Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 08, 2025, 06:08:51 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Typy budowy glostera  (Przeczytany 5992 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Tytuły: Hodowca Roku 2012
Wiadomoci: 376

« : Stycznia 07, 2011, 09:02:06 »

Na jednej z portugalskich stron o glosterach znalazłem informację, że obecnie istnieją na świecie 3 uznane typy budowy glostera, które utrudniają ocenę tego ptaka na wystawach. Te typy przedstawia obrazek:

Który z tych typów najbardziej Wam się podoba? Gloster w jakim typie został by najwyżej oceniony na wysokiej rangi wystawie np. Mistrzostwach Świata? Z jakich krajów wywodzi się dany typ?

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #1 : Stycznia 07, 2011, 09:03:40 »

Przepraszam, obrazek poniżej:

Piotr_N
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów
Wiadomoci: 15

« Odpowiedz #2 : Stycznia 07, 2011, 09:55:45 »

Obserwując glostery hodowane w Polsce też określiłbym 3 typy kształtu jakie można u nas spotkać. Mniej więcej podobne do zamieszczonych na obrazku. Zasadniczo gloster bardzo ewoluował jeżeli chodzi o krągłość i wielkość głowy/korony w stosunku do standardu ustalonego lata temu. Mi osobiście najbardziej podoba się typ 3 i do niego dąże w mojej hodowli.

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #3 : Stycznia 08, 2011, 08:54:59 »

Ja również dąrze do 3 typu ale posiadam też Glostery typu 1 .

Sygnum - D027
globus-kraków
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

KRAKÓW
Wiadomoci: 87

« Odpowiedz #4 : Stycznia 08, 2011, 04:02:19 »

wydaje mi sie ze w polsce właśnie ten 3 typ wygrywa na wystawach , chociaz niekoniecznie, 1 typ to jak dla mnie glostery o małej wartości hodowlanej, takich jest wlasnie najwiecej na targach giełdach  itp,, ale tak naprawde to tylko male rysuneczki
ja dąze do 3 typu w mojej hodowli

Damian908
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Olkusz - Niesułowice
Wiadomoci: 481

« Odpowiedz #5 : Stycznia 09, 2011, 10:14:47 »

Zgadzam się z tobą globus-kraków że pierwszego typu jest sporo na giełdach.

Sygnum - D027
Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #6 : Stycznia 09, 2011, 10:18:58 »

Obecne europejskie (Polska,Niemcy Włochy) trendy w budowie glostera to wielka "brzuchatość' tych ptaków.
Ptak powinien od dołu dzioba do ogona być w swoim kształcie zbliżony do koła.Jednocześnie pierś powinna być maksymalnie szeroka i wypukła.Patrząc na ptaka z profilu widzimy ze pierś jest przed dziobem.
Taką budowę maja przeważnie samice.Obecnie najlepsze glostery wystawowe to prawie zawsze samice,samce są zawsze bardziej wysmukłe.
Jeszcze kilka lat temu wszyscy hodowaliśmy glostery pragnąc uzyskać jak największe 'głowy',obecnie wszyscy chcą uzyskać jak największe 'brzuchy'.
Drugim ważnym czynnikiem w budowie glostera jest jego wielkość.
Włoscy hodowcy przejęli się tą sprawą i ich glostery są  dużo mniejsze niż np.glostery niemieckie.
Niemcy wydają się wcale nie przejmować faktem ze ich glostey są dość duże.
Właśnie zdjęcie takiej dobrej 'brzuchatej' samicy zamieściłem w grudniowym konkursie foto.

http://kanarki.eu/index.php/topic,2537.0.html

globus-kraków
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

KRAKÓW
Wiadomoci: 87

« Odpowiedz #7 : Stycznia 09, 2011, 10:53:41 »

wlasnie zauwazylem ze glostery z włoch sa mniejsze lub ich potomstwo, i moze wlasnie dlatego sa automatycznie okraglejsze, zauwazylem takze ze wlochy maja mniejsza srednice korony

wydaje mi sie ze kazda dobra hodowla glosterow bazuje na ptakach z włoch? co o tym myślicie?

