Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 07, 2025, 07:52:22 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj znajduje się kopalnia wiedzy o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Sens szkolenia nowych ekspertów  (Przeczytany 5088 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
jan.gorzycki
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Netykieta: Ortografia skandaliczna! Proszę zwracać uwagę na ortografię!
Wiadomoci: 28

« : Lutego 24, 2011, 02:26:34 »

A po co nam nowe experccji? Rozmawialem we C zeladzij z przedsatawicielem wladz i powiedzał ze u nas jest najwiecej sedzió do ilosci chodowcow. Po co kolejni sedziowiee!! To   tyslko dodatwe koszta Mamy duzo sedziof exeprtów . Kto ma nizby kształcić tych seziów i po co!!!!!!! Nie ma potrezeby.   Nich admiinstrtży skauja temat sendziwów. Nie ma dużąo wystaw w nasyz kraju po co dużow expertow? Ten temaat tylkso poruŹnił chodofców.

pigmej
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Śląsk, Pszów
Wiadomoci: 292

« Odpowiedz #1 : Lutego 24, 2011, 05:18:42 »

Panie Janie nie wiem czy jest pan Polakiem, ale patrząc na nazwisko sądze że chyba tak. Wiec pozostaje problem z komputerem, bądŹ inny nie wiem, ale pisać po polsku pan nie potrafi albo nie chce - już naprawdę nie można na to patrzeć a co dopiero czytać.
Ale do rzeczy : jestem ciekaw z przedstawicielem jakich władz Pan rozmawiał odnośnie ekspertów Co??? chyba nie PFO !!!!!! Jeżeli u nas jest dużo sędziów to Pan może jest z Holandii (to by tłumaczyło Pańską pisownię). Pańskie wypociny całkowicie zdyskredytowały Pana jako hodowcę.
A co do kasowania tematu sędziów przez adminów to jestem raczej zdania, żeby kasować Pańskie "nie wiadomo co" do czasu aż Pan nauczy się pisać na poziomie szkoły podstawowej. Pozdrawiam Jarek:D 

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #2 : Lutego 24, 2011, 07:01:17 »

To co proponuje jan.gorzycki to całkowity anachronizm! W jaki sposób ma się rozwijać hodowla w naszym kraju, jak nie będzie kursów sędziowskich? Pogląd, że w naszym kraju jest za dużo ekspertów w stosunku do ilości hodowców jest wzięty znikąd. Nie rozumiem też stwierdzenia, że kształcenie nowych ekspertów ma poróżnić hodowców. Nie wiem też o jakich dodatkowych kosztach jest mowa. Uważam, że teraz właśnie hodowcy ponoszą koszty niewłaściwej oceny eksperta (np. nie mogą drożej sprzedać ptaka, który został nisko oceniony). Taki sposób myślenia prowadzi do zagłady hodowli ptaków.
Nie będziemy też kasować żadnych wypowiedzi odnośnie kształcenia nowych ekspertów. Uważamy wręcz, że jest to jedna z priorytetowych kwestii.
Mam tylko nadzieję, że skrajny pogląd jana.gorzyckiego jest marginalny i nie znajduje akceptacji u innych hodowców.
Już kiedyś pisałem, że nikt nie będzie analizował takich wypowiedzi i domyślał się co autor wypowiedzi ma na myśli. Proszę też zwracać uwagę na formę i styl swoich wypowiedzi! Strasznie kaleczysz nasz piękny ojczysty język.

Kanariusz
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 96

« Odpowiedz #3 : Lutego 24, 2011, 07:14:27 »

Przepraszam, ale śledzę ten wątek i to co napisał jak.gorzycki nie mogę w ogóle rozczytać.
Wie ktoś dlaczego On tak pisze ?

ajtes
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 44

« Odpowiedz #4 : Lutego 24, 2011, 08:18:50 »

Problem sędziów (ekspertów) istnieje w Polsce we wszystkich dziedzinach hodowlanych. We wszystkich też dotychczasowi sędziowie uważają (nie wiem na jakiej podstawie), że mają monopol na wiedzę. Generalnie to jest tak jak w Federacji rosyjskiej- armia i KGB, które zawsze były przy korycie za nic nie chcą oddać przywilejów młodszym i w większości lepiej wykształconym. Polskie społeczeństwo (hodowlane również) ma chyba w genach zawiść, swoją wydumaną nieomylność i słowem głupotę. Proponuję by młodzi nie przejmowali się gderanie starych a robili swoje. Do Was należy przyszłość hodowców i hodowli. Mimo, że sam mam ponad 'kopę" lat całym sercem popieram inicjatywy i będę im kibicował.

