Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:57:25 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Pytanie o lek  (Przeczytany 4692 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
norbi_m
Go
« : Maja 19, 2008, 01:12:06 »

Pierwsze sie przywitam bo jestem nowy, a teraz pytanie - moj kanarek od kilku miesiecy nie spiewa, poza tym achowuje sie normalnie (je, pije, skacze z zerdki na zerdke). Probowalem podawac rumianek, miod itp. ale nic nie skutkowalo, udalem sie wiec do weterynarza, dostalem od niego lek w strzykawce - ale dziwi mnie sposob podawania 1 kropla pod skrzydlo i za 2 tygodnie powtorka, czy ktos spotkal sie z takim lekiem (nazwa mi gdzies uciekla) i takim sposobem aplikowania, dziekuje za odpowiedz

neon
Go
« Odpowiedz #1 : Maja 19, 2008, 04:59:39 »

Napewno kanarek dostał ivomec,który wchłania się przez skóre ptaka.Ivomec(ivomerctyna),podaje się jak u kanarka stwierdzi się,lub podejrzewa pasożyty tzn jakieś kleszcze i jak podejrzewa się sternostomatoze lub robaczyce.Ivomecu nie należy podawać jak kanarek się pierzy lub wychowuje młode,bo zatruwa krew ptaka i może to mieć zły wpływ na potomstwo.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #2 : Maja 19, 2008, 08:09:52 »

To co napisał neon o tych tajemniczych kropelkach to prawda.Oczywiście ten lek nic nie pomorze aby ptak zaczął znów śpiewać.Przyczyny zaprzestania śpiewu przez kanarka mogą być różne ,ale najczęściej spotykana przyczyna to po prostu zapasienie ptaka,spowodowane niewłaściwym zbyt obfitym żywieniem.Następną przyczyną może być chorobliwe całoroczne pierzenie ptaka ( dotyczy raczej ptaków starszych).Jeszcze inną przyczyną może być zarażenie ptaka pajęczakami ,które żyją w jego płucach i oskrzelach (ptak -charczy-zwłaszcza w nocy dobrze słychać to charczenie),lub ma -świszczący-oddech.Ptaki chore na jakiekolwiek schorzenia przewodu pokarmowego również zaprzestaną śpiewu.. Jednak bez dokładnego obejrzenia ptaka trafna diagnoza jest nie możliwa.Powinieneś raczej iść z Twoim ptakiem do doświadczonego hodowcy niż do lekarza weterynarii ,doświadczony hodowca na pewno pomorze i powie Ci co dolega Twojemu ulubieńcowi.

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #3 : Maja 19, 2008, 09:05:25 »

Mark bardzo trafnie, i to mi się podoba Mrugnicie Duy umiech

norbi_m
Go
« Odpowiedz #4 : Maja 19, 2008, 09:07:12 »

Problem w tym ze w mojej miejscowosci i w okolicach nie ma doswiadczonych hodowcow, korcze no to lekarz weterynarii zemna niezle "pogral" bo powiedzial ze po tym leku powinno wszystko wrocic do normy

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!