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #8 : Stycznia 09, 2011, 11:40:13 »

Czyli można uznać, że obecnie obowiązującym ideałem glostera byłby ptak o takiej budowie:

Piotr_N
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Rzeszów
Wiadomoci: 15

« Odpowiedz #9 : Stycznia 09, 2011, 12:53:45 »

Dla mnie osobiście to są właśnie idealne kształty i proporcje glostera. W tym kierunku staram się iść Umiech

Granos
Go
« Odpowiedz #10 : Stycznia 09, 2011, 03:25:34 »

Obecne europejskie (Polska,Niemcy Włochy) trendy w budowie glostera to wielka "brzuchatość' tych ptaków.
Ptak powinien od dołu dzioba do ogona być w swoim kształcie zbliżony do koła.Jednocześnie pierś powinna być maksymalnie szeroka i wypukła.Patrząc na ptaka z profilu widzimy ze pierś jest przed dziobem.
Taką budowę maja przeważnie samice.Obecnie najlepsze glostery wystawowe to prawie zawsze samice,samce są zawsze bardziej wysmukłe.
Jeszcze kilka lat temu wszyscy hodowaliśmy glostery pragnąc uzyskać jak największe 'głowy',obecnie wszyscy chcą uzyskać jak największe 'brzuchy'.
Drugim ważnym czynnikiem w budowie glostera jest jego wielkość.
Włoscy hodowcy przejęli się tą sprawą i ich glostery są  dużo mniejsze niż np.glostery niemieckie.
Niemcy wydają się wcale nie przejmować faktem ze ich glostey są dość duże.
Właśnie zdjęcie takiej dobrej 'brzuchatej' samicy zamieściłem w grudniowym konkursie foto.

http://kanarki.eu/index.php/topic,2537.0.html

Bardzo ładny ptak,tak ja tu mówimy pierś przed dziobem. Mimo wszystko jedna rzecz u tego ptaka,przynajmniej na zdjęciu , mi się nie podoba i od razu wpada w oczy. Moim zdaniem ptak ten ma za dużo ze "świstaka". Zbyt wyprostowana postawa,wzorzec wymaga lekkiego pochylenia. Właśnie dla mnie tutaj jest między innymi różnica między tymi ptakami na światowym poziomie. Ptaki najwyższej jakości mają "pęłną" pierś naturalnie a nie kosztem postawy.

Na jednej z portugalskich stron o glosterach znalazłem informację, że obecnie istnieją na świecie 3 uznane typy budowy glostera, które utrudniają ocenę tego ptaka na wystawach. Te typy przedstawia obrazek:

Który z tych typów najbardziej Wam się podoba? Gloster w jakim typie został by najwyżej oceniony na wysokiej rangi wystawie np. Mistrzostwach Świata? Z jakich krajów wywodzi się dany typ?

Dla mnie super jest wzór zarówno 3 jak i 2.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #11 : Stycznia 09, 2011, 04:49:45 »

Granos oczywiście masz racje z postawą tej samicy.Tylko wyjaśnijmy sobie jedną rzecz ta postawa ptaka ze zdjęcia to tak na prawdę nie jego naturalna postawa bo ta musi być zupełnie inna.
Taką postawę nazwijmy ją przejściową ja nazywam "figurką" tą sztuczkę umieją robić tylko glostery z niektórych linii włoskich.
żaden ptak ze Niemiec nie umie zrobić takiej "figurki".
Taką pozycje gloster przyjmuje na krótką sekundę np. po przeskoczeniu z żerdki na żerdkę i od razu wraca do właściwej glosterą pozycji.
Ja osobiście uwielbiam swoje włoskie glostery właśnie za umiejętność robienia tej sztuczki można by powiedzieć że ptak jak gdyby dumnie pozuje do zdjęcia.

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #12 : Stycznia 10, 2011, 06:32:54 »

Gloster to kanarek posturalny i dobrze jeśli umie pokazać swoją posturę właśnie przez zrobienie "figurki" o której pisze Mark. Przykładem na to, że taka sztuczka jest doceniana przez ekspertów na wystawach międzynarodowych jest fakt, że gloster Krzysztofa Wilczewskiego (WIL.K) wystawiony na Mistrzostwach Świata 2009r. uzyskał aż 90 pkt. mimo ogromnej konkurencji (prawie 300 kanarków wystawionych w tej kategorii) i właśnie był to ptak, który potrafił zrobić tą "figurkę". Więc ptaki z taką zdolnością to już w większości ptaki na światowym poziomie. Glostera WIL.K`a można zobaczyć na stronie Marka w dziale > "relacje z wystaw" > Mistrzostwa Świata 2009.

A jak wygląda sprawa dziedziczenia tej cechy warunkującej umiejętność robienia tej "figurki"?

tymm
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

« Odpowiedz #13 : Stycznia 19, 2011, 07:58:43 »

Przedstawiam zdjęcia glostera cynamonowego kolegi WIL.K`a, o którym pisałem w poprzednim poście:

Ptak w naturalnej postawie:

Podczas robienia "figurki":

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!