Norwik24 jeżeli masz coś do Marka to mu to napisz na PW.Tą chałturę prócz Marka organizowało jeszcze kilka innych osób.Myślę, że masz już wystarczająco dużo wrogów,więc nie musisz szukac nowych.A czy byłeś na tej "chałturze" żeby ją oceniac? Może Ty byłeś w innym barze na frytkach.Wystawę zorganizowaliśmy taką na jaką było nas stac i jesteśmy z niej zadowoleni.Naszej wystawy nie tytułowaliśmy "Pucharem Polski....", a na tej "chałturze" ilośc wystawionych ptaków była podobna do tej na łódzkim PUCHARZE.
"Uderz w stół a nożyce się odezwą"
Tu Cię boli kolego. A może przeczytasz swoje i Marka wpisy przy ocenie łódzkiej wystawy! Kogo obraziłeś? Pomyśl..... Już wiesz.....?
( Z braku finansów też organizuje się chałtury> Przyznaję. Na Waszej wystawie nie byłem nie widziałem jej, nie krytykowałem wcześniej, jednak wysłuchałem wielu opinii, ludzi którzy tam byli. Nie będę pisał o szczegółach organizacyjnych. Powiem jedno- Waszą wystawę dołączyliście do głosowania na najlepszą w roku 2010. Promocja i jeszcze raz promocja - pozostali Be)
Znajdziesz również tam sfoje i inne wypowiedzi na temat katalogu. Głównego tematu świadczącego o jakości wystawy. Biorąc pod uwagę Wasze wypowiedzi powiem, że coraz bardziej zastanawiam się nad sensem organizowania konkursów. Skoro zawsze ekspert/sędzia Źle ocenia ptaki to jaki sens ma rywalizacja hodowlana? ( Jaki ma sens katalog {na który nie było zapotrzebowania: podaż i pobyt}i jego domowa analiza!( patrz wystawa łódzka- jeden z wpisów. Kto jest Mistrzem, a kto przegrał-paranoja jakaś lub próżne pisanie na które szkoda czasu. Tak myślę?. jaki ma sens analiza, skoro dane są nieprawdziwe). Mówiąc krótko- jak raz byłem na złej sztuce w teatrze lub oglądałem zły film więcej tego nie oglądam. Tak jakoś się składa, że corocznie krytykujecie sędziów, a wielokrotnie, co rocznie startujecie w wielu konkursach i zawodach. Z jakiego powodu? W tym miejscu zadaję pytanie: Macie jeszcze wolne miejsca na półkach pucharowych i chcecie je zapełnić? Nie szkoda wam podopiecznych, ptaków. Przecież oceny są ...... (sami dodajcie jakie- ZłE?).
ajtjes:
Przyznaję Ci rację, Sędziów jest mało. Uzupełniając Twój wpis dodam tylko, że na dzień dzisiejszy najlepszym sposobem szkolenia jest wymiana wśród sędziów(przyszłych sędziów) informacji i wiedzy- nie wykłady! Mamy spore zaległości. Mark w innym wątku podaje, że tylko wyłącznie jedna osoba może, zdoła wyszkolić sędziów. Mam jednak pewne wątpliwości. Z całym szacunkiem dla Tego Pana- zajęcia poprowadzić może każdy i egzamin też przyjmie każdy. Jednak czy to poprawi jakość sędziowania w polskim świecie ptaków? Tak jak proponowany i promowany przez Marka Pan i wielu z nas może posiadać wiedzę wyłącznie ze Źródeł dostępnych. Kto chce coś wiedzieć i ma chęć zawsze znajdzie coś na wybrany temat (patrz wypowiedz tego Pana przy wątku "Baza danych hodowców") bez wyważania drzwi sejfowych. Jak wyobrażacie sobie sędziowanie bez znajomości podstaw lub jak podstawy te dostaniecie, przekazane zostaną w formie obrazka. Ja osobiście zamierzam kupić do swojej hodowli kanarki kobaltowe i japis. Szukam już teraz wszystkiego o tych ptakach, uczę się. W roku bieżącym miałem okazję (cóż inne założenia i mało gotówki w portfelu, za duża odległość do bankomatu) kupić super kolalty. Jak odszedłem od klatek następny człowiek je kupił. Co się okazało? Człowiek który je sprzedawał został MŚ. Na moje skromne oko była to nadwyżka hodowlana. Ptaki super. Strata ogromna, okazja przeszła obok nosa. Jest wiele odmian barwnych sprowadzanych do Polski. Czy wszyscy potrafią je rozróżnić?? Jakie są widoczne różnice między szpaltem na kobalta, a czerwono-czarnym. Czy piersiowatość glostera nie jest wynikiem zapasienia. Jak to poznać nie łapiąc ptaka z klatki? Nie mam więcej czasu na pisanie. Więc kończę.
Mark-ekspert to sędzia cięgle się uczący, doskonalący, uczciwy, oceniający wyłącznie przedstawiony do oceny materiał hodowlany. Ponadto umie dzielić się wiedzą, doświadczeniem, pracujący wyłącznie społecznie. Głównym jego zadaniem jest ocena i rozwój dobrej, przemyślanej w jego kraju hodowli ptaków.
Coś dodać do tej mojej definicji- ekspert/sędzia?