Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 06:59:29 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Karty ocen  (Przeczytany 6018 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« : Lutego 15, 2011, 09:55:22 »

LaKi chociażbym nie wiem jak chciał Cie zrozumieć to i tak nie dam rady tego zrobić.
Nie przyjmujesz żadnych argumentów i w kółko starasz się nam udowodnić ze ludzie z PFO niczego nie mają i niczego nie są w stanie zrobić,za to Ty  masz całą ptasią wiedzę tego świata.
Ja pisze ze są karty ocen COM-u które uznaje i stosuje cały świat,ale Ty będziesz tworzył swoje ,rysowane, bo COM-owskie są złe.
Ja piszę że Twoje opracowanie rozmiarów obrączek jest nic nie warte bo jeśli chodzi o kanarki to składa się z samych błędów,a Ty piszesz ze Twoje opracowanie jest bardzo dobre i do tego federacja powinna być Ci wdzięczna za to ze ją udostępniłeś  PFO.
Ja piszę że nie mógłbym zostać ekspertem w Twojej federacji,ale Tobie nie przeszkadza domagać się udziału w szkoleniu organizowanym przez PFO.

Do tego pozwalasz sobie  na zbyt wiele pisząc : 

Pamiętajmy również że PFO jest fundacją no-profit wiec jak zamierza pobierać opłaty ? (prawo panowie, żeby nie było afery)

Tak że nas  nie strasz,bo to duża niegrzeczność z Twojej strony.
Pamiętaj:
Psy szczekają a karawana jedzie dalej.

lorysa
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Nowy Sącz
Wiadomoci: 33

« Odpowiedz #1 : Lutego 16, 2011, 10:03:04 »

Laki z tego co przeczytałem wnioskuje, że należysz do PFHPO. Byłem w tej federacji i słyszałem jak miało być pięknie wystawy, szkolenia i nic jedyną rzeczą co zorganizowali to sypozjum czy coś w tym stylu ale to większa zasługa kogo innego ( tak mi się wydaje) nie będę wnikał jak było bo nie brałem w tym udziału, ale  uważam iż krytykowane czegoś gdzie się nie było i domaganie się uczestnictwa w kursach na sędziów w nie swojej federacji jest nie fer. 

Włodarz Przemek
LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #2 : Lutego 17, 2011, 11:38:46 »

Mark - powiem tak Jak nie chcesz to nie zrozumiesz !
aby podsumować i zakończyć to wszystko wypunktuje najważniejsze sprawy które tu poruszyłem:
1. sprawa kart ocen zgodnych z COM i materiałów szkoleniowych - moje zdanie znacie, Uważam że na tą chwile PFO nie ma takowych materiałów! ponadto Pan Andrzej napisał dla mnie wyraŹnie
.....Co do wzorców ptaków i materiałów szkoleniowych: na pewno nie ukażą sie one na stronie internetowej PFO. Realizujemy obecnie zakupienie materiałów szkoleniowych dla sędziów i hodowców w wielu sekcjach ptaków, po tej operacji damy teksty do tłumazcenia. Nie jest to łatwe ze wzgledu na znajomośc języka technicznego. To wszystko bedzie nasza federacje sporo kosztowało. Nie ma więc mowy o darmowej publikacji materiałów, za które płacą członkowie stowarzyszeń zrzeszonych w PFO. Wiedza kosztuje i nikt za darmo jej nie przekaze
Natomiast nie mam co do tego żadnych wątpliwości aby każdy hodowca stowarzyszenia członkowskiego PFO miał do tych materiałów dostep. 

Wiec chyba nie mają! Nie wiem tylko po co do tego powracać ?? Sam chcesz żebym się powtarzał moje wypowiedzi.

Szkoda tylko że chce kupować coś co jest dostępne za darmo w innych krajach, i na początek już wystarczy. Co gorsze świadomie piszą że nie będą się tym dzielić wiedza.

