Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 04:53:25 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: 1 [2]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: przed lęgami - co jest nie tak?  (Przeczytany 13857 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa
Wiadomoci: 158

« Odpowiedz #15 : Stycznia 29, 2011, 09:28:52 »

Samica z 3 klatki - ta, która ma jedno jajko, jednak nie wysiaduje go prawidłowo - wieczorem gdy usiadła na żerdce już tam została, dziś rano tez była poza gniazdem - do godziny 9 widziałam ją tylko chwilę w gnieŹdzie. Za radą Damiana908 podłożyłam to jedno jajko samicy z klatki 1 (która ma 4 jajka swoje) - ona i samiec świetnie się zachowują - po podłożeniu też ładnie wysiaduje.

Jak teraz postępować z tą parą z 3 klatki? Zabrać gniazdo i samca - niech samica odpocznie? Dodam, że przy zakupie tych samic widziałam po zmierzwionych piórkach, że już obie gniazdowały - być może ta samica miała już nawet jajka w grudniu - czy dać jej odpocząć i jaki czas i czy jeszcze w tym roku z nią próbować?
Na razie puki nie poradzicie dałam zamiast prawdziwego jajka znów sztuczne, żeby teoretycznie nic się nie zmieniło - bo nie mam pewności co robić.

pozdrawiam - Monika
ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #16 : Stycznia 30, 2011, 11:07:43 »

czy mieliście taki przypadek, że samica siedzi w gnieŹdzie uparcie mimo że nie ma jajek? Wczoraj sprawdzałam, jak wygląda kolaka - nie ma jajka, jest czysta - więc zaparcia jajka na pewno nie ma. Jak dawałam jej samca to ta samica była wg mnie najbardziej pobudzona ze wszystkich, przykucała na śpiew, zbudowala gniazdo itd. Na tym pustym gnieŹdzie ona siedzi już ze dwa tygodnie... 

Za radą znajomego hodowcy wczoraj zabrałam od niej na jakiś czas samca - ona nadal siedzi w gnieŹdzie jak zahipnotyzowana... zastanawiam się czy nie zabrać jej tego gniazda, bo ewidentnie coś jest nie tak. Wczoraj ją dokładnie obejrzałam - jedno co mi się rzuciło w oczy, to dwa złamane pióra w ogonie i kilka wyrastających nowych, jeszcze niepełnej długości - czyżby ona się rozpierzyła w okresie lęgowym? A może ptaki się biły jak nie widziałam i to jakaś trauma? Jak jestem w domu nigdy nie widziałam bójki u tej pary - samiec bardzo spokojny.

pozdrawiam - Monika
pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #17 : Stycznia 30, 2011, 11:37:08 »

Mam obawy że z samiczki zrobiła się tzw. kwoczka i o jajka będzie bardzo trudno. Pisałaś że masz podejrzenia ze samiczka już gniazdowała w grudniu i to bardzo możliwe. Proponuje zabrać nie tylko samca ale również gniazdo na około tydzień, jednak należy obserwować samicę czy nie będzie coraz bardziej chętna do składania jaj (ja nie sadzę aby tak było). Podawaj dalej kiełki i mieszankę jajeczną a po tygodniu wstaw gniazdko i obserwuj dalej, jeżeli samica znowu zrobi gniazdo i będzie w nim siedzieć a kloaka nie będzie zaczerwieniona i powiększona to powtórz manewr jeszcze raz. Niestety obawiam się ze tak jak w większości przypadków takich kwoczek o jajka będzie trudno. Możesz również spróbować podłożyć sztuczne jajka i przetrzymać samicę cały okres wysiadywania czyli 2 tygodnie i potem zabrać gniazdko na tydzień. W tym drugim przypadku jest szansa że jeżeli inna samica wykluje młode ale będzie je słabo karmić będziesz mogła podłożyć młode pod kwoczkę może wtedy coś się u niej ruszy. Pozdrawiam Jarek  Umiech