Jacky
Administrator
Aktywny użytkownik
*

Łódź
Netykieta: Nadzór mam nad Adminem
Wiadomoci: 2 752

« Odpowiedz #5 : Lutego 25, 2011, 09:50:51 »

A po co nam nowe experccji? Rozmawialem we C zeladzij z przedsatawicielem wladz i powiedzał ze u nas jest najwiecej sedzió do ilosci chodowcow. Po co kolejni sedziowiee!! To   tyslko dodatwe koszta Mamy duzo sedziof exeprtów . Kto ma nizby kształcić tych seziów i po co!!!!!!! Nie ma potrezeby.   Nich admiinstrtży skauja temat sendziwów. Nie ma dużąo wystaw w nasyz kraju po co dużow expertow? Ten temaat tylkso poruŹnił chodofców.

A może to jest wpis dokonany przez jakiegoś eksperta "z monopolem na wiedzę"!?

WIL.K.
Uczeń2
Nowy użytkownik
**

Warszawa
Wiadomoci: 278

« Odpowiedz #6 : Lutego 25, 2011, 04:35:24 »

Witam
AJTES  mimo że też mam ponad "kopę" lat w moich kontaktach z młodymi hodowcami nigdy nie
odczułem aby przekazywana moja wiedza sędziowska o ptakach i ich hodowli była odbierana jako
gderanie starych.Wiedzę  zdobywa się przez całe życie i do tego nie potrzeba specjalnych
inicjatyw można ją posiąść niezależnie od wieku i nie ma znaczenia  czy ktoś jest młody czy starszy
wiekiem lub w przyszłości chce  uzyskać  uprawnienia do oceny ptaków na konkursach/zawodach.
Hodowla ptaków  jest amatorskim sportem dla hodowców  a więc i  kibice są też potrzebni.
Pozdrawiam

ajtes
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 44

« Odpowiedz #7 : Lutego 25, 2011, 06:43:22 »

Szanowny kolego. Osobiście hoduję dużo zwierząt i ptaków, tak, że temat nie jest mi obcy. To co napisałem- podtrzymuję. Gderanie dotyczyło tych co gderają i nie chcą przyjąć argumentów. Sędziów we wszystkich pionach hodowli mamy zbyt mało i zawsze przydaje się więcej, choćby regionalnie aby nie płacić dużo za przejazdy. Koledzy piszą o materiałach. I słusznie. Takie pozycje są nie do przecenienia. Z całym szacunkiem do naukowców lecz wiedza potrzebna hodowcy to przekazane doświadczenia innych hodowców.

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #8 : Lutego 25, 2011, 08:34:22 »

Ajtes piszesz dośc zagadkowo.Nie mogę zrozumiec kto gdera i o jakich argumentach piszesz? Piszesz o przekazywaniu doświadczenia, lecz co to ma wspólnego z sędziami? Czy to oni mają przekazywac to doświadczenie? Przecież w tym wątku padały stwierdzenia, że sędzią nie musi byc hodowca z doświadczeniem.Obecna hodowla(nie tylko ptaków) to nie tylko doświadczenie, lecz głównie wiedza i to ta naukowa (genetyka, weterynaria, biologia etc.).

misza
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 15

« Odpowiedz #9 : Lutego 26, 2011, 06:10:09 »

Moim zdaniem sędziowie poprzez właściwe ocenianie ptaków na wystawach
 kształtują kierunki hodowli w danych rasach, a przynajmniej tak powinno być.
 Tymczasem nasi eksperci bardzo czesto mają różne wyobrarzenie co do tych samych
 ras.Dlatego kształcenie nowych ekspertów jest jednym z najpilniejszych wyzwań w
 najbliższej przyszłości.   

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #10 : Lutego 26, 2011, 09:14:11 »

To raczej oczywiste, że powinno się szkolic nowych ekspertów, a i tych z uprawnieniami powinno się doszkalac i co jakiś czas weryfikowac ich wiedzę.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!