Obecne europejskie (Polska,Niemcy Włochy) trendy w budowie glostera to wielka "brzuchatość' tych ptaków.
Ptak powinien od dołu dzioba do ogona być w swoim kształcie zbliżony do koła.Jednocześnie pierś powinna być maksymalnie szeroka i wypukła.Patrząc na ptaka z profilu widzimy ze pierś jest przed dziobem.
Taką budowę maja przeważnie samice.Obecnie najlepsze glostery wystawowe to prawie zawsze samice,samce są zawsze bardziej wysmukłe.
Jeszcze kilka lat temu wszyscy hodowaliśmy glostery pragnąc uzyskać jak największe 'głowy',obecnie wszyscy chcą uzyskać jak największe 'brzuchy'.
Drugim ważnym czynnikiem w budowie glostera jest jego wielkość.
Włoscy hodowcy przejęli się tą sprawą i ich glostery są dużo mniejsze niż np.glostery niemieckie.
Niemcy wydają się wcale nie przejmować faktem ze ich glostey są dość duże.
Właśnie zdjęcie takiej dobrej 'brzuchatej' samicy zamieściłem w grudniowym konkursie foto.
http://kanarki.eu/index.php/topic,2537.0.htmlBardzo ładny ptak,tak ja tu mówimy pierś przed dziobem. Mimo wszystko jedna rzecz u tego ptaka,przynajmniej na zdjęciu , mi się nie podoba i od razu wpada w oczy. Moim zdaniem ptak ten ma za dużo ze "świstaka". Zbyt wyprostowana postawa,wzorzec wymaga lekkiego pochylenia. Właśnie dla mnie tutaj jest między innymi różnica między tymi ptakami na światowym poziomie. Ptaki najwyższej jakości mają "pęłną" pierś naturalnie a nie kosztem postawy.
Na jednej z portugalskich stron o glosterach znalazłem informację, że obecnie istnieją na świecie 3 uznane typy budowy glostera, które utrudniają ocenę tego ptaka na wystawach. Te typy przedstawia obrazek:
Który z tych typów najbardziej Wam się podoba? Gloster w jakim typie został by najwyżej oceniony na wysokiej rangi wystawie np. Mistrzostwach Świata? Z jakich krajów wywodzi się dany typ?
Dla mnie super jest wzór zarówno 3 jak i 2.