoci: 20

« : Stycznia 07, 2011, 05:30:10 »

jakie macie zdanie nt temat? mój R2 wskakuje mi czasem na solniczkę i dziubie; podobno sól szkodzi, choć niektórzy raz w tygodniu solą im wodę do kąpieli;
na razie schowałem solniczkę, ale może niewielka ilość soli jest mu po3bna?

2ga sprawa, mam bardzo dużą klatkę jak na takiego malucha z wysuwanym dnem do mycia; czy jest sens pakować na dno gazetę czy jakiś papier? oczywiście to ułatwia czyszczenie niż gówienka z plastikowego dna, więc nie wiem czy eksperymentować

matek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łaziska Górne
Wiadomoci: 79

« Odpowiedz #1 : Stycznia 07, 2011, 06:08:26 »

Witam! ja stosuje do kąpieli sól do gołębi, a swoim kanarkom (mam ich ok 40-tu) na dno klatek sypie czysty żółty piasek . Ty jak masz jednego kanarka to nie zabieraj mu tej przyjemności ,,podziubania,, w czystym piachu. Z gazet jedynie może poczytać Mrugnicie

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 142

« Odpowiedz #2 : Stycznia 07, 2011, 06:15:31 »

Coś o podłożu
http://kanarki.eu/index.php/topic,1440.0.html

Sławek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 142

« Odpowiedz #3 : Stycznia 07, 2011, 06:17:12 »

I o soli coś znalazłem
http://kanarki.eu/index.php/topic,1370.0.html

kyloss
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Stycznia 08, 2011, 06:22:29 »

dziękuję

btw dla moderatora - ja piszę poprawnie ortograficznie, po prostu nie zaczynam zdań z dużej litery, bo to strata czasu Umiech dlatego daję średnik; tak piszę od lat, no i tak już mam, to chyba nie jest wielki problem dla czytających?

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #5 : Stycznia 08, 2011, 08:11:18 »

Netetykietę nie prowadzą moderatorzy.Zwróc uwagę,że Twój pierwszy wpis nie zawiera średnika.Duża litera to strata czasu(czy ktoś Cię pogania?),a może pisanie to strata czasu?Uważam,że uwaga "kata" jest jak najbardziej na miejscu.Twoje wpisy czytają również starsi(wiekiem) użytkownicy,dla których(również dla mnie)skróty przez Ciebie używane są niezrozumiałe i dosyc dziwne.
tak piszę od lat, no i tak już mam, to chyba nie jest wielki problem dla czytających?
Myślę,że takie kaleczenie języka to jednak problem.
Pozdrawiam.
                       JK.
Ps.
Każdy ma prawo popełniac błędy(również ortograficzne.
« Ostatnia zmiana: Stycznia 08, 2011, 08:13:21 wysane przez jot-ka11 » Zapisane

kyloss
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Stycznia 08, 2011, 10:47:42 »

Netetykietę nie prowadzą moderatorzy.Zwróc uwagę,że Twój pierwszy wpis nie zawiera średnika.Duża litera to strata czasu(czy ktoś Cię pogania?),a może pisanie to strata czasu?Uważam,że uwaga "kata" jest jak najbardziej na miejscu.Twoje wpisy czytają również starsi(wiekiem) użytkownicy,dla których(również dla mnie)skróty przez Ciebie używane są niezrozumiałe i dosyc dziwne.
tak piszę od lat, no i tak już mam, to chyba nie jest wielki problem dla czytających?
Myślę,że takie kaleczenie języka to jednak problem.
Pozdrawiam.
                       JK.
Ps.
Każdy ma prawo popełniac błędy(również ortograficzne.

...raczej popełniać Chichot

Okay, jeśli to taki wielki problem, to będę pisał zdania z dużej litery na tym forum. Jest wiele dyskusji na ten temat btw (by the way - przy okazji) i są zwolennicy pisania zdań z małej litery i z dużej. Ja osobiście piszę z małej, bo jest łatwiej i szybciej, dużych liter używam do imion, nazw kraju itd. Niemniej jeśli to kogoś razi, to okay, będę pisał jak w szkole mnie nauczono.

kyloss
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Stycznia 09, 2011, 02:16:02 »

Jeśli chodzi o sól:
"...bo zwierzęta w odróżnieniu od ludzi wiedzą co dla nich najlepsze i w razie konieczności '' sięgają po to ''"

Właśnie też tak sądzę. Oczywiście ciekawski R2 musi "sprawdzić" dziobem co się da, ale ostatnio zauważyłem coś ciekawego, co potwierdza tą cytowaną opinię. Mianowicie miałem na stole kanapkę z szynką i serem, no i R2 sobie łaził po tym stole, potem dotarł do kanapki i ... dziobał tylko chleb, który bardzo lubi (razowy jakiś tam), omijając szynkę i ser Umiech
Także dzisiaj wystawiłem mu tą solniczkę, chwilę podziobał i nic mu nie jest. Generalnie on ma swoje preferencje i je to, co mu pasuje, tak uważam.
Gdzieś wyczytałem, że kanarki lubią mandarynki, a R2 nie ma zupełnie ochoty na nie Umiech

