Jeśli już chcecie mnie oceniać to oceniajcie wszystko a nie tylko wypowiedzi w tej sprawie.
Pisanie że trzeba zakupić materiały szkoleniowe jest dla mnie śmieszne mogę w przeciągu 1-2 dni podesłać Wam tyle standardów ptaków wystawowych tylko trzeba je przetłumaczyć !! Jak się chce to można poszukać. Nie musimy mieć przecież od razu wielotomowego opisu gatunków - od tego są książki. Które też nie łatwo w Polsce wydać bo nie ma osób które mogły sprawdzić merytorycznie.
Wszystko to tylko kwestia współpracy i znalezienia tłumacza - ludzie nie popadajmy w paranoje to nie muszą być od razu tłumaczenia przysięgłe wystarczy człowiek który zna dany język. Do tłumaczenia wystarczy osoba, która zna dany język będzie chciał poznać trochę fachowych określeń (dobrze by było aby choć trochę interesował się ptakami). Dlatego też co jakiś czas piszę ogłoszenia i szukam tłumacza holenderskiego.
Tak czy inaczej z tego co tu przeczytałem wiem że moja dalsza dyskusja w tym temacie nie wniesie nic do sprawy, i nie ma w Polsce ludzi którzy podzielą się wiedzą za darmo.
Pamiętajmy również że PFO jest fundacją no-profit wiec jak zamierza pobierać opłaty ? (prawo panowie, żeby nie było afery)
Dla za interesowanych artykuły na
www.astryldy.pl oraz w nowaExota były opracowane bezpłatnie - z takich artykułów można już opracować standard i będę musiał to zrobić dla egzotyki bo chyba nikt w Polsce tego za darmo nie zrobi.
Pozdrawiam Was wszystkich - jeśli ktokolwiek będzie chciał ze mną się skontaktować to tylko i wyłącznie PW, mail, bądŹ telefon w tym temacie na pewno już nic nie napisze, moje zdanie już wszyscy powinni dobrze znać, ja nie lubię się powtarzać.