2. moje karty ocen, napisałem to tylko i wyłącznie dla Twojej informacji, żebyś wiedział że nie siedzę z założonymi rękoma i też coś robię. Dla informacji nie musiałem ich kupować, gdyż są to materiały ogólnodostępne, na zachodnich stronach www. Abym mógł udostępniać takie karty na naszej stronie muszę mieć do nich pełne prawa - niestety wiąże się to posiadaniem własnych rysunków, nie jestem aż tak zdolny wiec szukam rysownika - wiec czego w tym nie rozumiesz ? To że są karty COM wiem doskonale ale aby używać Kart innego klubu, stowarzyszenia musisz mieć ich zgodę (najlepiej pisemną) ! Mark kłaniają się podstawy prawa. Nigdzie nie napisałem że COM-skie karty są złe - wiec proszę nie zarzucaj mi tego! Dla Twojej informacji karty COM-kie nie są w języku polskim, wiec trzeba jeszcze przyszłych SÊDZIÓW nauczyć języka obcego aby mogli z nich korzystać Umiech idąc Twoim tokiem myślenia.
Mark po raz ostatni napiszę mam nadzieje że teraz zrozumiesz ! TRZEBA OPRACOWAÆ POLSKIE KARTY OCEN PTAKÓW, i POLSKIE STANDARDY PTAKÓW WYSTAWOWYCH oczywiście zgodnie ze standardem COM i w języku polskim!!

3. baza obrączek - napisałem że w obecnej bazie PFO są błędy (nazwy łacińskie ptaków i rozmiary obrączek), w mojej udostępnionej na stronie www.astryldy.pl w dniu 11 lutego 2009r również są błędy. (za co przepraszam) Obecnie pracuje dalej nad moją baza, ale jeszcze jej nie udostępniam (dla informacji mam ja na dysku komputera), zrobię to mam nadzieje jeszcze w tym roku. Sposób w jaki umieszczę będzie innowacyjny i rozwijajacy. Jeśli chodzi o współprace z PFO wysłałem mailem do 2 osób moja bazę po przewrocie i zmianie zarządu PFO, nowy zarząd zgłosił się do mnie ponownie po moja bazę - wtedy odmówiłem ponownego wysłania mojego pliku EXCEL.
-Mark   napisałem już wcześniej że nie interesuje mnie to czy z tego skorzystali czy też nie, bo mam już lepszą poprawniejszą bazę na dysku!! W związku z powyższym nie oczekuje podziękowań od NIKOGO!! Zrobiłem to dobrowolnie i nie oczekiwałem za to żadnych korzyści! Jednie nawiązania współpracy i wymiany informacji tak aby współpraca była obustronna i korzystna dla obu stron. Pan Andrzej napisał "coś za coś" jeśli WIEDZA KOSZTUJE to powinien doskonale sobie z tego sprawę zdawać. DLA INFORMACJI WSZYSTKICH nadal poszukuje osób chętnych do współpracy, i opracowania standardów ptaków wystawowych.

Mark odpowiadając na Twojego ostatniego posta:
nie napisałem tak jak ty to sugerujesz
....  ze ludzie z PFO niczego nie mają i niczego nie są w stanie zrobić,.....
wiec sorry ale Nie sugeruj takich rzeczy! NIE powiedziałem że PFO nie jest w stanie tego zrobić !! napisałem tylko że nie udostępnią tego dla wszystkich, a wiedza powinna być ogólnodostępna. Pisanie że wiedza kosztuje, sorry ale to uwłaczające. Uczelnie w naszym kraju są bezpłatne a PFO za podstawy wiedzy chce brać pieniądze? Nie sądzę że dzięki temu przyciągnie ludzi, ale to oczywiście tylko i wyłącznie moja opinia. Być może się mylę, zdaje sobie również sprawę że możecie mieć odmienne zdanie. 