Co do piasku - to raczej odpada, za dużo kombinacji z tym, a to chyba nie jest takie istotne.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #8 : Stycznia 09, 2011, 10:58:59 »

Niekoniecznie wiedzą zwróc uwagę,że niektóre szkodniki tępi się truciznami, jeżeli wiedziałyby że to im szkodzi to wystawianie zatrutej żywności np. dla szczurów mijałoby się z celem.Sól jest jednak szkodliwa dla kanarków.Piasek jest istotny w procesie trawienia.Jeżeli nie wysypujesz go na dno szuflady to powinieneś go podawac chociaż w jakimś pojemniczku.
Ps.
By the way-domyślam się,że to po angielsku,lecz nadal nie wiem co to znaczy.Jak widzisz są jeszcze w Polsce tak zacofani ludzie jak ja,co nie znają angielskiego.

kyloss
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #9 : Stycznia 09, 2011, 11:10:01 »

No przecież wytłumaczyłem, że "btw", czyli "by the way" oznacza "przy okazji".

kyloss
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #10 : Stycznia 10, 2011, 07:42:57 »

Przepraszam, bo nie chcę tu kogoś zdenerwować, ale polecam też wyszukiwarkę google.com Umiech Wystarczy wpisać w wyszukiwarkę np :"btw wiki" i już Umiech
Wyskakuje link:
http://pl.wiktionary.org/wiki/BTW i po problemie Umiech

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #11 : Stycznia 12, 2011, 05:30:59 »

Pozwólcie że się wtrącę do tej dyskusji choć zeszła ona na inny temat to napisze swoje zdanie. Miejcie trochę szacunku dla starszych osób i nie używajcie haseł btw itp. przecież da się innymi słowami napisać a forum to nie gadu-gadu , skype , że ktoś czeka na naszą nagłą odpowiedz tylko tu możemy zawsze zajrzeć do wątku który nas interesuje i poczytać więc jak nie macie czasu by pisać i wam się gdzieś spieszy to zróbcie to puzniej. Pozdrawiam i przy okazji życzę wszystkim Hodowcom powodzenia w lęgach które u niektórych już się zaczęły a u niektórych zaczną Mrugnicie

Sygnum - D027
kyloss
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #12 : Stycznia 14, 2011, 06:39:25 »

Pozwól, że i ja się wtrącę Umiech Jeśli już masz taką masę czasu, to nie pisze się "puŹniej" (jakoś nikt nie zaznaczył, żebyś pisał poprawnie, hmm..., a to wstrętny błąd ortograficzny).

Na naukę nie jest nigdy za póŹno i nie widzę większego problemu w nauczeniu się kilku typowo stosowanych w wypowiedziach na necie skrótów. Zarzucasz mi brak czasu, co jakoś umiesz zaznaczyć w poście, więc jak masz tyle czasu - to sobie znajdŹ tłumaczenie Chichot
Czy to jest forum dla staruszków? Może www.kanarki.starcy.eu? Chichot

Dostanę bana pewnie, ale jeśli ktoś zarzuca mi, że nie mam czasu na pisanie zamiast "btw" - a propos, to ja się pytam:"a czy Ty nie masz czasu, żeby sprawdzić co to oznacza?". Powinieneś mieć... w końcu emerytura Mrugnicie Z tymże jak już powiedziałem: "na naukę nie jest nigdy za póŹno".

kyloss
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #13 : Stycznia 14, 2011, 06:43:08 »

Pozwólcie że się wtrącę do tej dyskusji choć zeszła ona na inny temat to napisze swoje zdanie. Miejcie trochę szacunku dla starszych osób i nie używajcie haseł btw itp. przecież da się innymi słowami napisać a forum to nie gadu-gadu , skype , że ktoś czeka na naszą nagłą odpowiedz tylko tu możemy zawsze zajrzeć do wątku który nas interesuje i poczytać więc jak nie macie czasu by pisać i wam się gdzieś spieszy to zróbcie to puzniej. Pozdrawiam i przy okazji życzę wszystkim Hodowcom powodzenia w lęgach które u niektórych już się zaczęły a u niektórych zaczną Mrugnicie

BTW gdzie się stawia przecinki mistrzu? Chichot

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #14 : Stycznia 14, 2011, 09:10:55 »

Spójrz na moją wypowiedz jeszcze raz Mrugnicie chodzi mi o używanie haseł których mogą nie znać nasi starsi użytkownicy forum.. Ułatwmy im czytanie a nie nam pisanie . Ja po prostu pisze swoje wypowiedzi a nie pisze i potem sprawdzam swoje każde słowo czy dobrze ortograficznie napisałem i nie czepiaj się 1 błędu. Sprawdz sobie mój wiek a potem mów że emerytura  Jzyk

Sygnum - D027
Strony: [1] 2   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!