Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:57:27 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Materiały szkoleniowe  (Przeczytany 4367 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« : Lutego 20, 2011, 02:31:28 »

Z Waszych wypowiedzi na wortalu m.in. z wątku http://kanarki.eu/index.php/topic,597.0.html można się dowiedzieć, że Kolegium Ekspertów nie posiada materiałów niezbędnych dla przeprowadzenia procesu szkolenia nowych ekspertów. Materiały takie można zapewne otrzymać bądŹ zakupić w COM albo w OMJ. Chciałbym poznać przyczynę dlaczego takich materiałów jeszcze nie posiadamy i kto jest za to odpowiedzialny?

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #1 : Lutego 20, 2011, 08:54:52 »

Jacky Jeśli interesuje Was moje zdanie to nie ma chyba co roztrząsać dlaczego nie ma tylko trzeba zacząć działać.
Tak sobie pomyślałem że może takie silne forum jak Kanarki.eu na początek opiszą poszczególne rasy KANARKÓW i już będzie materiał dla Ekspertów. Tu jest zrobiony kawał dobrej roboty http://kanarki.eu/index.php/topic,1029.0.html

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #2 : Lutego 20, 2011, 09:27:22 »

Temat niewątpliwie jest poważny i bardzo na czasie.
Kolegium ekspertów przy PFO to ostatni bastion "niczego nie robienia'.
Powszechnie wiadomo ze od "zawsze' eksperci nie są szkoleni, stad po każdej wystawie hodowcy maja duże uzasadnione pretensje do ekspertów.Czy te uzasadnione pretensje hodowców robią jakieś wrażenie na ekspertach i przewodniczącym kolegium sędziowskiego NIE i dalej to kolegium jest martwym tworem.
Czy eksperci co jest ich zadaniem opracowują materiały szkoleniowe dla hodowców NIE o takim czymś to nawet nikt nigdy nie słyszał.
Czy nowy przewodniczący kolegium ekspertów cokolwiek robi aby tą sytuacje zmienić NIE bo mu na tym nie zależy.
Zaległości w tej sekcji są ogromne ponieważ ta sekcja nigdy niczego nie robiła od lat osiemdziesiątych.
Teraz sekcja tłumaczy się że nic nie  robi bo nie ma materiałów do szkolenia zarówno hodowców jak i przyszłych ekspertów.
Dlaczego sekcja nie ma materiałów bo ich nigdy nie stworzyła masło,maślane,paranoja się zamyka.
Nawet jeśli materiały do szkolenia już będą to czy ktoś z obecnych ekspertów będzie w stanie rozpisać to szkolenie minuta po minucie i stworzyć cała logistykę tych wykładów,osobiście wątpię.
Myślę że tutaj to należy się kłaniać już teraz Reticulacie (pozdrawiam Panie Marku),który w mojej ocenie jest jedynym kandydatem do stworzenia całej logistyki wykładów.
Być może jest możliwe wyszkolenie nowych ekspertów bez udziału sekcji ekspertów.
Pytań jest dużo,odpowiedzi mało.Jedno jest dla mnie pewne ze jeśli na czymkolwiek pośliŹnie się PFO to właśnie na kolegium sędziowskim.Jeśli Kolegium sędziowskie niejako rozwali PFO wtedy w Polskich hodowlach ptaków zapadnie na długie lata zmrok ciemnoty.Tak że jest o co walczyć.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #3 : Lutego 21, 2011, 08:51:06 »

Jeszcze jedna kwestia pewnie ta najważniejsza czyli pieniądze.
Obecna składka od członka macierzystej organizacji na rzecz PFO wynosi 10 zł. na rok.
Cena przeciętnej paczki papierosów to tez ok. 10 zł.
Uważam że docelowo PFO powinno się utrzymywać ze sponsoringu ,własnych wydawnictw,kursów i szkoleń ,ale puki jest to jeszcze nie możliwe składka na rzecz PFO powinna być podwyższona,aby PFO było stać na wynajęcie lokalu z prawdziwego zdarzenia,zakup niezbędnego wyposażenia biurowego czy też zatrudnienie pracownika na etat.
Ważne by również było aby PFO  za pieniądze ze składek mogło opłacać sędziów z zagranicy do oceniania ptaków na OMP lub innych ważnych konkursach.
Jak powinna być wysokość składki to sprawa do przedyskutowania ale składka w wysokości ceny paczki papierosów na rok jest śmieszna i na dłuższa metę nie zapewni PFO prawidłowego rozwoju.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #4 : Lutego 21, 2011, 11:14:53 »

Mnie to interesuje kwestia czy Przewodniczący Kolegium Ekspertów próbował choć pozyskać z COM materiały szkoleniowe? Czy wystąpił do COM z jakimś pismem, czy nawiązał w tej sprawie kontakt z OMJ? Może coś w tym zakresie wiedzą pozostali eksperci, może przedstawiciele Sekcji ds. COM i OMJ, może wreszcie Rada Federacji ma jakieś bliższe informacje na temat działania Przewodniczącego?

Nie może być tak, że Kolegim Ekspertów blokuje rozwój hodowli poprzez swe zaniedbania. Szkolenia kandydatów na ekspertów to jak się okazuje poczatek góry lodowej. Skoro udało się naprawić wieloletnie zaniedbania w PFO, to dlaczego nie nadgonić zaniedbań w Kolegium Ekspertów.

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa

« Odpowiedz #5 : Lutego 21, 2011, 12:48:52 »

Jacek z tego co ja wiem to ani COM ani OMJ nie dysponuje materiałami szkoleniowymi dla przyszłych ekspertów.COM stworzył standardy ras (wydane w biuletynach przez PFO w 2007) i karty ocen,ale nie dysponuje gotowymi materiałami szkoleniowymi dla ekspertów,bo te powinny tworzyć krajowe federacje.
Największym problemem Sekcji Ekspertów jest to ze nie ma tam ani jednej osoby,której by zależało na tworzeniu jakichkolwiek materiałów do szkoleń lub jakiejkolwiek współpracy z Radą Federacji.
Sekcja Ekspertów to relikt przeszłości odziedziczony przez współczesną postępową Radę Federacji.

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #6 : Lutego 24, 2011, 05:24:47 »

Mark 100% racji. COM ani OMJ nie jest od opracowywania materiałów szkoleniowych i takowymi nie dysponuje. Wszystkie organizacje zrzeszone w COM posiadają własne opracowania i to na ich barkach spoczywa wyszkolenie ekspertów.
Występowanie z pismami nic nie da, trzeba po prostu trochę czasu i pracy nowych władz PFO, na co bardzo liczę, a i my materiały szkoleniowe będziemy posiadać.

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #7 : Lutego 26, 2011, 01:31:52 »

znowu w temacie pojawiają się pieniądze
Jeśli każdy hodowca taki prawdziwy który szuka informacji o hodowanych przez siebie ptakach, gatunkach czy też rasach, napisałby parę słów o danej rasie czy gatunku można by to zebrać w całość i można by to wszystko zrobić za darmo.

wystarczy założyć temat np. Gloster i zacząć pytać jak według was powinien wyglądać dobry Gloster. Pamiętajcie im więcej ludzi tym więcej umiejętności. Ci co znają obce języki mogą tłumaczyć zagraniczne strony i pisać tłumaczenia w danym temacie i tak powstaje skarbnica wiedzy Umiech ale trzeba tylko chcieć

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!