Kolejny cytat:
....,za to Ty  masz całą ptasią wiedzę tego świata.
wiesz co zważaj trochę ze słowami! Nie jestem zadufanym w sobie człowiekiem za jakiego mnie uważasz i sugerujesz innym. To co wiem chętnie powiem za darmo, niestety nie jestem wszechwiedzący, wiec mogę się czasem mylić. Mam stały dostęp do Internetu a dzięki temu dostęp do BEZPłATNEJ WIEDZY która jest w nim zawarta.

Nieznajomość prawa nie zwalnia z obowiązku i konieczności liczenia się z konsekwencjami! PFO jest organizacją non-profit w związku z czym nie powinna pobierać opłat za świadczone usług, nie powinna również zarabiać na obrączkach, materiałach szkoleniowych itp. , a celach statutowych - jeśli uważasz że mówię nie prawdę zapytaj PRAWNIKA

Mark dla Twojej informacji nikogo nie straszę i nie zamierzam !! Zapoznaj się proszę z definicją zastraszania, jak nie będziesz mógł znaleŹć mogę podesłać na PW. zapytałem tylko: W jaki sposób zamierza pobierać opłaty ??

Odpowiadając użytkownikowi lorysa czyja to jest zasługa ? Organizatorów jest 2 wiec uważam że zasługi przynależą się obu. Odpowiadając na dalszą treść Twojego posta należę do KHDE ASTRYLDY.pl który jest sekcją CANARIA Ostrów WLKP, która należy do PHFPO. Tak wiec oczywiście należę do PFHPO. W CANARI wystawy są co roku, szkolenia również, sekcja sędziów ekspertów działa jako tako, dlatego też szukam równorzędnego szkolenia w drugiej federacji. Zastanawia mnie twoje zdanie

..., ale  uważam iż krytykowane czegoś gdzie się nie było i domaganie się uczestnictwa w kursach na sędziów w nie swojej federacji jest nie fer. 
Czy ja gdzieś napisałem że nie zamierzam przynależeć do PFO ? jeśli będą mieli materiały i będą szkolenia zapisze się gwarantuje. Na obecną chwile uważam z punktu ekonomicznego iż bezsensowne jest opłacanie 2 składek członkowskich, tym bardziej że przynależność do PFO na tą chwile nic dla mnie nie zmieni.

Tak jak pisałem wcześniej uważam że nie ma sensu abym pisał w tym temacie, bo jak Mark pisze powtarzam się!

Jeśli uważacie iż moje posty nic nie wnoszą do tematu SÊDZIOWIE,to proszę je usunąć ale wtedy wszystkie z tego tematu! Jeśli nie chcecie abym pisał na tym forum to Administracja zapewne wie co ma zrobić! Zapewniam że nie będę zakładał kolejnego konta.  Pozdrawiam wszystkich.

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #3 : Lutego 18, 2011, 01:55:24 »

Witam
Polska Federacja Ornitologiczna według mojej wiedzy posiada i używa przetłumaczony na język polski karty do oceny
ptaków opracowane przez Międzynarodowe Stowarzyszenie Sędziów-Ekspertów(O.M.J.)Światowej Konfederacji
Ornitologicznej(C.O.M.)Zainteresowani mogą zapoznać się z nimi na stronie www.pfo.info.pl -WYSTAWY-Karty ocen.
Pozdrawiam

Lukas
Redaktor
Użytkownik
*

Lasocice/Nysa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 746

Z066

« Odpowiedz #4 : Lutego 18, 2011, 08:50:50 »

sprawa kart ocen zgodnych z COM i materiałów szkoleniowych - moje zdanie znacie, Uważam że na tą chwile PFO nie ma takowych materiałów!

Karty ocen są już dawno nawet na naszym forum !!!

