Zdjęcie miesiąca

Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Grudnia 10, 2025, 08:11:26 *
Witamy, Go. Zaloguj si lub zarejestruj.

Zaloguj si podajc nazw uytkownika, haso i dugo sesji
Aktualnoci: Tutaj poznasz wszystko o kanarkach i ptakach egzotycznych.

Strona gwna Pomoc Linki Zaloguj si Rejestracja  

Nasz serwis używa plików cookies do prawidłowego działania strony. Korzystanie z serwisu bez zmiany ustawień dla plików cookies oznacza, że będą one zapisywane w pamięci urządzenia. Ustawienia te można zmieniać w przeglądarce internetowej. Więcej informacji udostępniamy w naszej Polityce prywatności.

Strony: [1]   Do dou
  Drukuj  
Autor Wtek: Kanarek nie śpiewa, ciężko mu się lata i ma często otwarty dziób.  (Przeczytany 6110 razy)
0 uytkownikw i 1 Go przeglda ten wtek.
natalii007
Amator
Nowy użytkownik
*

Wiadomoci: 8

« : Marca 08, 2011, 10:52:01 »

Kanarek samiec nie śpiewa, ciężko mu się lata i ma często otwarty dziób. Nie śpiewa już od sierpnia. Nie mam pojęcia co to może być.. Tu są jego zdjęcia:

http://img121.imageshack.us/i/img1238mf.jpg/

http://img687.imageshack.us/i/img1243x.jpg/

http://img14.imageshack.us/i/img1244xw.jpg/

Czy to może być zapasienie? Oglądałam jego brzuch i jest koloru takiego raczej różowego.

kerry
Go
« Odpowiedz #1 : Marca 08, 2011, 10:58:44 »

Masz zapasionego kanarka,można również podac ivermektynę dla pewności.pozdrawiam.Dieta rozsądna no i dużo ruchu.

natalii007
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #2 : Marca 08, 2011, 11:05:36 »

Oddzieliłam dziś go od samicy  i jest w osobnej klatce. Dałam mu do picia zamiast wody napar z rumianku plus kilka kropel miodu (ale nie widziałam dziś, czy to pił). Do jedzenia dostał ziarno firmy Vitakraft (wg zaleceń w necie dałam mu łyżeczkę). Nic więcej nie dałam, bo nie wiem, co i ile może. Otworzyłam mu klatkę, ale nie chciał wylecieć. Przyznam się, że próbowałam go jakoś zachęcić do latania - ostatecznie go wyjęłam i przeniosłam na ziemię, ale tylko chodził po podłodze, próbował latać, ale nie mógł się zbyt wysoko "wzbić". Przyznam szczerze, że pierwszy raz dziś aż tak było mu ciężko. Wcześniej, jak był z samicą, to jakoś latał - chociaż głównie siedział w klatce lub gdzieś na meblach, ale umiał np dolecieć wysoko na szafę.
Po czym twierdzisz, że to zapasienie? Po zdjęciach czy opisie?
Ten lek, o którym mówisz to gdzie mogę kupić i jak go stosować?

Bocian
Uczeń1
Nowy użytkownik
*

Frankfurt a.M
Wiadomoci: 108

Kanarki Harceńskie

« Odpowiedz #3 : Marca 09, 2011, 05:00:36 »

Witam twoj kanarek wyglada na zapasionego,przegon go co dziennie po pokoju,ogranicz jedzenie do minimum,i daj w miare mozliwosci do wiekszej klatki.Za tydzien ,dwa dojdzie do formy.

Grzegorz Ziemba
Landesverband 04-Rhein-Main im Deutschen Kanarien und Vogelzüchterverbund DKB.
29 -Verein Edelroller 1901 Frankfurt für Kanarienzucht und Vogelschutz i pasywny czlonek
45 Edelroller Maintal-Odenwald
Sygnum 04-29-10
natalii007
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #4 : Marca 09, 2011, 10:14:21 »

Czy jest to możliwe, aby to była jakaś inna choroba?

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #5 : Marca 09, 2011, 11:17:02 »

Na podstawie tych zdjęc nikt nie stwierdzi, że ptaszek jest zapasiony, a i ten różowy brzuch na to nie wskazuje.Zapasiony kanarek ma zaokrąglony, żółty brzuch.W innym poście pytasz o ilości pokarmu, zielonkami, warzywami i owocami kanarka nie powinnaś zapaś.Problem nie leży w ilości mieszanki ziaren, lecz w jej składzie.Moje kanarki dostają pokarmu do woli i nie mam w swojej hodowli "otyłych" ptaków, nawet glostery mające skłonności do zapasienia trzymają linię.Nie mam nic przeciwko firmie, którą wymieniasz, ale uważam, że najlepsze w ich produktach są opakowania(takie kolorowe-zachęcające do kupna).Jeżeli faktycznie przyczyną problemów Twojego kanarka jest otyłośc to należałoby zmienic mieszankę a nie głodzic ptaka.

natalii007
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #6 : Marca 09, 2011, 11:23:26 »

Dzięki za odp. A może warto dać mu jakiś lek na pasożyty jednak? Gdzie go kupić i jaki najlepiej - taki by mu nie zaszkodził. Czy jest możliwe, że pasożyty są w nim od sierpnia?

jot-ka11
Redaktor
Aktywny użytkownik
*

Częstochowa
Netykieta: Kontroluję Redaktora
Wiadomoci: 1 140

« Odpowiedz #7 : Marca 10, 2011, 10:37:02 »

Jasne,że warto.Takie preparaty podaje się profilaktycznie co jakiś czas.Iwermectine kupisz u weterynarza.Dla Twoich dwóch kanarków wystarczą dwie krople preparatu, który zawiera ten lek np. ivomec,wetamectin,biomectin.W jakim wieku jest Twój kanarek? Może ma takie dolegliwości z powodu starości?

natalii007
Amator
Nowy użytkownik
*

« Odpowiedz #8 : Marca 10, 2011, 11:37:57 »

Ok, to kupię mu. Kupiłam go rok temu i podobno miał ok. 3 lat (tak mi powiedziano, ale nie wiem, czy w to wierzyć). Od ok. 2 dni mój kanarek prawie nie je, nie kąpie się w ogóle, przy otwartej klatce nie wyfruwa z niej. Nigdy tak się nie zachowywał. Natomiast samiczka zachowuje się normalnie, a nawet jej się polepszyło od czasu, gdy jest sama w klatce. Ciągle w niej skacze, czasem nawet tak śpiewa prawie jak samiec (ale prawie robi jednak różnicę Umiech ) Ale widać, że jej dobrze jest. A z samcem jest coraz gorzej. Nie mam pojęcia czym to jest spowodowane. Jak oni byli razem w klatce to nie zauważyłam, aby aż tak samiec nie chciał się ruszać w ogóle. Może tego nie zauważałam po prostu. Przyznam szczerze, że w tygodniu poprzedzającym pogorszenie się zdrowia kanarka podawałam im dużo sałaty ze sklepu, ale samiczce nic nie było.

Strony: [1]   Do gry
  Drukuj  

Skocz do:  

Zdjęcie miesiąca

Dziaa na MySQL Dziaa na PHP Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2018, Simple Machines
Kanarki - Wortal Jacky & Mark
Prawidowy XHTML 1.0! Prawidowy CSS!