Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:59:41 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj pogłębisz swą wiedzę o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Szkolenia ekspertów  (Przeczytany 2735 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« : Lutego 14, 2011, 03:44:25 »

Nie róbmy problemu tam gdzie go nie ma, nie skłócajmy ze sobą hodowców i przestańmy zajmować się pieniaczami. Cos mi w tym wątku pachnie znanym już stylem, reprezentowanym przez jednego z forumowiczów, a i Ci sami ludzie są atakowani. Ale ja o sędziach chciałem co nieco powiedzieć, o sędziach będących członkami Sekcji Sędziów Polskiej Federacji Ornitologicznej. Prawie wszyscy to są uczciwi ludzie, którzy oceniają ptaki zgodnie ze swoją wiedzą i umiejętnosciami. Prawie wszyscy oceniaja ptaki, nie zaś obrączki i właścicieli. Prawie.... bo tak jak w każdej organizacji, w kazdym stowarzyszeniu (nawet w kosciele) zdarzaja się i tacy, którzy tendencyjnie podchodzą do oceny. takich sędziów trzeba eliminować i odbierać im uprawnienia.
Zupełnie inaczej ma się sprawa z uczciwymi sędziami, ale "inaczej patrzącymi" na ptaki. Tych sędziów trzeba stale doszkalać, organizować warsztaty szkoleniowe, pokazywać nowe wzorce, przekazywać aktualne materiały szkoleniowe. W tym zakresie Sekcja Sędziów ma bardzo duże opóŹnienia i braki. Próbujemy nadgonić stracony czas, ale nie jest to łatwe.
Szkolić nowych sędziów mozemy dopiero wtedy, kiedy ci obecni zostaną przeszkoleni, bo kto miałby prowadzić zajecia na kursie ? Gdyby sędziowie przekazywali kursantom wiedzę zdobytą własnymi kanałami, każdy nowy sędzia oceniałby ptaki inaczej. Potrzeba spójności działania, potrzeba dobrego zorganizowania kursu i do tego dąży obecna Rada Federacji PFO.
Co do wzorców ptaków i materiałów szkoleniowych: na pewno nie ukażą sie one na stronie internetowej PFO. Realizujemy obecnie zakupienie materiałów szkoleniowych dla sędziów i hodowców w wielu sekcjach ptaków, po tej operacji damy teksty do tłumazcenia. Nie jest to łatwe ze wzgledu na znajomośc języka technicznego. To wszystko bedzie nasza federacje sporo kosztowało. Nie ma więc mowy o darmowej publikacji materiałów, za które płacą członkowie stowarzyszeń zrzeszonych w PFO. Wiedza kosztuje i nikt za darmo jej nie przekaze
Natomiast nie mam co do tego żadnych wątpliwości aby każdy hodowca stowarzyszenia członkowskiego PFO miał do tych materiałów dostep. 

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #1 : Lutego 14, 2011, 04:41:21 »

W ostatnim czasie rozmawiałem z wieloma hodowcami w sprawie społecznej działalnosci na rzecz PFO. Zapewniam, że nigdy juz nie zadzwonie do ludzi, którzy zanim jeszcze cokolwiek zrobili powiedzieli "coś za coś". Dziekuję zaś tym, którzy chetnie i szczerze zawsze mi pomagają. Gdybysmy w tym kraju mieli więcej ludzi, którzy wykazuja inicjatywę, których wprost trzeba hamować, a przy tym wykazuja sie zdrowym rozsądkiem to mielibyśmy wiele problemów z głowy.
Przykładem naszego stanu wiedzy o ptakach egzotycznych niech będzie ilośc publikacji na ten temat, które sa dziełem polskich hodowców i specjalistów od hodowli ptaków i porównanie z takimi krajami jak Niemcy, Włochy, a nawet Czechy. Ci ostatni biją nas na głowę w drobnej egzotyce i w papugach a za chwile będą lepsi w kanarkach.
Oni hodują, piszą artykuły dla innych hodowców, pisza ksiażki dla potomnych a my co robimy ?
Kiedyś w gronie hodowców powiedziałem, że skoro chcemy mieć światłych hodowców to wzorem niemieckiego DKB kazdy z nas powinien obowiazkowo płacić do PFO roczny abonament na zakup miesięcznika o tematyce ptaków egzotycznych. Ale mi sie dostało ! Jakim prawem chcę zmuszać ludzi do kupowania gazety, jezeli juz to jeden numer aby ci co chcą mogli sobie przeczytać i zrobić ksero.
Nic więcej dodawać nie trzeba.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #2 : Lutego 14, 2011, 06:51:52 »

Ten styl rozpoznało wielu z nas, dlatego dyskusja tak daleko odbiegła od tematu Mrugnicie

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #3 : Lutego 14, 2011, 08:31:44 »

Jeśli już chcecie mnie oceniać to oceniajcie wszystko a nie tylko wypowiedzi w tej sprawie.

Pisanie że trzeba zakupić materiały szkoleniowe jest dla mnie śmieszne mogę w przeciągu 1-2 dni podesłać Wam tyle standardów ptaków wystawowych tylko trzeba je przetłumaczyć !! Jak się chce to można poszukać. Nie musimy mieć przecież od razu wielotomowego opisu gatunków - od tego są książki. Które też nie łatwo w Polsce wydać bo nie ma osób które mogły sprawdzić merytorycznie.

Wszystko to tylko kwestia współpracy i znalezienia tłumacza - ludzie nie popadajmy w paranoje to nie muszą być od razu tłumaczenia przysięgłe wystarczy człowiek który zna dany język. Do tłumaczenia wystarczy osoba, która zna dany język będzie chciał poznać trochę fachowych określeń (dobrze by było aby choć trochę interesował się ptakami). Dlatego też co jakiś czas piszę ogłoszenia i szukam tłumacza holenderskiego. 

Tak czy inaczej z tego co tu przeczytałem wiem że moja dalsza dyskusja w tym temacie nie wniesie nic do sprawy, i nie ma w Polsce ludzi którzy podzielą się wiedzą za darmo.

Pamiętajmy również że PFO jest fundacją no-profit wiec jak zamierza pobierać opłaty ? (prawo panowie, żeby nie było afery)

Dla za interesowanych artykuły na www.astryldy.pl oraz w nowaExota były opracowane bezpłatnie - z takich artykułów można już opracować standard i będę musiał to zrobić dla egzotyki bo chyba nikt w Polsce tego za darmo nie zrobi.

Pozdrawiam Was wszystkich - jeśli ktokolwiek będzie chciał ze mną się skontaktować to tylko i wyłącznie PW, mail, bądŹ telefon w tym temacie na pewno już nic nie napisze, moje zdanie już wszyscy powinni dobrze znać, ja nie lubię się powtarzać.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #4 : Lutego 14, 2011, 08:39:11 »

Witam uważam że temat sędziów jest wyczerpany ,znamy stanowisko PFO i wspierajmy je.Można osiągnąć coś pracą ,wkładem swojej myśli która pomoże rozwiązać choć jeden mały problem a to już będzie coś.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!