Szkoda tylko że chce kupować coś co jest dostępne za darmo w innych krajach.
Nie zauwarzyłeś w życiu że żadko kiedy można dostać za darmo coś naprawdę dobrego?

moje karty ocen, napisałem to tylko i wyłącznie dla Twojej informacji, żebyś wiedział że nie siedzę z założonymi rękoma i też coś robię.
Ludzie z nudów robią różne rzeczy, po co robić coś co już jest chyba że robisz inne takie z których będzie chciał korzystać tylko twój związek.

Dla Twojej informacji karty COM-kie nie są w języku polskim, wiec trzeba jeszcze przyszłych SÊDZIÓW nauczyć języka obcego aby mogli z nich korzystać Umiech idąc Twoim tokiem myślenia.
Tu jeszcze raz powtórzę że są nawet na forum lub pod linkiem podanym przez WIL.K.

po raz ostatni napiszę mam nadzieje że teraz zrozumiesz ! TRZEBA OPRACOWAÆ POLSKIE KARTY OCEN PTAKÓW, i POLSKIE STANDARDY PTAKÓW WYSTAWOWYCH oczywiście zgodnie ze standardem COM i w języku polskim!!
Karty już dawno są a standardy napewno będą.

3. baza obrączek - napisałem że w obecnej bazie PFO są błędy (nazwy łacińskie ptaków i rozmiary obrączek), w mojej udostępnionej na stronie www.astryldy.pl w dniu 11 lutego 2009r również są błędy. (za co przepraszam) Obecnie pracuje dalej nad moją baza, ale jeszcze jej nie udostępniam (dla informacji mam ja na dysku komputera), zrobię to mam nadzieje jeszcze w tym roku. Sposób w jaki umieszczę będzie innowacyjny i rozwijajacy. Jeśli chodzi o współprace z PFO wysłałem mailem do 2 osób moja bazę po przewrocie i zmianie zarządu PFO, nowy zarząd zgłosił się do mnie ponownie po moja bazę - wtedy odmówiłem ponownego wysłania mojego pliku EXCEL.
-Mark  napisałem już wcześniej że nie interesuje mnie to czy z tego skorzystali czy też nie, bo mam już lepszą poprawniejszą bazę na dysku!! W związku z powyższym nie oczekuje podziękowań od NIKOGO!! Zrobiłem to dobrowolnie i nie oczekiwałem za to żadnych korzyści!
Chyba dobrze się stało że PFO zrobiło swoje, ponieważ już kolejny raz to wypominasz.

Uczelnie w naszym kraju są bezpłatne a PFO za podstawy wiedzy chce brać pieniądze? Nie sądzę że dzięki temu przyciągnie ludzi, ale to oczywiście tylko i wyłącznie moja opinia. Być może się mylę, zdaje sobie również sprawę że możecie mieć odmienne zdanie.  
Chłopie co ty tu porównujesz stowarzyszenie do PAÑSTWOWEJ uczelni ? Widać że nie masz pojęcia co robisz. Laki oczekujesz abym jedni zapłacił za standardy przygotowali Ci je i jeszcze zaserwowali w pięknej szacie graficznej na stronę internetową? Może przesłać pocztą?
Pomimo tego że PFO dopiero się podnosi już jest najlepiej działającą organizacją zrzeszającą hodowców ptaków egzotycznych, pomyśl co będzie dalej.

To co wiem chętnie powiem za darmo,
Tylko to póniej wypomnisz przy każdej możliwej okazji.

Nieznajomość prawa nie zwalnia z obowiązku i konieczności liczenia się z konsekwencjami! PFO jest organizacją non-profit w związku z czym nie powinna pobierać opłat za świadczone usług, nie powinna również zarabiać na obrączkach, materiałach szkoleniowych itp. , a celach statutowych - jeśli uważasz że mówię nie prawdę zapytaj PRAWNIKA
Naszczęście za nic nie bierze pieniędzy, czy sugerujesz inaczej? Proszę konkrety!!!!

Na obecną chwile uważam z punktu ekonomicznego iż bezsensowne jest opłacanie 2 składek członkowskich, tym bardziej że przynależność do PFO na tą chwile nic dla mnie nie zmieni.
No normalka przyjdziesz na gotowe.