ziabak
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Warszawa

« Odpowiedz #18 : Stycznia 30, 2011, 12:47:14 »

dzięki za odpowiedŹ Umiech ta samica to nie jest jedna z nowo zakupionych, jest u mnie drugi rok i ona nie gniazdowała, ale za to była bardzo, bardzo chętna na samca.
Inny hodowca jeszcze sugeruje pozostawienie jej w spokoju w takim stanie, z gniazdem i obserwację - powinno jej przejść. Zobaczę prze kilka dni, czy będzie słabła jej chęć do siedzenia w gnieŹdzie - jesli stan się będzie utrzymywał na takim samym poziomie, to po kilku dniach zabiorę gniazdo.

pozdrawiam - Monika
maxjot
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łódŹ
Wiadomoci: 54

« Odpowiedz #19 : Stycznia 30, 2011, 07:37:34 »

to i ja jeśli mogę podłączę się do tematu
dawałem samcom kiełki i jajko ale zauważyłem że teraz zamiast śpiewać ucichły,czyżby to od pokarmu jajecznego?był kiedyś chyba taki temat o kanarku który przestał śpiewać gdyż dostawał za dużo jajka

odstawić pokarm jajeczny i pozostać przy kiełkach?

a propos ,można dawać skiełkowane ziarno aż do uzyskania łodygi i listków czy tylko skiełkowane w postaci korzonków
z góry dziękuję za odpowiedŹ

maxjot
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łódŹ
Wiadomoci: 54

« Odpowiedz #20 : Lutego 01, 2011, 09:10:34 »

mógłbym prosić o odpowiedŹ na pytanie nr.1?

dzidziat
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 60

« Odpowiedz #21 : Lutego 01, 2011, 09:49:57 »

Najbardziej wartościowe ,skiełkowane ziarno dla kanarków jest gdy pęka i są małe kiełki. Co do pokarmu jajecznego, to lepiej ostrożnie  , bo przy długim wprowadzaniu w fazę lęgową, ptaki mogą się zapaść. Jeśli trzymasz samce z samicami , to napewno samce przestaną śpiewać, oprucz tzw. tokowania(gonitwy). Pozdrawiam.

oliwka5599
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 1

« Odpowiedz #22 : Maja 18, 2011, 02:49:45 »

No wiesz ja zawsze wkładam gniazdko i samca na raz z samcem i jak dotąd wszystko szło dobrze i z tego co opowiadałaś to wszystko  jest ok ja nie widzę żadnego problemu
może zrób przerwę niech samce jakoś tam sobie przemyślą w włącz naprawdę cicho taką piosenkę graną na flecie sama melodia to naprawdę działa.
A co do tej samicy co złożyła jajka bez gniazdka to ie wiem co Ci poradzić mi się to nigdy nie zdarzyło.

Mam nadzieję że Ci się uda!
Powodzenia i pozdrawiam  Z politowaniem Z politowaniem 

tango1780
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 24

« Odpowiedz #23 : Padziernika 02, 2011, 08:47:39 »

czytam to forum
(co prawda wyrywczo) i nasuwa mi się pytanie odnośnie żywienia podczas lęgów dokładnie chodzi mi o te kiełki, o których tu się pisze. Czy są to kiełki soji czy inne??

matek
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

łaziska Górne
Wiadomoci: 79

« Odpowiedz #24 : Padziernika 02, 2011, 11:06:42 »

czytam to forum
(co prawda wyrywczo) i nasuwa mi się pytanie odnośnie żywienia podczas lęgów dokładnie chodzi mi o te kiełki, o których tu się pisze. Czy są to kiełki soji czy inne??
Kiełkować możesz różne ziarna, do najlepiej kiełkujących ziaren należy rzepak, murzynek jest też specjalna mieszanka do kiełkowania z firmy Bayers w skład której wchodzi rzepak rzepik murzynek konopie sałata biała itd.

Strony: 1 [2]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!