danielekcc
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 32
|
 |
« : Lutego 06, 2011, 08:54:31 » |
|
Witam już od kilku miesięcy jestem posiadaczem 2 kanarków(tych zwykłych) Podobno mam samca i samice trzymałem je osobno, ale w tym samym pomieszczeniu. Samiec w ogóle nie śpiewa jest z rocznika 2010 a samica z 2008. Samica wyrywa sobie pióra a gdy wsadzę ją do "samca" to jak są blisko siebie to otwierają dzioby i "syczą" na siebie. Proszę o pilną pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113
|
 |
« Odpowiedz #1 : Lutego 07, 2011, 07:13:06 » |
|
Po pierwsze co to znaczy "zwykłe" kanarki?  To że samica rwie sobie pióra jest oznaką gotowości do lęgów, nie posiada materiału na gniazdo więc wykorzystuje swoje upierzenie. Ptaki karmią się, jeśli połączą się w parę, więc może to zaobserwowałeś.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
matek
Uczeń1
Nowy użytkownik
łaziska Górne
Wiadomoci: 79
|
 |
« Odpowiedz #2 : Lutego 07, 2011, 09:05:50 » |
|
Pierwsze co powinien żeś zrobić to dać samicy budulec do budowy gniazda i powiesić gniazdo. Ptaki po pewnym czasie do siebie się przyzwyczają!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danielekcc
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #3 : Marca 06, 2011, 06:37:11 » |
|
Proszę o szybką odpowiedŹ:
Oby dwa kanarki zaczęły śpiewać dziwnym trafem samiczka lepiej śpiewa od samca, ale nie w tym rzecz. Połączyłem ich razem na razie jest w porządku jeśli będzie tak jakiś czas to wstawię im gniazdo.
Czy one się rozmnożą?? Chodzi oto czy samiczka z 2008r może rozmnażać się z samcem z 2010r.
P.S Historia się powtarza samiec "skubię" samiczkę za ogon.
Można jakoś inaczej sprawdzić płeć niż przez śpiew??
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Dawid
Go
|
 |
« Odpowiedz #4 : Marca 06, 2011, 07:29:53 » |
|
A czy wstawiłeś gniazdo  ? P.S kup w sklepie zoologicznym szarpie
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danielekcc
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #5 : Marca 06, 2011, 07:58:15 » |
|
Gniazdo dam jutro. Chodzi ci o sepie?? P.S Co z tym rozpoznaniem płci?? Nie jestem na 100% pewien że to parka bo otwierają dzioby i na siebie syczą. To nie jest karmienie się 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
danielekcc
Uczeń1
Nowy użytkownik
|
 |
« Odpowiedz #6 : Marca 06, 2011, 08:29:17 » |
|
Jednak je rozdzieliłem  Chyba są to 2 samice.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
arekson
Uczeń1
Nowy użytkownik
Topola
Wiadomoci: 109
|
 |
« Odpowiedz #7 : Marca 07, 2011, 06:54:57 » |
|
no chyba są jednak samice bo samczyki najlepiej śpiewają :0
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
Wiadomoci: 96
|
 |
« Odpowiedz #8 : Marca 07, 2011, 02:15:24 » |
|
Gniazdo dam jutro. Chodzi ci o sepie?? Nie szarpie to materiał do gniazda. Jednak je rozdzieliłem  Chyba są to 2 samice. Raczej chyba samce, samice nie śpiewają tak jak samce na pełnym śpiewie.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
nojka
Uczeń1
Nowy użytkownik
Sosnowiec
Wiadomoci: 34
|
 |
« Odpowiedz #9 : Marca 07, 2011, 05:39:33 » |
|
Gniazdo dam jutro. Chodzi ci o sepie?? Nie szarpie to materiał do gniazda. Jednak je rozdzieliłem  Chyba są to 2 samice. Raczej chyba samce, samice nie śpiewają tak jak samce na pełnym śpiewie. To już raczej szarple:-) są to nitki na budowe wyściułki gniazda najlepsze bawelniane. Wstaw gniazdo i szarple samiczka dalej już sobie poradzi Przeważnie samczyki śpiewają a samiczki tylko świergolą.. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140
|
 |
« Odpowiedz #10 : Marca 07, 2011, 11:28:08 » |
|
Raczej jednak szarpie.Nazwa wzięła się od materiału na opatrunki-pocięte nitki bawełniane.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|