Jeśli uważacie iż moje posty nic nie wnoszą do tematu SÊDZIOWIE,to proszę je usunąć ale wtedy wszystkie z tego tematu! Jeśli nie chcecie abym pisał na tym forum to Administracja zapewne wie co ma zrobić! Zapewniam że nie będę zakładał kolejnego konta.  Pozdrawiam wszystkich.  
Mylisz nas z kimś, tu nie panują takie zasady, każdy ma prawo być i pisać zgodnie z prawem którego tak przestrzegasz.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2011, 11:34:21 wysane przez Luka » Zapisane

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 166

« Odpowiedz #5 : Lutego 18, 2011, 10:23:55 »

witam LaKi co ty za bzdury wypisujesz widze że masz manie pisania, tak sobie teraz myśle że ta twoja federacja to sam miód, jest
tam wszystko idealne, same niebiosa tylko w rzeczywistości to chyba piekło.
Co do słowa bzdury to mam na myśli twój wpis, że piszesz  że w naszym kraju Uczelnie są za darmo, tylko społeczeństwo za nie
płaci z swoich podatków .Za darmo nie ma dzisiaj nic i nigdy nie było nawet za Królów cza było płacić daniny.
Jak widać twoja wiedza jest  Z politowaniem
Widać w twoich wpisach jak sie czyta że masz pretensje nie wiadomo do kogo obrałeś jakiś cel i obawiam się że go nie ma.
Jak masz tyle materiałów to je publikuj  oczywiście za darmo .

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #6 : Lutego 18, 2011, 11:11:28 »

LaKi czytając Twoje wpisy wciąż odnoszę wrażenie, że ktoś załatwia swoje sprawy Twoimi rękoma.Myślę, że powinieneś zmienic mentora.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #7 : Lutego 18, 2011, 11:34:20 »

Też tak myślę  i LaKi  lepiej bądż sobą i rozwijaj swoją Federacje, będą z tego korzyści, twoi koledzy  będą mieć dużo materiałów
dotyczących hodowli, oczywiście za darmo.
Każda cegiełka wiedzy jest hodowcy potrzebna jak jeszcze za darmo to dlaczego nie.

Andrzej
Uczeń3
Nowy użytkownik

Wiadomoci: 113

« Odpowiedz #8 : Lutego 18, 2011, 03:28:23 »

DaJana  Umiech przez Ciebie przemawia szanowny LaKi. Serdecznie Cię zapraszam do współpracy, wcale nie musimy ze sobą walczyć. Lepiej razem tworzyć coś dobrego, jesteśmy tylko !!! hodowcami ptaków i powinniśmy się cieszyć ze swojego hobby. Mówią, ze lepiej mieć 100 przyjaciól niz jednego wroga. Trzymajmy sie tej zasady a będziemy chodzili usmiechnięci.
A z DaJaną daj sobie spokój, to nie jest człowiek do życia. 

LaKi
Uczeń2
Użytkownik
**

Wiadomoci: 541

« Odpowiedz #9 : Lutego 18, 2011, 05:48:39 »

koledzy znowu sugerujecie mi coś !
wszystko co napisałem to moje zdanie jakie sobie wyrobiłem nic więcej ! nie jestem pod wpływam żadnych osób - zapewniam

jak będę miał materiały do udostępnienia na pewno się podzielę i prześlę i nie tylko do Pana Andrzeja

pozdrawiam

Mark
Administrator
Użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 709

« Odpowiedz #10 : Lutego 20, 2011, 10:16:00 »

DaJana ,Andrzej to jest coś pięknego  Duy umiech.
Gostek nazwiskiem Lenin ostrzegał ze pewne idee nigdy nie umierają ,jak widać miał racje.
Grunt jest taki ze nasza idea rozwoju PFO ma się jak najlepiej.
Jak widać rozkwit PFO jest sola w oku dla niektórych ludzi,ale to jest ich sól i ich oczy,nam nic do tego.

