Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 08:08:58 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Sposób na samicę  (Przeczytany 5143 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Robert_1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 29

« : Lutego 24, 2011, 06:21:14 »

Witam wszystkich
Mam taki problem. Samica nie chce przyjąć żadnego samca. Chodzi konkretnie o lizardy. Wpuszczam raz jednego samca raz drugiego. Każdego bije i goni. Już raz zniosła zniosła jajka nizalężone i siedziała dwa tygodnie. Pomyślałem, że po takim okresie w końcu przyjmie samca, ale gdzie tam nadal bije się z obydwoma samcami. Czy ktoś z Was miał może taki przypadek? Co w takiej sytuacji zrobić?

Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #1 : Lutego 24, 2011, 07:11:25 »

Ja miałem podobną sytuację, ale sama jakoś przyjęła samca i jest już w porządku.
Może po prostu jest nie gotowa do lęgów, nie przygotowane ptaki do lęgów się tak zachowują. Zauważyłeś znaki gotowości do lęgów ? Są to np. U samic zbieranie w dzióbek różnych materiałów, przysiadanie na żerdce . U samców : pełny śpiew płynącego z gardła.
Po nieudanym lęgu, niektóre samice (szczególne te starsze) nie chcą przyjąć samca. Dlatego jak masz jakieś inne samiczki to podmień zalężone jajka. Po udanym lęgu, pewnie przyjmie samca.
Zdawaj relacje, bo może to coś podobnego co ja miałem Umiech

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #2 : Lutego 24, 2011, 08:15:44 »

Kanariusz  jak samica, która zniosła jajka może byc nie gotowa do lęgów?

Robert_1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #3 : Lutego 24, 2011, 08:34:26 »

Ona jest gotowa do lęgów bo zrobiła gniazdo i jak wcześniej wspomniałem już raz zniosła jajka i siedziała dwa tygodnie. Jest to młoda samica z 2010 roku. Stale się bije z samcami. Wpuszczam do niej co jakiś czas na zmianę trzy samce i nic. Nie wiem co ja ugryzło.

bodzio
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Podkarpackie
Wiadomoci: 82

« Odpowiedz #4 : Lutego 24, 2011, 10:03:42 »

Dla mnie sposób może w tym przypadku być tylko jeden bardzo duża klatka najlepiej lotka lub woliera wewnętrzna j tam próbować lęgów. To powinno pomóc w tym że tam samiec sobie poradzi z agresywną samicą.

Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #5 : Lutego 25, 2011, 06:25:50 »

jot-ka11, rzeczywiście nie wczytałem się Umiech
Możesz też zrobić tak jak napisał bodzio.

radek_051
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Konopiska
Wiadomoci: 41

« Odpowiedz #6 : Lutego 25, 2011, 08:23:29 »

Ja tak miałem w tym roku, że samica niechciała przyjąć samca i pierwsze jajka miała nie zalężone. To wyciągłem gniazdko i przy regale gdzie siedziała samica powiesiłem klatke z samcem przez tydzień 2 dni temu powiesiłem gniazdko i puściłem samca. Samica go zaakceptowała więc mam nadzieje, że te jajka będą zalężone

Robert_1
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Lutego 25, 2011, 05:56:14 »

Na razie wpuszczam samca kilka razy na dzień i widze że dochodzi do parzenia jak ona siedzi w gnieŹdzie, ale jak z schodzi z gniazda to go znów bije. Jak to nie pomoże to spróbuje tego sposobu z wolierą

Badziu
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

woj. mazowieckie
Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #8 : Lutego 25, 2011, 07:14:21 »

Jedna z moich samic też nie przyjmowała samca. Jedynie jak siedziała na gnieŹdzie wskakiwał na nią i próbował kopulować. Zdziwiony byłem kiedy okazało się, że samiczka zniosła zapłodnione jajka.

bodzio
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Podkarpackie
Wiadomoci: 82

« Odpowiedz #9 : Lutego 26, 2011, 05:47:59 »

Jeśli samiec poparował samicę na gnieŹdzie to po parowaniu zabieraj samca. Samiec wystarczy że raz dobrze poparuje samicę a wszystkie jaja będą zapłodnione. Ale Ty próbuj dopuszczać samca codziennie gdy samica siedzi na podkładach i póŹniej po kopulacji zabieraj.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!