lopezo34
Uczeń1
Nowy użytkownik
Nowa Sucha
Wiadomoci: 54
|
 |
« : Stycznia 12, 2011, 01:24:06 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
dolnośląskie
Wiadomoci: 186
|
 |
« Odpowiedz #1 : Stycznia 12, 2011, 01:30:30 » |
|
Witam Też to widziałem  Ryzykant bynajmniej Ja nic nie słyszałem aby się zmieniły przepisy 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292
|
 |
« Odpowiedz #2 : Stycznia 12, 2011, 01:53:05 » |
|
Z tego co mi wiadomo na hodowlę szczygła syberyjskiego nie trzeba mieć pozwolenia - to nie jest gatunek występujący w Polsce
|
|
|
|
|
|
|
|
|
lopezo34
Uczeń1
Nowy użytkownik
Nowa Sucha
Wiadomoci: 54
|
 |
« Odpowiedz #3 : Stycznia 12, 2011, 02:00:16 » |
|
sprzedany cena oszałamiająca 80 PLN
|
|
|
|
|
|
|
|
|
waluś
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 148
|
 |
« Odpowiedz #4 : Stycznia 12, 2011, 02:19:51 » |
|
Jak szybko poszedł ha ha.Szkoda że u nas jeszcze nie można hodować (według prawa)rodzimych ptaków 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
|
 |
« Odpowiedz #5 : Stycznia 12, 2011, 02:25:08 » |
|
szczygieł syberyjski (carduelis-major) nie jest rodzimym ptakiem tylko jego podgatunkiem. Czyli jeżeli można hodować barwne mutacje szczygła to majora również.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
waluś
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 148
|
 |
« Odpowiedz #6 : Stycznia 12, 2011, 02:46:56 » |
|
jak by tak można było hodować majory to uwierz ze 80% hodowców by je miało a sprzedaż by była na porządku dziennym.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Lukas
Redaktor
Użytkownik
Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746
Z066
|
 |
« Odpowiedz #7 : Stycznia 12, 2011, 04:35:58 » |
|
Z tego co mi wiadomo to pigmej ma rację i Majora można hodować. Swoją drogą ten szczygieł na tej aukcji allegro wygląda mi na zwykłego naszego rodzimego szczygła, jestem prawie pewny że to nie major. WIL.K. co o tym sądzisz o tym szczygle czy to major?, a także o legalności hodowli majorów w Polsce?
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: Stycznia 12, 2011, 04:42:52 wysane przez Luka »
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
|
 |
« Odpowiedz #8 : Stycznia 12, 2011, 05:11:26 » |
|
Luka masz dokładnie rację ten ptak z allegro to nasz polski szczygieł, gość dał tylko opis że to major żeby nie mieć problemów z prawem heheh. Majory sa znacznie większe od naszego rodzimego szczygła i nieco jaśniejsze a zakup takiego ptaka jest bardzo trudny u nas w kraju, za granicą żaden problem bo tam sie je hoduje a nie odławia tylko cena może odstraszyć.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #9 : Stycznia 12, 2011, 06:26:16 » |
|
Szczygieł to szczygieł.Major jest szczygłem.Szczygieł biały czy agatowy jest szczygłem.Jak wiadomo szczygła w Polsce legalnie hodowac nie wolno.Po co domysły, niech ktoś wreszcie poda konkretny przepis, że majora czy mutacje barwne szczygła można hodowac(bez stosownego zezwolenia) i będzie "po sprawie".
|
|
|
|
|
|
|
|
|
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
Śląsk, Pszów
|
 |
« Odpowiedz #10 : Stycznia 12, 2011, 06:30:11 » |
|
Idąc tym tokiem rozumowania to GIL jest gilem wiec wszyscy hodowcy gila meksykańskiego łamią prawo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #11 : Stycznia 12, 2011, 06:54:52 » |
|
To nie tok rozumowania tylko nasze chore prawo.Gil mesykański (Carpodacus mexicanus) inaczej dziwonia ogrodowa nie ma nic wspólnego z podlegającym u nas ochronie gilem zwyczajnym (Pyrulla pyrulla).Są to dwa różne gatunki ptaków.Szczygieł major (Carduelis carduelis majior)jest podgatunkiem szczygła (Carduelis carduelis) i jako taki podlega ochronie gatunkowej w naszym kraju.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik

Warszawa
Wiadomoci: 278
|
 |
« Odpowiedz #12 : Stycznia 12, 2011, 10:23:33 » |
|
Witam Luka szczygieł na Allegro jest oczywiście naszym rodzimym ptakiem.Według polskiego prawa o ochronie gatunkowej zwierząt szczygieł( Carduelis carduelis) jest ptakiem chronionym dla ustawodawcy nie ma znaczenia czy to jest (Carduelis carduelis major) czy (C.c.parva,C.c.balcanica,C.c.britannica i.t.d) będzie to szczygieł(Carduelis carduelis)na którego trzymanie,hodowlę trzeba posiadać zgodę wydaną przez Ministerstwo Środowiska wydaną m.in na podstawie świadectwa pochodzenia. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
marlo-m1
Kanarki to mój konik.
Uczeń1
Nowy użytkownik
dolnośląskie
Wiadomoci: 186
|
 |
« Odpowiedz #13 : Stycznia 14, 2011, 09:47:07 » |
|
Witam I proszę bardzo gość który sprzedał tego szczygła okazał się oszustem, ktoś wystawił aukcje na której przestrzega przed zakupem ptaków od niego http://allegro.pl/oszust-z-opatowa-i1412958991.htmlPozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zaba89
Go
|
 |
« Odpowiedz #14 : Marca 13, 2011, 10:38:16 » |
|
Szkoda slow na takich ludzi, klamia perfidnie. Powinni karac takich pseudo hodowcow.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|