ZBYSZEK O710
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #11 : Lutego 20, 2011, 11:39:56 »

Witam no LaKi jak ty masz coś wspólnego z DaJaną  to ładnie , jest takie przysłowie  z kim się obdajesz takim się stajesz , czy to warto poświęcać się DaJanie.

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #12 : Lutego 20, 2011, 10:45:38 »

DaJana  Umiech 
MYLICIE SIÊ !
Tak się składa,że do własnych spraw nigdy nie wykorzystuję osób trzecich. Tak jest  w tym przypadku. Zawsze staram się rozmawiać merytorycznie i potrafię robić to sam. Nie potrzebuję pomocy. {LaKi-zawsze jak wytykasz błędy i masz wiedzę i inny pogląd na sprawę, tak będziesz kojarzony. Ja osobiście mogę tylko jedno-przepraszam za .......... (każdy niech sobie sam doda. Za co!), ale i szanuję i słyszę Twoje słowa. Może napisz całą prawdę jak było z bazą. Kto o nią prosił i komu przekazałeś, a komu nie!}. Nigdy natomiast twórca DAJany tego nie robił i nie robi, robił nie będzie. Andrzej- ja nie jestem jak chorągiew na wietrze, mam zasady. ( nie plotkuję, nie pluję za plecami uśmiechając się w twarz.) Długo rozmawialiśmy ze sobą, więc mogę coś powiedzieć. Chcesz tego? (o tych za "wielkich marynarach" i łapania za klapy-domyślasz się o kim piszę? Co?) Może Twoje opinie o górnikach i Sądach? A może, jakie masz zdanie o niektórych ludziach? Przekraczasz granice dobrego smaku. Znam swoją wartość i takie jak Twoje zaczepki ignoruję!(masz jakiś problem! Uczepiłeś człowieka który w żaden sposób nie załatwia moich spraw. Ma własny pogląd.)  Czy może wreszcie zrozumiesz, że na takie zaczepki i pisma które piszesz ja osobiście nie odpowiadam, one czasami mnie bawią jak kabaret w telewizji.  Szkoda mi czasu na pisanie odpowiedzi - pełna ignorancja. To chyba o czymś świadczy! ( Domyśl się).
Jeszcze mała uwaga:
JAK WIDZÊ KAżDEGO KTO MA WłASNE ZDANIE I POTRAFI ROZMAWIAÆ MERYTORYCZNIE NAJNORMALNIEJ "OPLUJECIE.
TAK WIÊC WSZYSCY O INNYM WłASNYM ZDANIU POCHYLMY CZOłA-PREZYDENT MÓWI- polityczny telewizyjny bełkot
Witam no LaKi jak ty masz coś wspólnego z DaJaną  to ładnie , jest takie przysłowie  z kim się obdajesz takim się stajesz , czy to warto poświęcać się DaJanie.
- przsłowia są mądrością narodu. Należy je jednak znać. " Słyszysz, że dzwonią ale nie wiesz w którym kościele"

NORWIK 24
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Wiadomoci: 208

« Odpowiedz #13 : Lutego 20, 2011, 11:12:38 »

Co do słowa bzdury to mam na myśli twój wpis, że piszesz  że w naszym kraju Uczelnie są za darmo, tylko społeczeństwo za nie
płaci z swoich podatków .Za darmo nie ma dzisiaj nic i nigdy nie było nawet za Królów cza było płacić daniny.
I jeszcze stypendia wypłacają.
"Cza" to zmienić. Jestem za. Zanim zaczniemy wprowadzać zmiany, może - ZBYSZEK 0710 przeczytaj sobie książkę "Janko muzykant". Może tam znajdziesz odp. na część dotyczącą. Po przeczytaniu dokończymy dyskusję. Oczywiście jak będziesz chciał.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!